100 szóban Budapest – Frappáns történetek a városról

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-06-01 | 13:37· Ökoszalon

Idén negyedszer hirdeti meg a Mindspace csapata a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal együttműködve a 100 szóban Budapest című pályázatot. A jelentkezők június 30-ig küldhetik be maximum százszavas történetüket, amely bármilyen módon kapcsolódik a fővároshoz.

 

A 2014-ben indult és egyre népszerűbb 100 szóban Budapest című történetíró pályázat lényege az egyszerűség: a résztvevőknek maximum száz szóban kell megfogalmazniuk gondolataikat, érzéseiket, emlékeiket, benyomásaikat Budapestről és a városlakókról. A téma lehet egy kósza ötlet, egy álomkép, egy beszélgetésfoszlány vagy akár egy behajtani tilos tábla is, amiről beugrik egy gyerekkori emlék. A lényeg, hogy a történet rövid, frappáns és eredeti legyen.

100szoban3-2

 

A pályázatokat június 30-ig lehet beküldeni online a www.100szobanbudapest.hu oldalon, illetve postai úton vagy személyesen a Lumen Kávézóba (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.).
Emellett a pályázatot kiíró Mindspace Nonprofit Kft. a város több pontján helyez ki „100 szóban Budapest” feliratú dobozokat, amelyeket a postaládaként használhatnak a résztvevők.
A pályázaton fejenként legfeljebb öt történettel lehet indulni.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai Winkler Nóra újságíró, Nagy Dániel Viktor színművész és Szálinger Balázs költő. A 4. zsűritag személye egyelőre meglepetés.

 

Díjazás

A három legjobb történet alkotója pénzjutalmat kap, és idén először külön jutalmazzák a 18 év alatti kategória győzteseit is.
Ugyancsak a 2017-es év újítása, hogy pályázatot hirdetnek illusztrátorok számára is, ennek részleteit hamarosan közzéteszik a pályázat honlapján és a Facebook oldalán. A zsűri döntése alapján a legjobb 12 történetet az illusztrátorok munkáival az őszi CAFe Budapest Fesztiválon állítják ki. A kiállításmegnyitóval egybekötött díjátadó – ahol 3 történetet megzenésítve is előadnak –  időpontja október 6.
A pályázat szakmai partnereként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (1088 Bp. Szabó Ervin tér 1.) is látható lesz a zárókiállítás október végétől. A 100 szóban Budapest száz legizgalmasabb pályaműve emellett a már megszokott zsebkönyv formában is megjelenik.

100szoban2-2

 

A 100 szóban Budapest pályázat ideje alatt számos kulturális programot kínálnak a szervezők az irodalomkedvelőknek: lesznek például előadások, felolvasások, elrejtett könyvek és játékok a város különböző pontjain, ezekről szintén a honlapon és a Facebook-on adnak tájékoztatást.

 

Irodalom és városi lét

A 100 szóban Budapest pályázat ötletét a chilei Plagio csapata által 14 éve szervezett “Santiago en 100 palabras” elnevezésű felhívás adta, amit itthon a Mindspace Nonprofit Kft. a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával először három évvel ezelőtt hirdetett meg.
Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzön az írásra, illetve hogy a mindennapi közlekedés és rohanás közben az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. Az első évben 700, a második évben több mint 1200, tavaly pedig megközelítőleg 1300 történet érkezett a pályázatra.

A tavalyi kedvenceinket ITT találjátok.


Fotók forrása: Mindspace 

Címkék: ,