2016 legzöldebb irodája

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-02-12 | 21:36· Kő kövön

Az Év Irodája Verseny „Év Legzöldebb Projektje” kategóriájában első helyezést ért el a tavaly év végén átadott, budapesti Nordic Light irodaház. A közel nulla energiafelhasználású épület 2017 januárjában érte el a LEED zöldépület minősítő rendszer arany fokozatát.

 

A Váci út 96-98. alatt álló épületet tervező Mérték Group Zrt. és a fenntarthatósági stratégiát vezető ABUD Kft. a Skanska megbízásából több mint egyéves kutató-fejlesztő munkát követően alkotta meg a környezettudatos koncepciót. Ennek célja az volt, hogy a közel nulla energiafelhasználású épület lehetőségei a piaci verseny követelményeinek is megfeleljenek.
A kutatás eredményeképp létrejött épület az alapvető energetikai szempontokon túl figyelembe veszi a beépített anyagok hosszú távú környezeti hatásait, a használók komfortigényeit, és a fenntartható üzemeltetés összetett szempontjait – úgy mint a vízhasználati és kezelési rendszereket, vagy a természetes bevilágítási és szellőztetési koncepciót.

Nordic Light_MERTEK_Bujnovszky_1

Nordic Light

A tervezői munkát a legmodernebb dinamikus energia szimulációs szoftverek segítették. Ezekkel részletes és összetett kimutatás készült többek között az egyes beépített eszközök helyi komfortra gyakorolt hatásairól, vagy a benapozás és természetes fény egész éves dinamikájáról, amely meghatározta a homlokzati szerkezetek, a burkolatok, illetve a belső tér kialakítását is. Hazánkban egyedülálló módon teljes BIM (Building Information Modeling) tervezés- és ütközésvizsgálat történt a beruházási és építéshelyi hatékonyság növelése, valamint a későbbi üzemeltetés megkönnyítése érdekében.

A tervezés eredményei mára beépültek a hazai zöld építéssel kapcsolatos oktatásba és hatással voltak a magyar jogszabályalkotásra is.
A nem mindennapi, közös értékrenden alapuló együttműködésnek, fejlett technológiáknak és holisztikus tervezői szemléletnek köszönhetően a Nordic Light követendő példát teremt a fenntartható építés terén.

image003

 

 

A Nordic Light fenntarthatósági megoldásai

– Az irodaépület tervezett éves energia-felhasználása 95-96 kWh/m2, ami 37-41 százalékkal alacsonyabb a magyar építési előírásokban szereplő értéknél.
– A tetőre napelemes panelek kerültek, melyek a becslés szerint évente hozzávetőlegesen 50.000 kWh elektromos áram megtakarítást tesznek lehetővé.
– Az épületben kizárólag hatékony vízfelhasználású szerelvények és berendezések, így víztakarékos toalettek és alacsony kifolyású csapok lettek beépítve.
– A 100-110 m3-es tárolótartállyal felszerelt esővíz- és talajvíz-hasznosító rendszer fedezi az épület teljes toalett- és piszoár-öblítési igényét.
– Az esővíz-hasznosító rendszer táplálja a csepegtetéses öntözőrendszert, amely hatékonyan látja el az ingatlanon található kert öntözését.
– Az alacsony környezeti hatású anyagok között kiemelendő a 100%-ban újrahasznosított acélból készült szerkezeti acél, amelyet egy észak-magyarországi regionális beszállítótól szereztek be.
– A szőnyegek 45%-ban újrahasznosított anyagból készültek, és minden ragasztó, tömítőanyag, szőnyeg és festék teljesíti a LEED VOC minősítési követelményeket.
– Helyi növényzettel beültetett zöld kert, zöld tetőteraszok és vertikális zöld fal teszi még élhetőbbé és zöldebbé az épületet.

Nordic Light_MERTEK_Bujnovszky_6

 

Fotók © Bujnovszky Tamás/Mérték Építészeti Stúdió Kft.

Címkék: ,