Sikeres szemléletformálás

Doró Viki
Szerző: · 2016-04-08 | 18:17· Ki

Lezárult a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének (HOSZ) „Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” elnevezésű projektje, melynek keretében pedagógusokkal és tanulókkal ismertették meg a hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát.

 

A projektet lezáró workshopra 2016. március 22-én, a Hotel Danubius Arénában került sor.  A korábbi – pedagógusoknak szóló – workshopokhoz hasonlóan, az itt felszólaló előadók is a minél nagyobb arányú hulladékhasznosításra hívták fel a résztvevők figyelmét, hiszen a cél ezúttal is a szemléletformálás volt.

Az első prezentációt Horváth Erika, a HOSZ vezetőségi tagja tartotta, aki részletesen bemutatta az egyes anyagáramok visszagyűjtésének jelenlegi magyarországi mennyiségeit, illetve az iparág főbb jellemzőit, gazdasági mutatóit.

Őt követte Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés ügyvezető igazgatója, aki az italoskarton-hulladék szelektív gyűjtéséről és hasznosításáról beszélt és a gyakorlatban is bemutatta mit jelent a “társított csomagolóanyag” kifejezés: egy turmixgép és némi víz segítségével szétválasztotta az italoskarton dobozt alkotó fém, alumínium és papír összetevőket.

HOSZ

A workshop résztvevői érdeklődéssel szemlélik az eredményt (Kép: Papp Tamás)

 

Héjja Eszter, a HOSZ környezetvédelmi menedzsere és nemzetközi kapcsolatok felelőse az Európai Unión belül egyre nagyobb hangsúlyt kapó körforgásos gazdaságról tartott érdekfeszítő előadást, majd végül Major Ágnes, a HOSZ képzési vezetője összegezte a program eredményeit és vonta le a tapasztalatokat.

HOSZ

Héjja Eszter a körforgásos gazdaságról tartott előadást (Kép: Papp Tamás)

 

A “Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” projekt megvalósítására az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság által kiírt, szemléletformálást célzó sikeres pályázatuknak köszönhetően 4,5 millió forint állt rendelkezésükre. Ebből az összegből valósították meg 3 helyszínen – Budapesten, Debrecenben és Székesfehérváron – a pedagógusoknak szóló workshopokat, valamint a tanulócsoportoknak biztosított hulladéktelep-látogatásokat.

A programmal elért személyek száma

 

A projekt, helyszíneit tekintve, 5 megyét és Budapestet érintette.

A pedagógus workshopokon összesen 83 fő vett részt (38 fő Budapesten, 25 fő Debrecenben, 20 fő Székesfehérváron).

A hulladéktelephely-látogatásokon 21 iskola 24 tanulócsoportja, összesen 425 diák és 25 tanár.

A vezetett teleplátogatások helyszíneit az alábbi cégek biztosították:

  • Alcufer (Fehérvárcsurgó): 58 fő
  • Elektronikai Hulladékhasznosító (Karcag): 56 fő
  • Hamburger Hungária Kft. (Dunaújváros): 49 fő
  • Holofon Zrt. (Anna-völgy): 37 fő
  • Maltha Hungary Kft. (Csörög): 14 fő
  • MÜ-GU Kft. (Budapest): 76 fő
  • P.M.R. Kft. (Debrecen): 116 fő
  • P.M.R. Kft. (Karcag): 19 fő

 

Az előadásokat konzultáció követte az előadók részvételével, végül a projektben résztvevő vállalatok és aktív iskolák emlékplakettet vehettek át.

 

A projekt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg.

OKTF NHI logo

www.szelektalok.hu

 

Címkék: , ,

  • Artúr Szilágyi

    Jó, hogy olyanok magyarázzák a hulladékgazdálkodást, akik érdekeltek a hulladék keletkezésében! Vajon mennyire hitelesen képviselik a megelőzés fontosságát az ilyen szervezetek?