3. Globális Fenntarthatósági Divathét

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-29 | 11:06· Ökoszalon

Harmadik alkalommal ad otthont Budapest a Globális Fenntarthatósági Divathétnek 2018. április 11–13. között. Pakisztán, Indonézia, Oroszország – csak néhány példa, ahonnan az ökodivatot képviselő tervezők érkeznek, hogy a konferencián vagy a divatbemutatón bemutassák tevékenységüket.

 

A fenntartható divat világában immár nemzetközileg is ismert esemény a Globális Fenntarthatósági Divathét (angolul: Global Sustainable Fashion Week, GSFW), amely a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnökének, Mányiné Dr. Walek Gabriellának kezdeményezésére jött létre. 2016-ban már 15 országból csatlakoztak a GSFW programjaihoz és az eseményt záró öko divatbemutatóhoz, majd a 2017-es rendezvény is hasonlóan nagy létszámú volt.

Az GSFW kiemelt szerepét és rangját jelzi az etikus és fenntartható divatban, hogy a világ minden részéről jönnek előadók és vendégek (2017-ben a díszvendég Olaszország volt). Ez részben a GSFW mögött álló nemzetközi irányító testületnek köszönhető, amely a különböző földrészeket és régiókat képviseli, részben a támogatóknak.

GSFW

 

Az etikus és fenntartható divat aktuális kérdésein túl – mint az ökotudatos alapanyagok és környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása, a körforgásos divat, a zéró hulladék és nulla karbon lábnyom, az újrahasznosítás, a slow fashion, a divatipar hatása a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségessége, a fogyasztók szerepe a fenntartható divatban, a tisztességes kereskedelem (fair trade) – a 2018-as GSFW egyik fontos témája a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenyítés szükségessége.
Ezt a témát járják körül a különböző országok tervezői, szervezetei, akik művészcsoportokat, helyi munkaerőt is bevonnak a munkájukba. Közülük sokan élnek megváltozott munkaképességgel, vagy vannak olyan élet szakaszban, hogy csak ez a kreatív munka tudja pozitívan megváltoztatni az élethelyzetüket.

 

Ízelítő a konferencia programjából

Ahmed Zubair Pakisztánból a hagyományok, a fenntarthatósági szempontok és a modern technológia összekapcsolásáról beszél majd a férfi ruhagyártásban.
Fawad Noori, a GIFT pakisztáni egyetemről pedig a digitális textil nyomtatásnál a hagyományos motívumok felhasználását mutatja be.
A hagyományőrzéshez kapcsolódik a bangladeshi előadó, Habib Ahasan témája is a régi Khadi technológiáról, amely kézi hímzésű, természetes alapanyagú textíliáival nulla karbon lábnyomot hagy maga után.
Az Oxfordban élő Sruthi Nagulavancha a hagyományos indiai szövőszékeken kézzel készült indiai szári anyagokat gondolja újra és készít blézereket és a maradékokból kiegészítőket, ezzel is a körforgásos divat koncepcióját követve.
Racso Jugarap, a Fülöp-szigeteken született, Belgiumban élő művész és tervező rattan nyakkendőt készít a rattan hulladékok újrahasznosításával és még a csomagolásnál is követi az öko szempontokat, munkát adva a helyi közösségnek, olyan asszonyoknak, akik már nem találnak korukból fakadóan megfelelő munkát.
Cristine Omollo kíváló divattervező Kenyából jól példázza azt a társadalmi felelősségvállalást, hogy a periférián élőknek is segítséget lehet nyújtani a kreatív munkába való integrálással – például makramé készítéssel, textiltechnika oktatással – esélyt kínálva ezzel egy jobb életre. Kenya egyébiránt nemrégen tiltotta be a műanyag zacskók forgalmazását.
Edlira Sulaj tervező Albánia kulturális örökségét is bemutatja a viseletekben, azt, hogy miként lehet a modern öltözködésben ötvözni a folklórt, a tradicionális kézművességet, a hímzést, mindezt fenntartható módon, és erre oktatja a jövő generációját is.

EDLIRA

Edlira Sulaj kreációja

A panelbeszélgetésekhez csatlakoznak olyan indonéz szakemberek is, akik fogyatékkal élőket vonnak be az öko textíliák készítésébe, a kifutón pedig Mira Indria indonéz tervező fogja bemutatni az indonéz, tradicinonális, ún. “kebaya” ihlette kollekcióját, természetesen kizárólag öko anyagokból.
Julia A. Müller Németországban élő tervező ANNAMARIAANGELIKA márkáját a slow fashion jegyében tervezi Peruban, az ottani művészcsoportok bevonásával, nagyon sok családnak biztosítva megélhetést a kizárólag öko, alpakka alapanyagú, az ottani hagyományos kézi feldolgozással készülő kötött termékek gyártásával.
A magyar Kovács Kinga tervező „Vigyél színt az életedbe!” nevű projektjét mutatja be a konferencián, ahol a ruhákba Braille írással belehímzik a ruhák színeit, hogy az olvasható legyen a gyengén látók számára is, asszisztencia nélkül. A projektben közreműködött Lengyel Zsófia, látássérült parasportoló, a magyar válogatott tagja, aki a 3. GSFW arca, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület Ability Fashion Teamjének tagja.
Szentesi Réka, a Mod’Art igazgatójának, a Fashion Revolution magyarországi kampány menedzserének előadása a divat átláthatóságának szükségességére hívja fel a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás témaköréhez kapcsolódva.
Panelbeszélgetés keretében Erdei T. Lilla csipkekutató régi magyar csipkékből nyújt ízelítőt, ehhez kapcsolódóan Nelli Molinari míves nemesfém csipkeékszerekké alakított magyar csipkéket mutat be.

Dr. Monika Zabel USA-ban és Németországban élő tervező az etika és a fenntarthatóság viszonyáról beszél, számára fontos, hogy az ökodivat is megjelenjen a luxus kategóriában és a művészetekben is. 2017-ben tervezőként elsőként kapta meg a Rucka Artist in Residence díjat Lettországban Urban Pilgrims projektjével, ezt a kapszula kollekciót nálunk is bemutatja.
Dr. Jocelyn Chen tajvani előadó témája a tervezés és fenntarthatóság viszonya. A professzor a Fu Jen Katolikus Egyetem Textil- és Gyártásszervezési tanszékén a Divattervezési Szak igazgatója. Ez az egyetem néhány éve bekerült a világ első tíz divattal foglalkozó egyetemi tanszéke közé, és Budapesten két vezető munkatársával örömmel ismerteti meg a hazai hasonló felsőoktatási intézmények vezetőivel is.

Idén a kiemelt témák közé tartozik a divatipar és a klímaváltozás, ehhez kapcsolódik Vittorio Giomo, a GSFW főtanácsadójának előadása, aki a GSFW képviseletében csatlakozott a UNFCCC Climate Action in Fashion Dialogue platformjához, melyben a legfontosabb divatipari cégek, szervezetek tevékenykednek.
Heidrun Sigfusdottir izlandi tervező, környezetvédő aktivista előadásában felhívja a figyelmet a tudatos vásárlás szükségességére, vizsgálja hogyan hatnak a fogyasztói szokások a klímaváltozásra, kampányol a műanyag felhasználás csökkentése érdekében is. Partnere az Izlandi Környezetvédelmi Szövetség, saját márkája, a Dimmblá vásárlásával a világ óceánjainak védelméhez is hozzájárulunk.

Mivel Svédország is igen komoly erőfeszítéseket tesz a környezetvédelem, a fenntarthatóság területén, érdeklődésre tarthat számot Nelly Hayek előadása. Ő a svédországi Boråst, valamint az ACTE-t képviseli (European Textile Collectivities Association képviseletében – amelynek elnökségét 3 évre Borås kapta meg) és arról tart előadást, hogy mennyire fontos a társadalmi összefogás nemcsak egyéni, hanem városi, de kormány szinten is ebben a témában, valamint hogyan tudta a Borås újraindítani a textil és divatipart és az innovációt ezen a területen.

Krain Tamás az Innovatex Zrt-től az Expert Network on Textile Recycling, azaz a ENTeR nevű EU-s projektet ismerteti az előadásán, melynek célja a hulladékmennyiség csökkentése annak érdekében, hogy megakadályozzuk a nem megújuló erőforrások kimerülését a textiliparban, innovatív szolgáltatások közös ajánlása alapján. Így a hulladékgazdálkodás és -optimalizálás, az életciklus-tervezés (vagy az ökotervezés) fontos szerephez jut. A projektpartnerek öt közép-európai országban találhatók.

ági

Az április 12-ei divatbemutatón Szépligeti Ágnes kollekciója is bemutatkozik

Az esemény kiemelt szakmai támogatója a fenntarthatóságban élenjáró olasz RadiciGroup. Maria Teresa Betti előadásában szintén foglalkozik a körforgásos gazdaság témájával és a fenntarthatóság mérésének fontosságával a divatiparban, és példákon keresztül ismerteti a LCA (Life Cycle Assessment), életciklus-elemzési módszert.

Oroszország 2018-ban elsőként jelenik meg a GSFW-en, Olga Johnson Antonova tervezőként, kurátorként a fenntartható divat és a művészetek összekapcsolásán fáradozik. Az ő ajánlásával mutatkozik be Julia Neva Szentpéterváron élő orosz tervező, akit a Neva folyó szeretete és a keleti filozófia ihletett meg egy érdekes újrahasznosított kollekció tervezésében.

A tervezők egy része az április 12-ei konferencián, illetve komplett kollekcióval az április 13-ai esti nemzetközi divatbemutatón fognak bemutatkozni.

Mivel Bulgária az EU soros elnöke, a GSFW 2018. április 11-i sajtótájékoztatóján a Bolgár Kulturális Intézettel közösen kerül sor Dilyana Bozadzhieva merinói gyapjúra festett képeiből, valamint Albert Baruch és Emil Yordanov fotóművészek divatfotóiból rendezett kiállítás megnyitójára.
Két bolgár divattervező, Kalina Kuzmanova és a Balkan Fashion Week alapítója, Elena Alexy is bemutatkozik az integrált – az Abillity Fashion Team fogyatékkal élő tagjainak közreműködésével – 2018. április 13-án, 19 órakor a Millennium Centerben szervezett öko divatbemutatón.

Elena Alexy

Elena Alexy kreáció

A kifutón az alábbi tervezők ruhái szerepelnek még: Christina Omollo (Kenya), Juliya Neva (Oroszország), Mira Indria (Indonézia), valamint Krivanics Ágnes, Szépligeti Ági, Körtvély Adrienn ökoruha kompozíciói.

A 3. GSFW egyik kiemelt vendége Marco Lucietti, a Copenhagen Fashion Summit stratégiai tanácsadója.
A 3. GSFW fő támogatói: Mellow Mood Hotels, RadiciGroup, VOSZ, KAVOSZ Zrt, BKIK és a Bolgár Kulturális Intézet.

Az esemény programja ITT található:

Regisztráció: http://www.divatliga.hu/regisztracio/

 

Címkék: