3+1 kihívás az új évre, fogadalmak helyett

Búza Viktória
Szerző: · 2018-01-11 | 19:18· Fókusz

Már sokan sok helyen megírták, hogy az újévi fogadalmak az esetek többségében bukásra vannak ítélve. A legtöbbjük eleve irreális („Idén lefogyok 40 kilót!”), aztán vannak az örökké halogatók, és olyanok is, akik emelik a tétet („A cigiről is leszokom. Holnaptól.”). Épp ezért a sikertelen fogadalmak helyett egyre népszerűbbé váltak az új évi, néhány hetes kihívások.

 

30 nap egy remekül tervezhető idő, ami alatt akár egy szokást is magunkévá tehetünk (kis kitartással). Lehetőségünk van apróbb részekre bontani egy nagyobb célt és nem máról holnapra „megváltani a világot” – mert ez, valljuk be, sajnos csak nagyon keveseknek sikerül.
Azért is jó egy több hétig tartó program, mert nemcsak a célt határozza meg, hanem az oda vezető utat is, amit nekünk csak végig kell járnunk, napról napra, követve az útmutatást. Mert, ahogy Lao-ce mondta,

egy ezermérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.

Természetesen, ezekkel a kihívásokkal nemcsak fogyni lehet és egészségesebben élni, hanem remek lehetőség a környezettudatosabbá válásra is.
Ilyen kihívásokból gyűjtöttünk most össze nektek néhányat!
Mint a legtöbb dolgot, ezt is a legjobb közösségben, másokkal együtt csinálni – legyen az egy szűk baráti kör vagy nagyobb Facebook csoport – , a lényeg a közösség ereje, mert bármily meglepő (nem az) küzdeni is könnyebb együtt.

kihivasok

 

 

1. Vegán kihívás

A Vegagyerek blog már több éve rendszeresen meghirdeti ezt a 30 napos megmérettetést, amiben a résztvevők nemcsak az állati eredetű táplálékok fogyasztásával hagynak fel, hanem az ízfokozókkal, a zselatinnal (mondjuk ez általában pont állati eredetű), a mesterséges színezékekkel, a tartósított élelmiszerekkel, az alkohollal és a kávéval is. Emellett a résztvevők napi testmozgásra is vállalkoznak.

Az egy hónap alatt megtapasztalhatod, ahogy a szervezeted elkezd tisztulni és sokkal energetikusabbá válsz, ami eleve szuper. Viszont a listámra nem emiatt került fel ez a kihívás, hanem a húsfogyasztás környezetre gyakorolt számtalan negatív hatása miatt. Földünk eltartóképessége nem elég ennyi (7,5 milliárd) ember fenntartására, arról nem is beszélve, hogy a takarmány megtermeléséhez és az állatok (különösen a szarvasmarha) felneveléséhez termőterület és rengeteg víz szükséges. Ennek megteremtése pedig a Föld élővilágának pusztítása nélkül nem lehetséges.

Ez a kihívás egy remek tapasztalat arra, hogy van élet a húson túl is. Ha nem is leszel tőle vegán, már az is sokat számít, ha heti egy-két napra le tudsz mondani a húsfogyasztásról, hiszen azzal is sokat teszel a környezet védelméért.

Ehhez a kihívás idejére minden segítséget megkapsz menüterv, bevásárlólisták, receptek formájában. A csoport minden évben újra indul, így lesz ez idén tavasszal is. Hajrá!

 

2. 30 nap a hulladékcsökkentés jegyében

A Hulladekmentes.hu is 30 napos kihívást hirdetett, melynek napi programját 1 hónapon keresztül egy-egy e-mailben kaphatod meg, ha feliratkozol.
A hulladékcsökkentés megintcsak egy olyan „nehéz” téma, amivel sokan úgy vannak, hogy jó lenne elkezdeni, de amikor utánanéznek, az információáradat letaglózza őket, és végül nem változik semmi, mert annyi mindenen kellene változtatni, hogy a kicsit sem teszik meg (mert azt meg minek).

Na, de most! Itt a remek lehetőség, amihez ráadásul minden segítséget megkapunk, hiszen a feliratkozók zárt Facebook csoportban oszthatják meg tapasztalataikat, kérdéseiket, illetve motiválhatják egymást.

Ami még a kihívás nagy előnye, hogy bármikor csatlakozhatsz – miért ne tennéd meg most?

 

3. Lépj te is a zöldebb élet felé vezető ösvényre!

Mondja a Klímavita, ami a Facebook oldalán indított szintén 30 napos kihívást. A program január 7-én már elkezdődött, de bármikor lehet csatlakozni.

Az aznapi feladat minden reggel 9-kor kerül ki az oldalra, és olyan egyszerű lépéseket tartalmaz, amit talán már régóta te is így csinálsz (akkor a napi feladat a vállveregetés), vagy ha nem, akkor annak teljesítése csak egy apró változtatást igényel, amit könnyű megtenni. A Földnek a (sok) kicsi is számít.

Mindenképp ajánlom követésre, mert ha csak egy is lesz a 30-ból, ami a te életedben újdonság, azzal már csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. A másik, ami miatt hasznosnak tartom ezeket az egyszerű kihívásokat az az, hogy gyakran elfelejtkezünk arról, hogy mit miért csinálunk, pedig ezek a részletek fontosak. Nemcsak azért, mert jó érzés, hanem azért is, hogy tovább tudd adni, hogy azt tudd mondani, igen, nálunk nincs 25°C a lakásban, és nem, nem fagyunk meg, mert fel tudunk venni egy pulóvert, ezáltal pedig kevésbé terheljük a környezetünket.

 

3+1. Health challange – Tégy az egészségedért!

A Napi Táptudás kihívása sajnos már véget ért, de az információk mind megalálhatók az oldalon, így nem maradtál le semmiről! A cél az volt, hogy kezdjük a 2018-as évet lendületesen, és biztos vagyok benne, hogy ez sikerült is.

napi-taptudas-cover-2017-12-07_esemeny-cover

Forrás: Napitaptudas.blog.hu

Négy területre fókuszáltak ez alatt az egy hét alatt:

  • A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, hiszen hiába folyik ez a csapból is (haha) még mindig sokan vagyunk, akik nem fogyasztunk elég folyadékot.
  • Rost-, vitamin- és antioxidáns szintünk tudatos felturbózása, két dupla marék zöldség elfogyasztásával.
  • Aktív lendület, azaz heti 2×1 óra aktív mozgás. Ez akár 1 óra séta is lehet!
  • Cukorfogyasztás tudatosítása, elhagyása erre a hétre. Minden hozzáadott cukor, édesítő, méz. Talán ez lehet a legnehezebb feladat, mert ezek sajnos szinte mindenben megtalálhatók.

 

Címkék: ,