400 kamionnyi élelmiszert mentettek meg

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-02-07 | 17:31· Be

Bár napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerfeleslegek megmentése is. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. 2017-ben a korábbi eredmény közel kétszeresét, 9300 tonna élelmiszert mentett meg az egyesület, amivel több mint 300.000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani.

 

Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint közel 2 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80 – 100.000 tonnára becsüli. A szervezet partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól és eljuttatni a nélkülözők asztalára.

Élelmiszerbank

Konzervek várják, hogy az Élelmiszerbank partnerein keresztül eljussanak a rászorulókhoz (Fotó: Doró Viki)

Az Élelmiszerbank által 2017-ben megmentett 9300 tonna élelmiszer hatalmas mennyiség: ha kamionokra raknánk, a sor közel öt és fél kilométer hosszan kanyarogna.

Mennyit ér a megmentett élelmiszer?
A megmentett termékek összértéke eléri az 5,2 milliárd forintot.

Milyen típusú élelmiszerek ezek?
A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.

Ki osztja szét őket és kik kaphatnak belőle?
Az élelmiszerek  350 partnerszervezeten keresztül több mint 300.000 nélkülözőt segítenek szerte az országban. Az ellátottak között elsődlegesen rászoruló gyermekek és családok vannak, de nagy számban érnek el időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat is.

Honnan érkezik a mentett élelmiszer?
Az élelmiszerek közel 90%-a az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz a partnerszervezeteken keresztül. A maradék 10% élelmiszeripari gyártóktól érkezik a központi raktárukba, hogy aztán innen mielőbb rászorulókhoz juthasson.

Olvasd el az Élelmiszerbank kommunikációs vezetőjével, Sczígel Andreával készített korábbi interjúnkat is!

 

Mi az Élelmiszerbank célja?


A cél az, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel élelmiszerfeleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

„Bízunk benne, hogy 2018-ban is folytatni tudjuk ezt a jelentős növekedést és ebben segítségünkre lesznek azon vállalatok is, akik eddig még nem csatlakoztak élelmiszermentő programunkhoz. Nagyon hálásak vagyunk minden céges partnerüknek, akik élelmiszerrel, anyagi támogatással vagy szolgáltatással támogatják munkánkat. Nagy érték számunkra a minket segítő közel 50 önkéntes, illetve több mint 350 partnerszervezet munkája. Együtt 300 000 nélkülöző asztalára tudunk élelmiszert varázsolni, amely sokuk számára sorsfordító lehet” – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

 

Címkék: ,