5. PET Kupa – Elindult a nevezés!

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-02-04 | 18:39· Hegyen-völgyön

A Tisza Élővilágának Emléknapján, február 1-jén indul el a nevezés az 5. PET Kupára. Idén a PET kalózok a Dombrád és Tiszalök közötti folyószakaszról gyűjtik össze a főként pillepalackból álló hulladékot. Az ötödik születésnapját ünneplő környezetvédelmi programban az idén olyan szakaszok is megtisztulnak a Tiszán és árterében, mint a világörökség részét képező Tokaj. 

 

A PET Kupa elmúlt négy évben szerzett sikerének kulcsa, hogy egy olyan nehéz és veszélyes feladatot, mint amilyen a szemétszedés, szórakoztató, inspiráló, csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá alakít. Ezt mi magunk is megerősítjük, hiszen 2016-ban a ReCity Magazin is képviseltette magát a megmérettetésen. Főszerkesztőnk önkéntesként 8 napon át szedte a műanyag palackokat és élete egyik legizgalmasabb élményeként emlegeti a PET Kupát (beszámolóját ITT találjátok) – így természetesen az elsők között jelentkezett az ideire is!

A PET Kupa egy olyan kezdeményezés, ami a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen.

PET_Kupa

Egyetlen nap “termése”

 

Idén a Bodrog is megtisztul

A kalózok az elmúlt években több mint 10 tonna szennyező anyagot távolítottak el a Tiszából, és több mint 60 súlyosan szennyezett parti területet derítettek fel. Ezeket a TrashOut alkalmazásban is megjelöltek – és ebből 20-at teljesen meg is tisztítottak. A PET Kupának köszönhetően eddig több mint 30 hulladékhajó épült, helyi közösségek csatlakoztak a környezetvédelmi erőfeszítésekhez, és a filmeknek (a főszervező a Természetfilm.hu Egyesület – a szerk.) köszönhetően ezrekhez jutott el a hír, hogy a Tisza segítségre szorul.

Az idei verseny újdonsága, hogy a Tisza egyik mellékfolyója is csatlakozik a kezdeményezéshez: a Bodrog mentén élők is hajóra szállhatnak kedvenc folyójuk megtisztításáért. Ezt a csapatot a Zöld Kör természetvédelmi szervezet vezeti, Sárospataktól Tokajig tisztítják majd a folyót és annak partjait, erdejeit.

„A Tisza és a Bodrog évezredek óta Tokaj ütőerének számít. A folyók állapota meghatározza városunk minőségét és megítélését. Ezért nagyon fontosnak tartom az olyan természetvédelmi akciókat, mint a PET Kupa. Külön öröm számunkra, hogy az idén Tokaj hídjánál találkozik majd a tiszai és a bodrogi csapat, utána pedig itt tartják pihenő napjukat”- üdvözölte a verseny kiírását Posta György, Tokaj polgármestere.

PET Kupa

Ártéri állapot: évek óta a partfalba ékelődött palackok

Idén nyáron 2017. július 1-jén veszi kezdetét a szemétszedő verseny. A szervezők várják elszánt magáncsapatok, cégek, támogatók, önkéntesek jelentkezését!

 

NEVEZZ!

Versenyszabályzat és nevezési szándéknyilatkozat:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduwHkgb842i-IT9HU7dNnfJNm5JCALBsjQO27QHDCe7nNOkA/viewform

 

Legyél önkéntes!
http://petkupa.hu/hu_HU/onkentesseg/

 

Legyen a Ti cégetek a Tisza megmentője!
Indítsd el céges hajódat a nyári versenyen:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduwHkgb842i-IT9HU7dNnfJNm5JCALBsjQO27QHDCe7nNOkA/viewform

 

Címkék: , ,