6. Nemzetközi Zöldág Fesztivál

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-11-27 | 22:49· Ökoszalon

A Klebelsberg Kultúrkúria égisze alatt immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre 2017. november 24-e és december 14-e között az országos szinten is egyedülálló kezdeményezés: a Nemzetközi Zöldág Fesztivál, melyen idén 20 ország képviselteti magát.

 

Öko-design divatbemutató

A fesztivál november 24-én a már hagyományosnak tekinthető nemzetközi öko-design divatbemutatóval nyitotta meg kapuit, ahol természetes, illetve újrahasznosított alapanyagokból készült kollekciók vonultak fel. A Dán Nagykövetség, a Kubai Nagykövetség és az Afrika Alapítvány jóvoltából bemutatott darabok mellett a magyar Eco-Design Team bicikliküllőkből, csapágygolyókból dörzsi-szivacs-darabokból álló kollekciója, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum – Hagyományok Háza jóvoltából a magyar népi hagyomány „újrahasznosításából” született és hagyományos népművészeti technikákkal készített kollekció is prezentálásra kerül.

ECO-Design Team

Az ECO-Design Team új kollekciója

 

További programok

December 6-án és 13-án Ifjúsági Fesztivál Napokra kerül sor Hajnissné Anda Éva (Tankerületi igazgató, Közép-Budai Tankerületi Központ) fővédnöksége alatt.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan látogatható lesz a Nemzetközi Zöldág kiállítás, melyen a környezettudatos művészet nemzetközi palettájáról öko-design és slow design tárgyak kerülnek bemutatásra. Többek között a látogatók megismerhetik az Észt Intézet részéről Eva Lisa Kubinyi tervezőművész Feltive elnevezésű újrahasznosított rostokból készült összerakós játékait; az Eco-Design Team minimalizált energiafelhasználással, hulladék keletkezése nélkül készült egyedi alkotásait (kőzúzalék kaspó és kőzet-csapágygolyó ékszerek); a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából Veszprémi Gabriella Mária kísérleti cipőkollekcióját, amely bőr tárgyak kivitelezése során visszamaradó bőrök felhasználásával készült.

Mindezen túl a környezeti problémákra és a természet szépségeire érzékeny képzőművészeti alkotások szintén a tárlat részét képezik, mint Kaprinay Éva Új-Zélandról érkezett fotói, illetve üveg-gyékény szobrok és különleges öko-kollázsok.

A fesztivál ideje alatt a „Földünk. Ahogy mi szeretjük” Nemzetközi Környezetvédelmi Karikatúra pályázat legjobb alkotásaiból összeállított kiállítás is megtekinthető.

1012 -Saeed 5 Jun 2012-2

 

A fesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, díszvendége: Rein Oidekivi, Észtország nagykövete.

 

Címkék: , , ,