6 ökojátszótér Amerikától Ausztráliáig

Megyeri Nóra
Szerző: · 2016-06-29 | 20:22· Csemete

Ha egy adott térben jól érzik magukat a gyerekek, akkor az tulajdonképpen mindenkinek jó! A világon számtalan érdekes és izgalmas játszótér található, ezek között vannak igazán környezetbarát, teljesen újrahasznosított anyagokból készült parkok is, amelyek amellett, hogy népszerűek a gyerekek körében, igazi öko-remekművek. 

 

A gyerekek számára készült terek legfőbb jellemzői, hogy szórakoztatóak, stimulálják a kicsik képzeletét, kreativitását, segítik a szocializálódást és biztonságosak. Területileg lehetnek kicsik vagy éppen tágasak, néhányuk elrendezése nagyon egyszerű, de vannak titokzatos, tematikus vagy éppen egyedi berendezésekkel ellátott helyek is. Ezek plusz élményt jelentenek a gyermekeknek (pl. ilyen, ha vizes közegben játszhatnak meleg nyári napokon).

Nem túlzás kijelenteni, hogy a szórakoztató és innovatív játszóterek nagyban segítik a gyermekek fejlődését!

A környezetbarát játszóhelyeknek számtalan fajtája van. A PVC-mentes játékelemeket tartalmazótól kezdve a zöld-funkciót ellátó területeken át, egészen a teljesen újrahasznosított anyagokból készültekig, mindenfélét találhatunk.

A természetközeli, újrahasznosított anyagokból készült ökojátszóterek amellett, hogy választ adnak környezeti problémákra, visszaviszik a gyerekeket a természetbe és oktató, tanító hatással lehetnek rájuk – azaz játékos módon egyfajta szemléletformálás is történik akkor, amikor műanyag játékok helyett botokkal vagy éppen használt gumiabroncsokon játszhatnak.

A tájépítészet egyik nagy feladata, hogy megtervezze ezeket a gyerekek számára fontos helyeket. A környezettudománnyal karöltve pedig igazi ökoterek alakíthatók ki a gyerekközösségek számára.

Nézzünk néhány izgalmas példát!

 

New York

Hogy milyen szokatlan okok állhatnak egy játszótér létrehozásának hátterében, arra kiváló példa New York. A városban az esővíz elvezetése miatt létesítettek játszótereket, ahol a hordóknak, emelt kerteknek és porózus burkolatoknak az a funkciójuk, hogy felfogják a csapadék egy részét – ezzel elkerülhető, hogy egy-egy esősebb napon a várost elöntse a csatornákon túlcsorduló szennyvíz (ami New York-ban egy reális probléma).

Ökojátszótér, New York

Játékok és természetes növényzet – jól megférnek egymás mellett

 

 

London

A Kilburn Grange kalandpark London északnyugati részén található. Tervezőinek ideája, hogy a gyerekek szabadon tudjanak csúszni, mászni, szaladgálni – mindeféle anyagtípuson. A hely szellemisége arra bátorítja a gyerekeket, hogy bátran fedezzék fel a területet és vállaljanak (ellenőrzött) kockázatot.
A fából készült csúszdák, tornyok, hidak mellett kövekből kiépített területrész is található, ahol szintén szabadon ugrándozhatnak a kicsik. Az építményen újrahasznosított ajtók vannak mindenfele, melyek át is helyezhetőek, így újra és újra képes átalakulni, új terepet biztosítva a következő kalandjátékhoz.

CP3_Kilburn_Grange

Kilburn Grange, London

 

 

Rotterdam

A 2007-ben épült Wikado egy egészen sajátos ötlet, és az újrahasznosítás kiváló példája. A játszótér elemei ugyanis egy életciklusának végéhez érkezett szélturbina lapátjaiból állnak össze csúszdákká és mászókákká.

CP4-Wikado

Ki hinné, hogy egy kiszuperált szélturbinából is lehet gyerekjáték!

 

 

München

A BUGA 05 névre keresztelt játszótér már ránézésre is nagyon egyedi. Itt nincsenek hinták és mászókák, tulajdonképpen az egész terület két elem – fű és tarán – kombinációja, ami a hepehupás domborzaton mászásra és ugrálásra késztetik a gyerekeket.

Ökojátszótér

Játszótér játékok nélkül? Ki hallott már ilyet?

 

 

Tychy

2011-ben nyílt meg ez a vizes játszótér Lengyelország déli részén. Tervezésekor törekedtek rá, hogy illeszkedjen a tájba és a kivitelezése ne járjon fakivágással, vagy bármilyen más természetkárosítással. A terület 8-as alakot formál és tele van LED megvilágítású szökőkutakkal és csapokkal, ahol hajnaltól szürkületig pancsolhatnak a gyerekek.

Vizes játszótér Lengeyleországban

A vizes játékok mindig nagy sikert aratnak!

 

 

Tokyo

Godzilla, űrhajó és robotember – ezekkel a gumi-lényekkel is találkozhatunk a Japánban lévő Nishi Rokugo Parkban (Tire Park). A dinoszauruszok, szörnyek, csúszdák és hinták mind-mind több ezer gépjármű használt gumiabroncsából készültek. Ennek a szokatlan látványt nyújtó játszótérnek egy apró hátránya, hogy rendkívül poros, így a játszóruha erősen javasolt!

Játszótér gumiabroncsokból

A gumiabroncs hasznosítás kreatív formája

 

 

Melbourne

Mire használhatók a kiöregedett konténerek? Mondjuk építhetünk belőlük játszóteret gyerekeknek! Ha eddig erre nem gondoltál, akkor vess egy pillantást a Skinners Shipping Konténer Parkra, ahol mindez már meg is valósult. A négy konténerből igazi kalandpark létesült, ahol a nulla hulladék eszméje mentén az ablakok, a szőnyegek és a csempék is újrahasznosított elemek.

skinners_shipping

Ausztrál kalandpark – konténerekből

 

 

Címkék: