72 milliós adomány a civil szervezeteknek

Doró Viki
Szerző: · 2017-05-24 | 15:22· Etikus üzlet

Elindult a MagNet Bank 8. Közösségi Adományozási Programja

A társadalmi felelősségvállalás trendje néhány évvel ezelőtt kezdett hódítani a cégek – köztük is elsőként a nyugat-európai központtal rendelkező nagyvállalatok – körében. Örömmel tapasztaljuk, hogy ma már olyan magyar cégek is vannak, amelyeknek deklarált céljai között szerepel a közhasznú civil szervezetek támogatása – és erre nemcsak ügyfeleiket buzdítják, hanem saját profitjukból is áldoznak.

 

Ezek közül talán a legismertebb a MagNet Bank Közösségi Adományozási Programja (KAP), amely 2010 óta minden tavasszal lehetőséget biztosít a bank ügyfeleinek arra, hogy a pénzintézet előző évi profitjának 10%-át egy számukra kedves ügyet (környezetvédelem, esélyegyenlőség, oktatás-nevelés, kultúra, egészségmegőrzés és sport, gyógyítás) képviselő civil szervezetnek ajánlják fel.

Azonban a KAP több, mint egy adományozási program. Valójában egy példaértékű, a teljes ügyfélkört mozgósító társadalmi edukációs kezdeményezés, melynek célja, hogy megerősítse azt a munkatársi- és ügyfélréteget, amely aktívan felelősséget vállal a civil ügyekért. Szeretnék ugyanis elérni, hogy ügyfeleik megértsék és átérezzék; a több tízmilliós támogatás több tízezer szavazatból jön össze.

Screenshot 2017-05-24 15.39.14

Több zöld szervezet önkénteseként, és még több szimpatizánsaként nagy örömmel hallottam – már évekkel ezelőtt – a KAP programról, azonban elszomorított, amikor kiderült, hogy csak a MagNet Bank ügyfelei dönthetnek a pénz sorsáról. Persze, ez egy teljesen érthető, és jogos feltétel. Hiszen valójában a bank nyereségének rá eső 10%-ával gazdálkodhat minden adományozó.
Arról, hogy mekkora a bank adózás utáni eredménye és ehhez hány forinttal járult hozzá az adott személy, minden érintettet levélben értesítenek, amihez – hogy ne feledkezzenek meg a június végéig tartó adományozás lehetőségéről – egy hűtőmágnest is mellékelnek. Nálunk – mivel, épp a KAP miatt lett a ReCity Magazin is a MagNet Bank ügyfele –  bevált ez az egyszerű “trükk”, ráadásul minden alkalommal jó érzéssel tölt el minket, amikor rápillantunk.

KAP_2017

A hűtőmágnes, ami egész évben emlékeztet a jó cselekedetre

A program első évében, 2010-ben 17.253 ügyfél döntött 43.957.000 Ft-ról, míg 2017-ben már 31.986 ügyfél minden eddiginél nagyobb összeg, 72.061.456 Ft sorsáról dönthetett.
Arra, hogy minél gyorsabban, egyszerűbben támogathassák a kiválasztott szervezetet, többféle megoldás kínálkozik: intézhetik személyesen valamelyik bankfiókban, telefonon, Netbankon és a Bank weboldalán keresztül. Utóbbinál a postai levélben szereplő személyes azonosító kódot kell begépelni, majd a képernyőn megjelenő biztonsági kódot.

A KAP 8 éve alatt

eddig összesen 248.561.849 forintnyi támogatás került szétosztásra

több mint 210 különböző alapítvány és egyesület javára.

Ebből a hatalmas összegből számos értékes projekt kerülhetett megvalósításra Magyarországon.
Persze, ehhez elengedhetetlen, hogy az ügyfelek éljenek a bank által felkínált kivételes lehetőséggel és szavazzanak a szívüknek kedves szervezetekre, ügyekre!

2017-ben 80 közhasznú civil szervezet nyerte el a jogot – pályázat útján – arra, hogy bekerüljön a KAP-ba.

Emellett a bank egész évben várja a javaslatokat, hogy kikkel lehetne bővíteni az adományfogadói kört, melyre a javaslatokat a kap@magnetbank.hu címen lehet leadni. A pályázásra idén is ősszel, a bank honlapján keresztül nyílik lehetőség.

 

Hirdetés

Címkék: ,