A földi Éden

Megyeri Nóra
Szerző: · 2015-07-03 | 15:35· Ökoszalon

Vajon mi történik, ha összegyűjtünk számtalan növényfajt a világ minden tájáról és elültetjük őket egyetlen hatalmas területen? Ezt az ötletet próbálták ki a gyakorlatban az Éden projekttel, megalkotva a világ legösszetettebb ökológiai életközösségét.
 

Különleges létesítmény-komplexumra bukkanhatunk, ha az angliai Cornwall városába látogatunk. A buborékszerű hatalmas üvegház-együttest egy régi agyagbánya területén hozták létre – az építkezés Nicholas Grimshow vezetésével 1995-ban kezdődött.
Az elhagyatott felszíni bánya igazi kihívásokkal teli terepnek látszott. Rendbetételének, újbóli életre keltésének (rekultivációjának) a gondolata Tim Smit régész fejében fogalmazódott meg, aki valami szokatlant, optimistát és előremutatót kívánt alkotni a jövő generációk számára. Hat évnyi munkát követően 2001-ben nyílt meg teljes pompájában az Éden a látogatók előtt, amely azóta is igazi turisztikai paradicsom a kikapcsolódásra vágyók és a növényökológiai tanulmányokat folytatók számára egyaránt.
 

Éden projekt

Az épületek öt- és hatszögletű, hőre lágyuló műanyagból készült rekeszekből állnak, amelyeket egy acélváz szerkezet tart össze, kupolákat formálva. A kupolák egy-egy életközösséget rejtenek magukban. A világ minden tájáról begyűjtött növényfajok száma összesen több ezerre tehető.
Nyitva tartás nyáron: 9.00-18.00
Teljes árú (felnőtt) jegy: 25 font, gyerekjegy: 14 font

Három fő életközösséget különböztetnek meg az Édenben: a trópusit, a földközi-tengeri mediterránt és a mérsékelt övit.
A Mediterrán-biomban olyan, jellemzően európai növényekkel találkozhatunk, mint az olajbogyó vagy a szőlő; az Esőerdő-biomban pedig többek között kávé, banán, gumi és óriásbambusz található. A szabadtéri terület, ahol a helyi éghajlati viszonyokat kedvelő mérsékelt övi növényzet található, tele van hívogató ösvényekkel, látványos konyhakertekkel, szemet gyönyörködtető virágokkal, valamint fellelhető itt a napraforgó, tea, levendula, komló és kender is.
Figyelemfelkeltő szobrokat is elhelyeztek az építők, ilyen például egy hatalmas méh modell, amely a beporzó rovarok fontosságára emlékeztet.

Óriás méh


1202-ben az olasz matematikus, Leonardo Fibonacci írt először az általa megfigyelt számsorozatról. A számok meghatározása úgy történik, hogy az első tagot 1-nek vesszük, majd a sorozat következő tagját az azt megelőző két szám összegeként kapjuk. 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 stb. A virágszirmok száma gyakran Fibonacci-szám, de Fibonacci-spirálba rendeződnek például a fenyőtoboz és az ananász pikkelyei, a napraforgó magja, a málnai szemei vagy a karfiol rózsái is.

2005-ben új taggal bővült az épület-komplexum, a „Mag”-gal (The Core), amelynek különlegessége, hogy szerkezete a Fibonacci számokon alapul, csakúgy, mint egyes formák (napraforgó, kagyló stb.) a természetben. A biomimikri jegyében a Mag építéséhez természetes alapanyagokat –  például fát – használtak és az energiahatékonyságra is kiemelt figyelmet fordítottak – a tetőn napelemeket helyeztek el – és igyekeztek mindent a helyi körülményekhez és a változó környezethez igazítani.

Az Éden projekt céljai között elsődleges az oktatási tevékenység és a környezettudatos életmódra való nevelés. Ennek jegyében számos program közül választhatnak a látogatók, amelyeken nagy hangsúlyt kap az ember és környezete, az ember és a növényvilág egymásra utaltságának tudatosítása.
 
A környezeti nevelés egyik legfontosabb eszköze a példamutatás, ezért az Éden igazi környezetbarát létesítmény. Az elektromos áramot megújuló energiaforrásból állítják elő – ezt először Cornwall egyik szélerőműve biztosította, majd a Mag tetején elhelyezett napelemek, illetve egy geotermikus erőmű, ami további 5000 környékbeli háztartást is ellát.
A tropikus élettérhez a folyamatos nedvességet és magas páratartalmat esővíz segítségével oldják meg, valamit a toalettek öblítése is ezzel történik. A hálózati vizet csak kézmosáshoz és főzéshez használják. Minden – az éttermekből és kávézókból származó – konyhai hulladékot helyben komposztálnak.

Az oktatási és turisztikai tevékenység mellett különleges rendezvények helyszínéül is szolgált már az Éden: 2005-ben például otthont adott a „Hív Afrika” Live 8 koncertsorozatnak, illetve 2009-ben itt forgatta egyik filmjét Sir David Attenborough.
A téli hónapokban korcsolyázhatunk és karácsonyi vásáron vehetünk részt, de akár esküvői helyszínül is választhatjuk a tropikus életközösség területét.
 
Az Éden projekt törekszik rá, hogy filozófiáját, azaz a környezet megóvását, az energiatakarékosságot és az újrahasznosítást a gyakorlatba is átültesse. 

Címkék: , , , ,