A főszerkesztő ajándéka – DIY

Búza Viktória
Szerző: · 2017-12-15 | 10:12· Ökoszalon

A karácsony legtöbbünknek hatalmas fejtörést okoz. Persze, a szeretet ünnepe, meg nem az ajándékról szól, de azért mégiscsak jó érzés örömet szerezni a hozzánk közel állóknak, és ritka az az ötlet – legalábbis nálam -, amiről előre tudom, hogy kitörő lelkesedéssel fogja fogadni az „áldozat”. Nem beszélve az egyéni igényekről, hogy legyen kicsit “zöld” is, azaz ne okozzon a Földnek további terhelést.

 

Ez most egy ilyen környezetbarát ajándék lett, ami szükség esetén újra felhasználható, mosható és egy rengeteg szemetet termelő konyhai kelléket vált ki. Egyszerűen tökéletes.

Az elkészítése kb. másfél órát vesz igénybe, úgyhogy bátran bíztatok mindenkit, ha van „Szilvia” függő a családban, lepje meg ezzel karácsonyra!

 

Alapanyagok

  • 20 cm flanel (bármelyik méteráru bolt vagy egy régi, kidobásra ítélt ing)
  • 20 cm frottír (pl. a nagymamától kapott, ronda törölköző) vagy bármilyen jó nedvszívású anyag
  • 24 pár patent (cipő kellékestől vagy ebay-ről) – ez 6 db kendőhöz elég
  • varrógép
xmas1

 

Az elkészítés lépései

Első lépésként vastagabb papírból vágjunk ki egy 20×20 cm-es négyzetet, ami alapján egyszerűen ki lehet szabni az egyes részeket.

Második lépésként kiszabjuk a négyzeteket mindkét anyagból. Én hat kendőt készítettem.

xmas2

 

Veszünk egyet-egyet mindkét anyagból és színt-színre összefordítjuk és körbevarrjuk úgy, hogy az egyik oldalon maradjon egy kb. 5 cm-es rés, amin majd ki lehet fordítani. Óvatosan levágjuk a sarkait, hogy szépen ki lehessen fordítani. Vigyázzunk, hogy a varrásba ne vágjunk bele!

xmas3

 

Kifordítjuk.

xmas4

 

A sarkokat gombostűvel megigazítjuk, hogy szép legyen.

xmas5

 

Dísztűzzük, azaz körbevarrjuk, majd saroktól sarokig átvarrjuk, mindkét irányba, ezzel megakadályozva, hogy nagyon szétnyúljon.

xmas6

 

Így elkészítünk 6 db kendőt. Vagy amennyit szeretnénk.

A patentok helyét én csak szemre lőttem be, de aki nálam precízebb, az kimérheti és megjelölheti előre a helyüket ceruzával. Pattintsuk sorban egymáshoz a kendőket.

xmas7

 

Most már nincs más hátra, mint feltekerni és masnit kötni rá…

xmas8

 

… majd a legjobb rész következik: az átadás és a bókok bezsebelése!

IMG_7149

 

Kiegészítés: patent helyett szerintem működhet tépőzárral is, azt könnyebb beszerezni. Illetve, ha nem ragaszkodunk a szokásos feltekerős verzióhoz, elkészíthetjük akasztós formában is.

További ötletek, inspiráció ITT.

 

Címkék: ,