A segítség most életet menthet!

Doró Viki
Szerző: · 2018-03-02 | 09:47· Fókusz

Az idei tél rég nem látott mennyiségű havat és farkasordító hideget hozott. Különösen veszélyes ez az időjárás azokra, akik magányosan élnek és/vagy energiaszegénységben és gondot okoz nekik a tüzelőanyag beszerzése. Még náluk is nagyobb veszélynek vannak kitéve a fedél nélkül élők.

 

Korábbi cikkünkben felsoroltuk azokat a hivatalos szerveket és segélypontokat, ahol mindenkinek segítséget nyújtanak az extrém hidegben. Az ún. Éjszakai Túlélési pontok olyan intézmények, amelyek a rendkívüli hidegben mindenkit befogadnak, nem küldenek el rászorulót.

IMG_7374

Budapest, 2018. március 2.

 

Krízis – Segíts az utcán élőknek!

Számos civil szervezet és magánszemély indít gyűjtést ilyenkor, közülük évek óta a legismertebb a Budapest Bike Maffia (BBM) tevékenysége, akik már vidéki nagyvárosokban is jelen vannak (pl. Debrecen, Szeged).
Krízis – Segíts az utcán élőknek! akciójukat a “vörös kód” kiadásakor – február 24-én hirdették meg – és március 1-ig tartott. Ez idő alatt önkéntesek bevonásával – és felajánlásaiknak hála – több mint 10.000 szendvicset készítettek el és juttattak el a rászorulókhoz. Emellett olyan az életben maradáshoz elengedhetetlen felszerelést is vittek nekik, mint takarókat, meleg ruhát, hálózsákot – és természetesen megpróbálták őket rávenni arra, hogy hajléktalanszállóra menjenek.

krizis2

Készülnek a szendvicsek (Fotó: Juhász István)

A hatékonyság növelése miatt a bringáról autóra váltottak, és az Age Of Hope-pal közösen kisbuszt indítottak szombaton és vasárnap, hogy az emberek ne fagyjanak meg az utcán, kiserdőkben. A Krízis akció alatt a BBM autója és a BBM Nightwatch csoport civil autósai is beszálltak a szállításba/segítségnyújtásba.
Bár az akció véget ért, március 2-án ismét esik a hó, a várt enyhülés hétvégén érkezik.

 

Felelősségvállalás – nem csak elméletben

Az enyhülés azonban csak annyit jelent, hogy napközben már 0 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. A tél még korántsem ért véget, ezért a segítségre továbbra is szükség van.
A magyar közösségi bank, a MagNet Bank évek óta élen jár a vállalatok között és példát mutat arra, mit is jelent a felelősségvállalalás a gyakorlatban. 2013-ban indították el az AdjMeleget! Programot, melynek keretében idén 4500 db (tavaly ez a szám 2500 db volt) izolációs fóliát helyeztek ki bankfiókjaikban, amit bárki ingyenesen elvihet, hogy a rászorulóknak adja. A hőtartó fólia – ilyet használnak a mentőautókban is – több ezer ember életét mentheti meg azzal, hogy a testhő 80-90%-át megtartja.

Adj meleget!

Így néznek ki a bankfiókokból elvihető izolációs fóliák összehajtva

 

A MagNet Bank a téli időszak mellett egész évben lehetőséget nyújt ügyfeleinek az adakozás élményének megtapasztalására. Segítő bankkártyával minden egyes vásárlásuk támogatássá válhat. A 2010 óta működő Közösségi Adományozási Program keretén belül pedig évről évre maguk rendelkezhetnek a MagNet Bank éves nyereségének 10 százalékáról civil szervezetek javára, így támogatva olyan kiemelten fontos társadalmi ügyeket, mint például a hajléktalanok megsegítése.

 

Címkék: , , ,