Alternatív bőrök, vegán szövetek

Szolga Hajnal
Szerző: · 2017-12-10 | 17:48· Ökoszalon

A divatiparban egyre több alternatív megoldás mutatkozik a bőr helyettesítésére. Egyrészt a technológia fejlődése, másrészt a sürgető környezeti problémák miatt fenntarthatóbb, környezetbarátabb anyagok jelentek meg az elmúlt években a piacon, melyek létrehozásakor a vízszükséglet és a szén-dioxid-kibocsátás is redukálható, csakúgy, mint a mérgező kémiai anyagok használata.

 

Szintetikus és természetes alapanyagok

Az állati eredetű alapanyagok, így a bőr helyett a microfaser-szövetek egész skálája felsorolható, melyek mind vízhatlan és tartós felületet képeznek. A szintetikus (poliamid, nylon, akril) szálakon kívül a természetes anyagok, úgy mint a gyapjú vagy a kender inkább a klasszikus alapanyagokhoz tartoznak, míg a Gore Tex és a Parafa az előbbiekhez képest újszerű, és jelenleg nagyon népszerű szövetek a divatvilágban. A cellulóz vagy latex és papír vegyítése szintén populáris alapanyaggá vált, több levédett formája is van, mint a SnapPap, de legtöbben „tyvek“ néven ismerik.

skunkfunk

„Tyvek“ anyagból készült Skunfunk termékek

A természetes kaucsuk és az újrahasznosított gumi már jól ismert alkotóelemek, ahogy a PET-palackok és az egyéb reciklált műanyagok szintén közismertek.

paprcut

„Tyvek“ anyagból készült Paprcut termékek

De mik azok, amelyek valóban megtévesztően hasonlítanak a bőrre?

 

PINATEXT

A lehulló ananász leveleiből előállított pinatext anyagot a spanyol Carmen Hijosa „Ananas Anam“ néven tette ismertté. A Fülöp-szigeteken gyűjtött leveleket egy Barcelona-i textilüzemben dolgozzák át, ezután kerül a designerek tervezőasztalára.

Piñatex_fibre-DRYING-J.Maentz-4

Pinatext gyártás a Fülöp-szigeteken

pinatex-pineapple-leather-ananas-anam-dezeen-ban

Ananas Anam termékek

 

 

 

 

 

 

 

Kisebb manufaktúrák mellett már a Puma és a Camper is hozott létre prototípusokat az anyagból. Mivel az anyag kitermelése és forgalmazása is limitált (1 m2 pinatext előállításhoz 16 növény vagy 480 ananász levele szükséges), ezért az ebből készült termékek meglehetősen drágák. Legnagyobb érdemük, hogy létrehozásukhoz nem szükségesek kémiai anyagok és csekély vízfelhasznalást igényelnek.

 

EUKALIPTUSZ-LEVÉL

Arról már sokan hallottunk, hogy bőr ápolásához, tisztításához ajánlott az eukaliptusz olaj, de hogy a növényből bőrhöz hasonló szövetet készítsenek, az egy új jelenség.

eukaliptusz

Eukaliptusz levél

Az innováció Fabrian Stadler nevéhez fűződik és Noani márkanév alatt futó övei és táskái a pinatext mellett eukaliptusz szövetből készülnek.

Silver

Noani övek

 

MUSKIN ÉS MYZEL

A san fransisco-i MycoWorks a gombák föld alatti gyökereiből nyeri a szálakat, melyek a “myzel” anyagot képezik.

gnkdaaqb90hlteywhcj3

Myzel

Utóbbit kukoricahéjjal vegyítik, melyet szedés után szárítanak és préselnek, hogy végül létrejöhessen a vegán bőr.

mushroom_lead

A MycoWorks myzelből nyert brikettjei és járólapjai

Egy másik gombaszövet, az öreg vagy kidőlt fákon élősködő fagombából nyert Muskin. Az anyag kisebb méretekben kapható, de az egyes anyagmintákból már táskák, ruhák és cipők is keszülnek.

 

 

muskin

Muskin

gombacipo

Nat-2 cipők gombaszövetből

 

A természet lenyűgöző szépsége és emberfeletti ereje mellett még számos felderítetlen anyagot és intelligens viselkedésformát rejteget. Üdítő jelenség, hogy végre az egyes iparágak elkezdték az ökotudatos, fenntartható és környezetkímélő ötletek és fejlesztések felé venni az irányt. A fentebb említett újdonságokat ugyan egyelőre csak egy tehetősebb réteg tesztelheti, de remélhetőleg idővel a növényi alapú vagy lebomló összetételű szövetekből készült ruhák, bútorok és egyéb használati tárgyak mindenki számára elérhetővé válnak.

 

Címkék: ,