Amikor a környezettudatosság pénzkérdés

Búza Viktória
Szerző: · 2016-08-11 | 17:49· Fókusz

Miközben egy témához gyűjtöttem anyagot, többször belefutottam egy statisztikába, miszerint a nők környezettudatosabbak, mint a férfiak és ennek gazdasági oka van. Ez elgondolkodtatott és rájöttem, hogy én is akkor voltam a legtudatosabb, amikor életem eddigi legnehezebb szakaszában voltam, ráadásul valóban anyagi megfontolásból választottam ezt az utat.

 

Sokan gondolják úgy, hogy a környezettudatos életmód hatalmas befektetéseket igényel, és csak akkor van értelme, ha rengeteg pénzért korszerűsítjük elektronikai berendezéseinket, szigeteljük az otthonunkat, sőt, a legjobb, ha nyomban egy autonóm házba költözünk.

De amikor spórolni kell, mert az élet belekényszerít, az ember sok mindent átértékel.

Íme az olcsó és környezetbarát praktikák!

 

Tisztítószerek

Aki elkezd „zölden” gondolkodni, rögtön szembe találja magát a sokkoló információval, miszerint életünk során mennyi vegyszert használunk, ami nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is káros. Elkezdjük keresni az alternatív lehetőségeket, az öko-öblítőt, az öko-felmosót és azt találjuk, hogy ezek általában lényegesen drágábbak, és a hatékonyságuk is hagy kívánnivalót maga után.
Pénz nélkül az ember a legolcsóbb megoldást keresi és ilyenkor bizony rátalál a régi módszerekre. Mosószóda, ecet, nátrium-perkarbonát, citromsav, szódabikarbóna. Elsőre ijesztően hangzik, de egy kis utánaolvasással, hamar rájövünk, hogy másra igazából nincs is szükség, az áruk pedig egyrészt töredéke a reklámban látott csodáknak, másrészt egy szer több problémára is alkalmazható, nincs szükség külön öblítőre, vízkőoldóra, lefolyótisztítóra, elég ha van otthon ecet.

tisztitoszerek

 

Kozmetikumok

Ez is nagyon hasonló a háztartási vegyszerekhez. Bedőlünk a reklámoknak, de igazából töredékükre sincs szükségünk.  Pláne, hogy a boltok polcain lévő csodák egymásra épülnek. A tonik kiszárítja a bőröd, ezért feltétlenül szükséged lesz egy hidratáló krémre, ami szintén okoz majd valamit, amire természetesen megvan a termékcsaládban a „válasz”. Miközben ott a kézenfekvő megoldás: ha megfelelően táplálkozol, rendszeresen méregtelenítesz és eleget iszol, a bőröd is szép lesz. Illetve itt is megtalálhatóak azok az alapszerek, gyógynövények, amelyekkel a legtöbb kence kiváltható. A másik csoda, hogy ezeket a néhány komponensű alapdolgokat bárki elkészítheti önmagának is, otthon, mindenféle előképzettség és boszorkány gének nélkül. Én például magamnak készítettem a dezodort, a fogkrémet, a szappant, a sminklemosót stb.

natur_kozmetikumok

 

Energia

Az energiatakarékosság nehezebb dió volt, mert én is azt gondoltam, amit a bevezetőben is írtam, azaz “ezt nem lehet megoldani anyagi befektetés nélkül”. Viszont találkoztam egy energiatakarékossági versennyel (Kislábnyom) és úgy gondoltam, nincs vesztenivalóm, benevezek, hátha mondanak valami újat. Ez olyannyira sikerült, hogy a családok közti versenyen második helyezést értünk el, havi szinten anyagilag is mérhető eredményekkel, ráadásul nulla befektetéssel. Ebben legnagyobb szerepe annak volt, hogy a kölcsönkapott fogyasztásmérővel megmértük a háztartási eszközeinket, és a kapott eredmények függvényében használtuk őket a továbbiakban. Így például a laptophoz használt öreg hangszórót elajándékoztuk, mert annyit fogyasztott, mint a hűtő. Csak ezzel havi 30 kW-t takarítottunk meg. De a verseny folyamán rengeteg hasznos és értékes ötletet kaptunk és kapunk azóta is.

 

Ételek

Az ételekkel való spórolásban az segít, hogy mindent, amit lehet otthon készítek el magunknak és szinte teljesen kizártuk a feldolgozott élelmiszereket. Áttértünk a rendszeres piacozásra, valamint az idény zöldségekre és gyümölcsökre, amik mindig a legolcsóbbak és legegészségesebbek. Boltba szinte csak tejtermékért járunk. Természetesen a kenyér is otthon sül, ami ugyan  hasonló árban jön ki, mint a bolti, azzal a különbséggel, hogy amit én készítek jobb minőségű és nagyobb megbecsülésnek örvend, így sosem végzi a kukában, mint előtte a bolti társa, két nap után összepenészedve.

hazikenyer

A friss, ropogós házikenyérnél nincs finomabb!

 

Szóval igen, mi nők környezettudatosabbak vagyunk, mert ezek a változások általában a mi életünket érintik. Sajnos sokan még mindig nincsenek tudatában annak, hogy ha nem tudják megvenni a drága mosóport, csak a mosószódát, akkor nemcsak a pénztárcájuk marad vastagabb, de a környezetükkel, és saját magukkal is jót tesznek.

 

Címkék: