Angyalok két keréken – Budapest Bike Maffia

Doró Viki
Szerző: · 2014-07-23 | 08:58· Fókusz

Egy csapat kerékpáros, akiket a segítő szándék köt össze. Lázadók, akik ételt osztanak hajléktalanoknak. Önkéntesek, akik gyermekkórházba szállítanak élelmiszert. Egy közösség, akik figyelemfelkeltő akcióikkal hatékonyan lépnek fel a társadalmi egyenlőtlenségek ellen.
A Budapest Bike Maffia vezetőjével, Havasi Zoltánnal beszélgettünk.

A Facebook oldalatokon egy kommentelő “az angyali maffia” névvel illetett titeket. Hogyan definiálnád te, mint az egyik alapító a Budapest Bike Maffiát (BBM)?

Kedves megfogalmazás, én inkább szükségesnek nevezném. Bár tény, hogy amilyen a közhangulat, egy ilyen csoport megjelenése és tettei angyalinak tűnhetnek.
A Bike Maffia egy olyan szerveződés, ami elsőként csatornázta direkt módon a kerékpározást a szociális munkába. Ezzel értük el, hogy tettre kész fiatalalok csatlakozzanak hozzánk nagyobb számban, hiszen Budapesten a bringázás – köszönhetően a Critical Mass-nek – a fiatalok és a fiatal felnőttek forradalma lett. Tökéletesen kifejezi a szabadságvágyat. (Nem utolsó sorban lustaság ellen tökéletes, környezettudatos, valamint az izmokat és az állóképességet is fejleszti.) A bringa tehát egy pozitív attitűdökkel teli lázadás ma Budapesten és különböző nagyvárosokban. Így a Bike Maffia telitalálat lehet házasítva a segítő munkával, mivel a segítségnyújtás ezen formája is egyfajta lázadás.
És járjuk is ezt az utat, lassan, de biztosan terjeszkedünk.

 

Mikor indult a BBM és mi indított titeket arra, hogy aktívan kiálljatok a társadalom perifériájára szorult emberek, szociális ügyek mellett?

2011 karácsonya előtt egy héttel egy futár barátommal arról beszélgettünk, mit csináljunk az ünnepek alatt. A bringa adott volt, mert azzal közlekedtünk télen is, főzni magunknak nem akartunk, hiszen ebben az időszakban mindenki degeszre tömi magát.
Na, de mi van azokkal, akik nem? Így született az ötlet.
Azonnal létrehoztam egy facebook oldalt és elkezdtük hirdetni, hogy szenteste éjjelén kibringáznánk az utcára és ami adományt kapunk, azt szétosztjuk. Rengeteg alapanyag érkezett pár nap alatt és az akció előtt öten, 150 db gazdagon megrakott szendvicset készítettünk el. Majdnem az egészet sikerült is elosztani a hajlék nélkül „karácsonyozóknak”. A megmaradt ételeket – mivel a szendvicseken kívül sok tartós élelmiszer is érkezett – illetve tisztálkodószereket – másnap elvittuk a Táblás átmeneti otthonba, de odafelé menet osztottunk az utcán is.
Az akció után leültünk kicsit beszélgetni. Annyira sokat adott nekünk, akik részt vettünk benne, hogy megismételtük, majd elkezdtünk újabb és újabb akciókat szervezni.

Havasi Zoltán

 

A Facebook csoportotoknak több mint 7500 követője van, egyre többen ismerik meg a neveteket, tevékenységeteket. Valójában hány önkéntessel dolgoztok? Vannak főállású tagok is?

Az önkéntes csoportunkban már kis híján négyszázan vannak, az önkéntes kérdőívünk kitöltése után 120-an jelentkeztek.
Azok száma, akik részt vettek eddigi akcióinkban, több százra tehető, de ez mindig függ a megmozdulás jellegétől is.
A főállású tagok száma jelenleg hét, épp most megyünk át egy komolyabb változáson, szervezetfejlesztésen.
Az időközben kialakult területeket, úgymint: hajlék nélküliek segítése, családok támogatása, állatmenhely túrák, belső és külső kommunikáció, önkéntes szervezés, majd később képzés, háttér szervezés, pályázatfigyelés és -írás – már más-más ember irányítja.
Ez a folyamat most indult el, így az év második felében sűrűsödhetnek az akciók és ezáltal a segítség mértéke is egyre nagyobb lehet.

 

Jó néhány sikeres akció áll már a hátatok mögött, melyek egyre nagyobb sajtónyilvánosságot kapnak. Számodra melyik volt a legemlékezetesebb “projekt”?

Több ilyen is van.
A Szimplakerti Háztáji Piacon sajátos módszerrel kezdtünk el adományokat gyűjteni, ami a mai napig remekül működik, erre büszkék vagyunk, így hétről hétre rengeteg egészséges élelmiszer kerülhet a családok asztalára. Az adományokat minden esetben bringával szállítjuk ki.
Vastag krumplit főztünk közösen cigányokkal a Romani Platniban, amit az utcán élők kaptak meg. Itt 50 bringás segített a felkutatásban és a kiszállításban.
Hasonló akció és hatalmas élmény volt, amikor 640 kg tartós élelmiszert szállítottunk a Bethesda Gyermekkórházba. Ehhez 44 bringás csatlakozott és többen forgóban szállítottak a raktár és a kórház között.
A nem bringás akciók közül hármat emelnék ki.
A Baranya megyei Cserdi polgármestere, Bogdán László, azzal keresett meg minket, hogy egy tonnányi, a cserdi polgárok által megtermelt krumplit, hagymát és fokhagymát osszunk ki közösen, a VII. kerületi rászoruló családok között. Az akció jól sikerült, Bogdán Lászlót megismerni pedig külön nagy megtiszteltetés volt.

A Százas buli, ahol karneváli hangulatban adakoztunk egy hajlék nélkül élő embernek.
Vagy a legutóbbi „Megyünk mint a bir(k)ák” akció, ahol az elidegenedésre, elembertelenedésre hívtuk fel a figyelmet úgy, hogy járókelőkkel és hajéktalan emberekkel közösen üzentünk, kezünkben egy táblával, amelyre mindenki a saját pozitív készségét vagy tulajdonságát írathatta fel.
Az üzenete az volt, hogy mi magunk vagyunk vagy lehetünk azok, akik „rossz irányból ítélkezünk” s többek közt abból, hogy valakinek nincs otthona, még nem következik automatikusan az, hogy bűnöző.

 

Mi alapján választjátok ki a támogatott családokat?

A családokat a VII. kerületi Gyermekjóléti Központ segítségével választottuk ki.
Épp kialakítás alatt van a „VACSI” (Válassz egy családot te is) programunk, ahol további családokat célzunk más kerületekből is. Egy online felületen választhatnak magánszemélyek – akár baráti társaságok – vagy vállalkozások maguknak olyan családot – képek és rövid történetük alapján – , akit havi szinten támogatnának. A felajánlás útját nyomon követhetik az adományozók, mivel a felületet úgy alakítjuk ki, hogy maximálisan átlátható és nyomon követhető legyen a pénz útja, illetve az, hogy mire fordítottuk. Az élelmiszereket és a háztartásban használatos dolgokat mi vesszük meg és szállítjuk teherbringákkal a családokhoz.

Fotó: Györgyfalvi Zita

Nagyon sok munka van vele, de remélem őszig elkészülünk és még idén elindíthatjuk a programot. Ehhez persze a pénz elengedhetetlen, és mivel egyelőre nincs rá keret, igyekszünk szerezni, de addig is mindent megteszünk, hogy kiépítsük a folyamatot.

 

Hogyan lehet a BBM-et támogatni?

Több mint két évig – két esetet leszámítva – mindenfajta pénzmozgás nélkül dolgoztunk úgy, hogy saját pénzt és sok energiát tettünk bele. A 2013. év végi összesítés alapján, az így begyűjtött adományok mennyisége, a befektetett önkéntes munka értéke meghaladta a tízmillió forintot. Ez egy soha nem volt összeg, de ha forintosítanánk ennyi jönne ki.
A Bike Maffia nemrégiben lett egyesület, így mostantól elfogadunk pénzadományokat is. Ezen kívül természetesen továbbra is várjuk az önkénteseket és tárgyi hozzájárulásokat is szívesen veszünk, mindent, ami segítheti a munkánkat.

Magnet Bank 
Név: Bike Maffia egyesület
Számlaszám: 16200151-18519259
Ha valaki Paypalon utalna, akkor a www.bbm.hu oldalon a donate gomb megnyomása után megteheti.

 

Csak magánszemélyek segítenek, vagy vannak céges megkeresések is?

Többnyire magánszemélyek, de mint fentebb említettem a cserdiek is minket kerestek fel egy közös ételosztás kapcsán, illetve a Hillton Budapest City is ránk bízta, hogy az általuk összegyűjtött közel 300.000 ft értékű tartós élelmiszert rászoruló családok asztalára szállítsuk.

 

Mi lesz a következő “nagy dobás”? Készültök valamilyen akcióval a nyárra?

A nyár folyamán még megkeresünk különböző szabadtéri szórakozóhelyeket, romkocsmákat, ahol becsületkasszás közösségi főzéseket szeretnénk tartani. Azért ezeken a helyeken, mert a fiatalokat ott lehet leginkább érzékenyíteni, ahol jól érzik magukat. A bevételből a VACSI program létrejöttét és családokat támogatunk.
Ezenkívül meglepő és nagy dobás bármikor jöhet, hiszen elég impulzív módon működünk. Ha jön egy jó ötlet, ami kivitelezhető, erősnek ítéljük a mondanivalóját és segíteni is tudunk vele, akkor azonnal megcsináljuk.
Idén egyébként szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy más civil szervezetekkel közösen hirdessünk akciókat. Ezért is érdemes követni a facebook oldalunkat!

Fotó: Ungár András

 

Hova szeretnétek eljutni, mivel lennétek elégedettek rövid, illetve hosszú távon?

Tervben van a „VACSI” kapcsán, hogy nemzetköziesítjük a projektet. Nemcsak Budapesten és nemcsak Magyarországon, hanem az országhatáron kívülre is kacsingatunk, hiszen a szociális munka e fajtája egyedülálló.
2015-ben előadások formájában szeretnénk bemutatni a tevékenységünket és ezzel együtt beszivárogni a honi oktatásba. Ez azért lenne fontos, mert a közép- és felsőoktatásban tanulókkal megismertethetnénk a munkánkat és fiatal önkénteseket is toborozhatnánk.
Hosszú távon a cél egy egységesebb, egymás iránt felelősen gondolkodó generáció(k) kinevelése, a jelenleg tapasztalható negatív életszemlélet és viselkedésformák balanszírozása, valamint az előítéletek és a sztereotípiák lerombolása.
Mindez a jótetteken keresztül.