Aranyat érő elektronikai hulladékok

Szolga Hajnal
Szerző: · 2017-12-12 | 11:59· Ki

Vissza a körforgásba

Éves szinten közel 60 millió tonna elektronikai hulladékot termelünk globálisan, melynek csak töredékét, kb. 15%-át hasznosítjuk újra. Abba nem is gondolunk bele, hogy a kidobott mobiltelefonok, laptopok és egyéb technikai eszközök mennyi értékes nemesfémet tartalmaznak, köztük ezüstöt és aranyat is. A Truecost 2015-ös tanulmányának becslése szerint évente 2 billió dollár értéket ”ásunk el” csak Európában.

 

Megéri újrahasznosítani

Az arany az egyik legkedveltebb nemesfém és a második legjobb villamosvezeték, ezért is alkalmas áramkörök, alaplapok készítésére. Az egyik leghíresebb, számítógépes eszközöket gyártó cég, a Dell 2013-ban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2020-ig 50 millió fontot (25.000 tonnát) forgat vissza a gyártásba újrahasznosított tartalmakból. Csak a műanyag feldolgozással 2016-ra sikerült teljesítenie a fent említett célt, ezért 100 millió fontra emelte a tétet.
A Goodwill közreműködésével még 2004-ben megalapították a Dell Reconnect programot, és a műanyag újrahasznosítása után szénszálak előállításába, majd az elmúlt években az e-hulladékok gyűjtésébe és feldolgozásába kezdtek.

motherboard-gold

Aranyat tartalmazó alaplap. Kép forrása: http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/corp-comm/recycled-gold

Hogyan tud a Dell tömegeket elérni?
Amerikában a Dell arra ösztönzi a felhasználókat, hogy ne dobják ki megunt, elavult vagy meghibásodott eszközeiket, hanem adják le azokat a Goodwill több mint 2000 amerikai központjának egyikében. Az e-hulladék így nem harmadik országban landol, hanem az eszközök a Dell másik partneréhez, a Wistron GreenTech Corporation texas-i kampuszába kerülnek, ahol szakszerűen feldolgozzák azokat.

Miközben tengernyi elektronikus eszköztől szabadulunk meg, semmi nem garantálja, hogy azok jótékony kezekbe kerülnek. Hogyan szerezhetünk tudomást arról, hogy kidobott ketyeréink valóban újrahasznosításra kerültek-e?
Normál esetben elektronikus hulladékunkat kereskedelmi egységekben (hipermarketekben, műszaki szakáruházakban, villamossági üzletekben) kihelyezett gyűjtőedényekben, lakossági e-hulladék begyűjtő napok alkalmával, valamint lakossági hulladékgyűjtő udvarokban adhatjuk le. Környezetvédelmi és takarékossági szempontból persze érdemes először megpróbálkozni az eszközök javíttatásával.

 

 

Circular Collection

Az aranynak az elektromos kütyükről való leválasztása egyelőre ugyan kémiai eljárással zajlik, de  a Truecost tanulmányából az is kiderül, hogy az újrahasznosítás még így is 99%-kal környezetkímélőbb, mint a bányászatból való kinyerés. Egy tonna használt alaplap 800-szor több aranyat tartalmaz, mint egy tonna aranyérc. A Dell évente 7000 font értékű aranyat használ termékeihez és mindaddig költségesebb ez a rendhagyó folyamat, míg nagyobb mennyiségben nem lesznek képesek újrahasznosítani.

molten-gold

Olvadt arany. Kép forrása: http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/corp-comm/recycled-gold

A cég ezért egy szemléletformáló projektet is létrehozott a tudatos fogyasztás és a fenntartható divat jegyében. A begyűjtött alaplapokból kinyert aranyból 14-24 karátos ékszereket gyártanak a Bayou With Love márkanevet képviselő Nikka Reed színésznő vezetésével. A kizárólag e-hulladékból kinyert arany ékszercsalád a Circular Collection nevet viseli, mely nemcsak nevében, hanem körkörös formavilágával is a magába visszatérő és megújuló rendszerre reflektál. A kollekció év elején debütált, míg a Dell Latitude 5285 2-in-1s alaplapjai, melyek már újrahasznosításból nyert arannyal készülnek, idén tavasztól kerülnek piacra.

Open_Opal_Ring_3

Circular Collection. Kép forrása: https://bayouwithlove.com/

 

Felmérések szerint eddig több mint 171 ezer tonna aranyat bányásztak ki a világon, amely évente körülbelül 3000 tonnával nő. Az aranybányászat azonban nemcsak rengeteg vegyi anyagot alkamaz, de robbantásos kinyerése miatt az emberre és a környezetre is veszélyes tényezőt jelent. Mindezeken túl, Afrika számos országában modern értelemben vett rabszolgasorshoz közelítő munkakörülményeket, zavargásokat és háborút is eredményez. A Dell – és azóta a szintén újrahasznosításba kezdett Apple – ezen tevékenysége tehát jótékony hatást gyakorolhat bizonyos környezeti és társadalmi folyamatokra, mindemellett fenntartásaink tovább oldódnának, ha a Dell taiwani és az Apple kínai üzemeiben végzett gyártási folyamatait kisebb ökológiai lábnyommal végezné.

 

Címkék: , ,