Átadták a 2017. évi Környezeti Megtakarítási Díjakat

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-05-29 | 16:31· Etikus üzlet

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért 2003 óta futó Ablakon Bedobott Pénz (ABP) programjába eddig a szervezetek 534 intézkedést küldtek be, amelyekkel összesen mintegy 38 milliárd forint megtakarítást értek el. A 2017-es ABP program intézkedései is azt igazolják, hogy a vállalatok hosszú távú fennmaradásának kulcsa a környezettudatos és erőforrás-takarékos működés.

 

882 GWh villamosenergia, 74 millió m3 földgáz, közel 20 millió m3 víz, mint erőforrás-megtakarítást és több mint 70 ezer tonna veszélyes hulladék, 2 millió m3 szennyvíz, 565 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentést ért el az eddigi Ablakon Bedobott Pénz programban résztvevő mintegy 99 szervezet.

20170524_0790HD

Herner Katalin, az Ablakon Bedobott Pénz program vezetője mutatta be az idei pályázókat

 

A 2017-es pályázók

2017-ben a következő 7 vállalat és 2 intézmény mutatta be fejlesztéseit az ABP programban:
Audi Hugária Zrt., Büchl Hungária Kft., Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg, ELMŰ-ÉMÁSZ, Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Kaposvár Megyei Jogú Város, Magyar Posta Zrt., Magyar Cukor Zrt., Videoton Elektro-PLAST Kft.

A szervezetek által bemutatott intézkedéseket a KÖVET szakértői helyszíni audit során megvizsgálták, majd a beérkezett esettanulmányok alapján az ötfős szakmai zsűri által kiemelkedőnek ítélt intézkedéseket a KÖVET Egyesület Környezeti Megtakarítási Díjjal jutalmazta.

A 2017 évi Környezeti Megtakarítási Díjakat V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és Dr. Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára adta át a 2017. május 24-i konferencián.

A „Legszebb mosott gyümölcs a tálban”, azaz a ráfordítást nem igénylő intézkedések kategóriájában a zsűri a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karát díjazta széleskörű környezettudatos intézkedéseiért.
A „Legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs”, azaz a három éven belül megtérülő beruházások kategóriában díjat kapott a Videoton Elektro-PLAST Kft. a hűtőrendszere átalakításáért.
A „Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs”, azaz a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájának díját az Audi Hungária Zrt. és a Büchl Hungária Kft. közösen érdemelte ki a „basic coat” szennyvíz hasznosításának fejlesztéséért.
Karbon-megtakarítási Különdíjat érdemelt ki intézményi kategóriában Kaposvár Megyei Jogú Város, vállalati kategóriában pedig a Magyar Cukor Zrt. jelentős szén-dioxid megtakarítást eredményező intézkedéseikért.
A szakmai zsűri Vízvédelmi- és megtakarítási különdíjjal jutalmazta a Grundfos Magyarország Gyártó Kft.-t, a díjazott intézkedés az esővízgyűjtési és hasznosítási rendszerük fejlesztése, valamint szürkevízrendszerük bővítése volt.

20170524_0862HD

A 2017-es Környezeti Megtakarítási Díj átadói és nyertesei

Az eddigi tizenkét ABP programban díjazott intézkedések, mint esettanulmányok minden évben megjelentek kiadvány formájában. Ezek a www.ablakonbedobottpenz.hu oldalon is elérhetők.

 

Címkék: ,