Automatikus adóbevallás – milliárdos veszteség a civil szervezeteknek?

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-05-08 | 11:54· Etikus üzlet

„1% barát munkahely” akció indult

Több milliárd forintos kiesést is okozhat a civil szervezeteknek, ha azok az adózók, akik helyett idén már a NAV készíti el az adóbevallást, elmulasztják – május 22-ig – külön leadni 1%-os rendelkező nyilatkozatukat. A helyzet megoldásához a civilek most vállalatok segítségét kérik az „1% barát munkahely” akció keretei között.

 

Az automatikus adóbevallás örömteli lehetőség lehet milliók számára, akik így mentesülhetnek az SZJA bevallás adminisztratív terheitől. Ugyanennek viszont nagy vesztesei lehetnek azon szervezetek, akik emiatt eleshetnek az 1%-os rendelkezők által juttatott összegektől.

 

Lustaság és figyelmetlenség

2016-ban több mint 3 millió ember töltött ki adóbevallást, közülük idén nagyon sokan nem fognak. Ugyan van rá lehetőség, hogy az 1%-os rendelkező nyilatkozatot külön is benyújtsák az adózók, és ehhez a NAV egy külön felületet is biztosít, de nagy kérdés, hogy hányan fogják venni a fáradságot, hogy ezt megtegyék, ha amúgy a bevallás egyéb részeihez nem nyúlnak.

A tavalyi évben azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, 78%-uk ajánlotta fel az 1%-ot. Akik viszont nem maguk készítették el saját bevallásukat, azoknak mindössze 23%-uk(!) rendelkezett erről. Ha ezt az arány kivetítjük a mostani helyzetre, akkor a civil szervezetek teljes anyagi vesztesége akár több milliárd forint is lehet! A pontos eredményeket csak szeptemberben fogjuk megismerni, az aggodalom érezhetően jelen van a szektor szereplőiben, és próbálnak lépéseket tenni a veszteségek elkerülése érdekében.

Screenshot 2017-05-08 11.46.49

 

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete az „1% barát munkahely” akcióval igyekszik javítani a helyzeten. Az akcióban vállalatok segítségét kérik a rendelkező nyilatkozatok gyűjtésében és továbbításában a NAV felé, hiszen az adózók többsége elérhető a munkahelyeken.

„Nem kérünk sem pénzt, sem más megerőltető dolgot a cégektől, csak egy pici segítséget ahhoz, hogy a dolgozóknak megkönnyítsük a nyilatkozatok leadását – nyilatkozta Cseh Balázs, a Testület szóvívője. – Mi minden háttéranyagot biztosítunk, a cégeknek csak annyi lesz a dolga, hogy ezeket eljuttassák a dolgozóikhoz, és egy gyűjtőpontot üzemeltessenek. Ide az aláírt nyilatkozatokat egy lezárt borítékban a munkatársak leadhatják, amiket a cégnek egy csomagban kell postáznia május 22. előtt a NAV részére.”

„Azonnal csatlakoztunk, amikor tudomást szereztünk az akcióról, mert a Bank és kollégáink szempontjából is jónak és hasznosnak tartjuk a kezdeményezést – mondta el Molnár Csaba, a Magnet Bank közösségfejlesztési igazgatója. – Közösségi bankként mindig is kiemelt helyen kezeltük a civil szervezetekkel való együttműködést, magunk is évről évre felajánljuk számukra az éves nyereségünk 10%-át. Bízunk benne, hogy az akcióhoz sok más vállalat is csatlakozni fog, ezen keresztül minél több 1%-os rendelkező nyilatkozat tud elkészülni, jelentős összegekkel támogatva a civil szervezetek munkáját.”

Az akcióról további információk érhetők el a www.atlathatosag.eu/1sz_barat_munkahely oldalon.

 

Címkék: ,