Balkonkertészek: felkészülni, vigyázz, kész, rajt!

Búza Viktória
Szerző: · 2016-04-18 | 16:09· Be

Végre itt a tavasz, a balkonkertészek munkába lendültek! Ideje elgondolkodnunk erkélyük idei növényesítésén. Lehet, hogy éjszakánként még fagy, de a palántanevelést ilyenkor kell elkezdeni. Ehhez viszont tudnunk kell mit és mennyit akarunk termeszteni.

 

Mibe?

 

Ma már számtalan szebbnél szebb (és drágábbnál drágább) palántakeltetőt vásárolhatunk, mini üvegháztól a saját szellőzőrendszerű csodákig, de ha rám hallgattok, megmaradtok a jól bevált tejfölös/joghurtos pohárnál!

Aki mindenáron biztosra szeretne menni, annak ajánlom a tőzegtáphengereket, vagy a biológiailag lebomló cserepeket, melyeket a már megfelelő méretű/állapotú növénnyel együtt ültethetünk el, nem gyarapítva ezzel a hulladék mennyiségét és ezáltal a környezet terhelését sem. Amit viszont semmiképp sem ajánlok, az a sokat „reklámozott” tojástartó! Egyrészt a papír elszívja a nedvességet a növény elől, így az a locsolás ellenére is kiszáradhat, másrészt a növekedéshez szükséges 5-6 cm-es talajvastagság sem érhető el benne.

paradicsompalanta

Paradicsompalánták tőzegtáphengerben

Fontos még a megfelelő minőségű, jól szellőző virágföld, ha lehet, kifejezetten palántázáshoz árultat vásároljunk, mert az általános virágföld vagy a tőzeg túlságosan lúgos a csírázó magvaknak. Persze, erre sem muszáj költeni, ha rendelkezünk kerttel, akkor használhatunk saját földet némi trágyával és homokkal keverve. Arra figyeljünk, hogy a föld semmiképp se tartalmazzon gyomirtót, mert az bizony hátráltatná a további terveinket.

 

Mit?

 

Szintén lényeges kérdés a magok beszerzése. Választhatjátok a megszokott módszert és vásárolhattok a legközelebbi mezőgazdasági boltban. Ha viszont gyakorlott (kis)kertészek vagytok, akkor bizonyára fogtatok magot tavalyról, netán egy magbörzén cseréltétek a gyűjtött magokat az idén kipróbálni tervezett új kedvencekre. Utóbbira kora tavasszal számtalan lehetőség adódik.

Fontos a megbízható forrás, például vehettek ismeretlen felhasználótól a licitálós oldalon is magokat, csak sajnos semmi nem garantálja, hogy nem a hipermarketben vásárolt paprika magát adja el nektek! Ha ezt a lehetőséget választjátok, mindig nézzétek meg az eladó értékeléseit, abból lehet következtetni a magok minőségére.

Mostanában terjed egy módszer, miszerint kiváló paradicsomokat kapunk, ha a paradicsomkarikákat ültetjük el. Ez így van, viszont a hipermarketben vásárolt paradicsomtól ne várjunk csodát, és honnan szereznénk a paradicsom vetési idejében friss, termő (igazi) paradicsomot?

Nem árt azzal sem tisztában lennünk, hogy ha a balkonunk árnyékos, akkor sosem lesz alkalmas paradicsom, paprika termesztésére. Ezenkívül – mivel az említett zöldségek gyökérzete szeret terjeszkedni – fontos, hogy megfelelő mélységű ládákba, kaspókba ültessük őket. A szabadföldi termesztésre ajánlott magokkal inkább ne is próbálkozzunk, helyettük keressünk olyat, amit direkt balkonkertbe javasolnak (ezek többnyire koktélparadicsomok, pl. bajaja, sweet cherry). Lehet, hogy kisebb lesz a termés, de legalább lesz! Volt olyan év, amikor sárga koktélparadicsomból közel 100-at szüreteltem a csupán 2 m2-nyi erkélyemen!

 

Vetés

 

Ha megvan a megfelelő talaj, és a magot is beszereztük, jöhet a vetés! Az ideáli talajmélység zöldségfélénként eltérő, ezért mielőtt belevágnátok a munkába, feltétlen nézzetek utána, mit igényel a termeszteni kívánt növény. Fontos, hogy a csírázáshoz legalább 25°C-ra van szükség, majd a növénykéknek rengeteg fényre és nedvességre. Arra azonban vigyázzunk, hogy az öntözést ne vigyük túlzásba, mert könnyen bepenészedhet, és akkor oda a munkák és vehetjük a kész bolti palántát! Ezt elkerülendő vágjunk apró lyukakat a tejfölös/joghurtos doboz aljába, és tegyünk alá tálkát, hogy a felesleges víz távozhasson.

Trükk: A mag elvetését és óvatos locsolását követően, tegyük a tejfölös dobozokat egy átlátszó nejlonzacskóba, légmentesen zárjuk le és helyezzük az ablakba. Így egy kvázi üvegházat hozunk létre, amiben biztosított a magas a páratartalom és a megfelelő hőmérséklet a mag gyors csírázásához. Amikor már látszódnak az első kis hajtások, óvatosan vegyük le róla a zacskót!

Paradicsomkelteto

Házi “üvegház”

A paradicsomnak, paprikának, legalább 6-8 hét fejlődésre van szüksége a vetéstől számítva, hogy kellően megerősödjön. Mindkettő nagyon érzékeny a hidegre, ezért figyeljünk oda a meteorológusok jóslataira, mert elég egy hidegebb éjszaka, és tönkrement a munkánk.

Kiültetés előtt a palántákat érdemes edzeni a zordabb körülményekhez. Tegyük ki a teraszra/erkélyre, de csak néhány órára. Éjszakára még inkább vigyük be őket a meleg szobába. Május elejétől már jó eséllyel egész nap kint maradhatnak.

 

Habár most elősorban a paradicsom és paprika termesztésről esett szó, balkonon kiválóan megterem a földieper és a fűszernövények (rukkola, bazsalikom, oregánó, kakukkfű) többsége is.

A saját palánta nevelése csak elsőre tűnik bonyolultnak, nehéznek, de ha megfogadjátok a fent tanácsokat, hatalmas élményben lehet részetek, hiszen nemcsak nyomon követhetitek egy zöldség fejlődését magtól a termésig, de megismételhetetlen ízélményben lesz részetek akkor is, amikor nyáron a saját kezűleg termesztett paradicsomot, paprikát teszitek a kenyérre!

 

 

Címkék: ,