Beszélgetés a Népliget jövőjéről

Doró Viki
Szerző: · 2017-10-22 | 17:33· Népliget műhelymunka

A Földgömb Magazin szervezésében első alkalommal megrendezett Zöldgömb Fesztiválon nemcsak különböző zöld civil szervezetekkel és ökodizájnerekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők, hanem izgalmas, a fenntarthatóság különböző aspektusait bemutató előadásokon is részt vehettek. Szokatlan módon utóbbi iránt nagyobb volt az érdeklődés.

 

Ez azzal is magyarázható, hogy a környezettudatosság ma már az életünk minden területén megjelenik, legyen szó az épületek energiahatékonyságáról, amelyekben élünk, a járművekről, amelyekkel közlekedünk, vagy épp a környezeti nevelésről, amiben gyermekeink az oktatási intézményekben részesülnek. Az előadások között azonban nemcsak e területek, hanem a közösség szerepe is helyet kapott.

A ReCity Magazin szerkesztősége a lap indulása óta egyik fő célkitűzésének tekinti a közös célért, közös erővel, aktívan tenni akaró személyek összekötését, egymásra találásuknak támogatását. Ezt a már létező városi közösségek, sikeres projektek bemutatásán kívül saját projektek indításával kívánjuk elérni.

Az utóbbira példa a 2016 tavaszán lezajlott, a Népliget fenntartható fejlesztését célzó 8 hetes műhelymunka-sorozatunk, amely fiatal szakemberek (építész, tájépítész, szociológus hallgatók) kooperatív csoportmunkában való részvételével, szakértők iránymutatása mellett, hazai és külföldi jó példák megismerésével történt. A tervezés során elsősorban a környéken élők számára szerettük volna vonzóvá tenni Budapest legnagyobb közparkját, aminek a munka során számos akadályát tártuk fel – és ebből csak egy a rossz közbiztonság!

nepliget-muhelymunka-logo_v2

A javaslatcsomagot elküldtük a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzat érintett osztályainak, a Főkert Nonprofit Kft.-nek és számos civil szervezetnek abban bízva, hogy talán katalizátorai lehetünk egy a Népliget sorsáról szóló párbeszéd elindulásának.
Azonban – némi sajtóérdeklődést leszámítva – a javaslataink a feledés homályába, vagy egy asztalfiók mélyére kerültek. Legalábbis eddig úgy tűnt.

A Zöldgömb Fesztiválon lehetőséget kaptunk arra, hogy egy pódiumbeszélgetést szervezzünk a Népliget jövőjéről. Nem titkolt célunk, hogy a beszélgetést követően új lendületet, de mindenképp nagyobb nyilvánosságot kapjon a Népliget „ügye”.

IMG_6942-2

A Népliget ősszel. A széles úttesten valamikor autó- és motorversenyek zajlottak (Fotó: Doró Viki)

 

Beszélgetés a Népliget jövőjéről

A pódiumbeszélgetés meghívott vendégei között köszönthettük Fegyverneky Sándort, Budapest korábbi főépítészét, aki jelenleg a Kiemelt Kormányzati Beruházások Nonprofit Kft. elnöki kabinetjének főtanácsadója. Mellette jelen volt a nagypark fenntartási munkáinak ellátásával megbízott Főkert Nonprofit Kft. zöldfelület-fenntartási igazgatója, Lipcsei Szabolcs. Végül, de nem utolsósorban a „Társszakmák együttműködése a fenntartható városért” műhelymunka-sorozat egyik résztvevője, Turi Boglárka képviselte a fiatal szakembereket.
A beszélgetést Doró Viki, a ReCity Magazin főszerkesztője moderálta, aki először arra kérte a résztvevőket, hogy határolják körül azt a konkrét területet, ami a Népliget, mert a lakosság sokszor nincs tisztában a méretével. Van, aki a parkot érti alatta, de akad olyan is, aki a Fradi Centrummal azonosítja, sőt, olyan is, aki a Volánbusz-pályaudvarral.
Fegyverneky Sándor nemcsak a területet határozta meg, hanem rámutatott arra is, hogy vannak olyan elemei a parknak, amelyek egyáltalán nem oda valók. Példaként az ELMŰ elosztóállomást említette. Lipcsei Szabolcs erre reagálva hangsúlyozta, hogy fontos lenne funkciót adni a parknak, ami szerinte a sport területén keresendő, ugyanis ez az, amiben jelenleg is erős a park és amivel vonzóvá lehetne tenni nemcsak a környéken élők számára, hanem Budapest távolabbi pontjain élőknek is.

IMG_6969

Pódiumbeszélgetés a Népligetről a Zöldgömb Fesztiválon (balról jobbra: Doró Viki, Lipcsei Szabolcs, Turi Boglárka, Fegyverneky Sándor). Fotó: Kugler Péter

A következő téma a park növényállományának állapota volt. A Főkert zöldfelület-fenntartási igazgatója elmondta, hogy mivel a Népliget a legkevésbé látogatott a fővárosi nagyparkok (Margitsziget, Városliget) közül, ezért a növényállomány meglehetősen jó állapotban van. Ha egy ötfokozatú skálán kellene meghatározni, akkor kb. 3,8-3,9-re lehetne értékelni, szemben a Városligettel, ami annyira túlterhelt az egymást érő rendezvények miatt, hogy nincs ideje a növényeknek regenerálódni.
Lipcsei Szabolcs arra is kitért, hogy a 2015-ös vihar milyen károkat okozott (a kb. 10 ezer fából 5-600 dőlt ki, vagy kellett kivágni súlyos sérülések miatt). Ugyanakkor ennek lett egy pozitív hozadéka is: az aljnövényzettől, a letört ágaktól való megtisztítás miatt átláthatóvá vált a park, javult a közbiztonság és érezhetően többen kezdték el használni a parkot.

Doró Viki hangsúlyozta, hogy nem szabad homokba dugni a fejünket, ki kell mondani, hogy a közbiztonság rossz, hogy sötétedés után nem mernek az emberek bemerészkedni a parkba – és ez az állapot évtizedek óta fennáll.
Turi Boglárkát a használók köréről kérdezte, aki elmondta, hogy a workshop során terepbejárást is tartottak, és bár szombat délelőtt volt, mégis alig találkoztak emberekkel, kisgyerekesekkel pedig egyáltalán nem. Ő egyébként a zöldfelület megőrzésére, ökologikus hasznosítására dolgozott ki javaslatokat a workshop során néhány társával együtt, és ezek közül néhányat megosztott a hallgatósággal. Mivel a park egyik legnagyobb erénye a növényállománya, ezért ennek megőrzése kiemelt jelentőséggel bír, ezért szukcessziós területeket alakítanának ki. Habár a sport valóban fontos szerepet tölt(het) be a parkhasználók körében, ehhez elengedhetetlen a kiszolgáló épületek (illemhelyek, öltözők) megléte, egy minimális infrastruktúra kiépítése. Turi Boglárka kiemelte a szemléletformálás, oktatás fontosságát is. Ennek érdekében a területen egy agóra kialakítását javasolta, ahol szabadtéri foglalkozásokat, akár tanórákat is lehetne tartani a környékbeli iskolásoknak.

IMG_6966-2

Fiatal futók, a jövő olimpikonjai? Délutáni edzés a Népligetben (Fotó: Doró Viki)

A jövő fejlesztési irányaira rátérve Fegyverneky Sándor egyetértett abban, hogy a Népliget valóban jobb sorsa érdemes, ezért amint kormányzati döntés születik a fejlesztési koncepció megalkotásáról, nekiállnak a munkának. Ebben segítségükre lesznek az elmúlt évek során összegyűlt anyagok – köztük a tavalyi workshop javaslatcsomagja is – amelyekből ötleteket meríthetnek. Mind a főtanácsadó, mind a Főkert szakembere úgy vélte, hogy a Népliget környéki beruházások – „Fradiváros”, Groupama Aréna, MÁV székház, épülő Telekom székház stb. – pozitív hatással lesznek a parkra is, változni fog a parkhasználók köre és ezáltal a közbiztonság is javulni fog. Ugyanakkor Fegyverneky Sándor hangsúlyozta, hogy sem ezek, sem a jövendőbeli fejlesztések nem vehetnek el területet a közparktól!

Lipcsei Szabolcs véleménye szerint a Városligetet és a Népligetet együttesen kellene megvizsgálni, figyelembe véve, hogy az előbbinél a túlhasználat óriási problémát jelent. A két parknak különböző funkciókat kellene adni, és a rendezvényeket is aszerint szervezni az egyik vagy a másik helyszínre, hogy melyiknek a „profiljába” illeszkedik jobban. A Városliget esetében ez a kultúra, míg a Népligetnél a sport lehetne.

Az elhangzottak mindazok számára megnyugtatóak lehettek, akik féltették a Népliget érintetlenségét, vadregényes hangulatát. Az is biztató, hogy a jelen lévő szakemberek pontosan tisztában voltak a terület értékeivel és hiányosságaival is, amelyeknek javítását ők is időszerűnek találták.
A ReCity Magazin részéről izgatottan várjuk, hogy mikor kap zöld utat a Népliget fejlesztése! A koncepció megalkotásához pedig a workshop fiatal szakemberei örömmel ajánlják fel a segítségüket.

 

Látogatói ötletek

A Zöldgömb Fesztivál ideje alatt, a ReCity Magazin standjánál egy ötletládába bárki bedobhatta javaslatait, illetve megoszthatta véleményét a Népligettel kapcsolatban.
Kitölthető volt egy rövid kérdőív is, ahol a parkhasználatra vonatkozó kérdéseket tettünk fel.
Ezeket összesítve az alábbi válaszok érkeztek.

Milyen szavak jutnak eszébe először a parkról?

Zöld (7), bicikli (2), kikapcsolódás, feltöltődés, levelek, borostyán, szipusok, séta, elhagyatott, nem áttekinthető, Planetárium (2), motorverseny, buszpályaudvar, Fradi, drog, bűnözés, kosz (2), nagy (2), távoli, futás, fák, beton, elhanyagolt, kiaknázatlan lehetőség (2), csend, természetes, pompás

IMG_6949-3

Évek óta nem történt nagyobb fejlesztés (Fotó: Doró Viki)

Milyen céllal járt legutóbb a Népligetben?

Keresztül biciklizett rajta (3), séta (5), feltöltődés, baráti találkozó, rendezvény (2), futás (2), fotózás

 

Milyen gyakorisággal jár a Népligetben?

Itt a „heti 2-3 alkalomtól” a „még soha” válaszig minden szerepelt. Legtöbbször a „ritkán” választ adták meg a kitöltők.

 

Mikor menne gyakrabban?

Ha közelebb lenne a lakhelyemhez (5); ha több program lenne (5); ha jobb lenne közbiztonság (6); ha eltűnne a drogosok által használt régi étterem, ami félelmet keltő; ha nagyobb lenne a tisztaság; ha lenne mosdó; ha lenne büfé; ha több játszótér lenne; ha több szabadidőm lenne; ha igazán lenne gazdája és megbecsülnék, gondoznák

IMG_6927

Vonzóbb lenne a kisgyerekesek számára, ha több színvonalas, kerítéssel körbevett és éjszakára lezárt játszótér lenne (Fotó: Doró Viki)

Mi vonzó a parkban?

 • zöld (7)
 • Planetárium
 • a természetes környezet
 • a fák és az illatok
 • részben elvadult természet
 • tágas
 • kevés használó
 • nagy, árnyas fák (3)
 • állatok
 • nyugalom (2)
 • csend
 • szabadság
 • a hely szelleme
 • elég nagy, hogy ismétlés nélkül lehessen 5 km-t futni


Végül arra is megkértük a kitöltőket, hogy osszák meg velünk, szerintük milyen szolgáltatásokkal, programokkal lehetne vonzóbbá tenni a parkot. Az alábbi javaslatokat kaptuk:

 • szabadtéri rendezvények
 • környezetvédelemmel kapcsolatos előadások
 • szabadtéri kiállítások (2)
 • kiskert építés
 • gyümölcsfák, bogyós gyümölcsös rész
 • nyilvános WC (2)
 • KIS zenepavilon
 • tanösvény (2)
 • kerékpáros pálya (BMX, skate park), biciklikör
 • koncertterem
 • söröző
 • játszótér (2)
 • felnőtteknek is sportolási lehetőség (2)
 • szabadtéri koncertek
 • a régi romos étterem (drogtanya) eltüntetése
 • térfigyelő kamerák kihelyezése
 • biztonsági őrök alkalmazása
 • futópálya (2)
 • több ivókút (2)
 • futóversenyek
 • bicikliversenyek
 • Planetárium támogatása
 • egy részén felparcellázott területként mintakertészetet létrehozni (iskoláknak, kertészeti pályázaton részt vevőknek)
 • közösségi

 

Ígérjük, hogy a Népliget sorsának alakulásáról folyamatosan hírt adunk!

 

Címkék: , , ,