I bike Budapest 2018

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-04-03 | 11:48· Be

Április 22-én új útvonalon, 4 híd és 2 rakpart érintésével ismét jön az I bike Budapest bringás felvonulás! Idén a kisgyerekes családokra gondolva rövidített útvonal is lesz. A starthoz a város több pontjáról csapatos tekerések indulnak.

 

Az Erzsébet hidat, Lánchidat, Margit és Árpád hidat, valamint az Alagutat és az Andrássy utat is érinti a tavaszi I bike Budapest bringás felvonulás. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett tekerés és demonstráció célja, hogy egy délutánra olyan várost teremtsen, ahol a gyerekektől az idősekig bárki közlekedhet biciklivel.

A felvonulás örömtekerés a város legszebb részein, egyben demonstráció a belváros forgalomcsillapításáért, a rakpartok és a hidak bringázhatóbbá tételéért, a Városligetben az Olof Palme sétány megmentéséért. Nézzétek meg a várost úgy, ahogy máskor nem láthatjátok!” – írják az esemény facebook oldalán.

A biciklis felvonulás április 22-én vasárnap lesz. A tekerés 15 órakor indul a Tabánból, ahonnan az Erzsébet hídon át jutnak át Pestre a bringások. Az útvonal újdonságai közé tartozik a pesti és budai alsó rakpartok északi szakaszai és az Árpád híd. A Tabánból a Városligetbe érkező felvonulás végigmegy a Margitszigeten és az Alagúton, a Lánchídon és az Andrássy úton. Több olyan pontot is érintenek, ahol tilos hétköznap kerékpározni. A felvonulás zenével, piknikkel és az elmaradhatatlan bringaemeléssel ér véget a Városligetben, ahol több kerékpáros kezdeményezéssel is találkozni lehet.

utvonal-gmaps-ibbp

A 2018-as I bike Budapest útvonala

A menetet Hollandia új nagykövete, René van Hell nyitja meg. Hollandia idén 10. éve támogatja a magyar bringás fejlődést, és segít megismerni azokat a megoldásokat, amelyeknek köszönhetően már több kerékpár van a holland háztartásokban, mint ahányan az országban élnek.

 

Programok

  • I bike Mini gyerekfelvonulás

Idén először rövidített útvonalon várják azokat a családokat, ahol a gyerekek már kinőtték a gyerekülést, de a teljes útvonal még hosszú lenne nekik. Az I bike Mini gyülekező 15:30-kor lesz a Liszt Ferenc téren, ahol a menet elejéhez csatlakozva, a nekik fenntartott sávban tekerhetnek ki a Városligetbe. Már több mint 200-an jelezték a részvételüket.

Az I bike Mini eseménye itt érhető el: https://www.facebook.com/events/227577827790017/

 

  • Csillagtúra

A Kerékpárosklub helyi csoportjai közös betekeréseket szerveznek az induláshoz Újpestről, Rákospalotáról, Rákoskeresztúrról és Óbudáról, amelyekhez bárki csatlakozhat.

  • Piknik és zene

A felvonulás útvonalán a Bridge szervezésében több helyen zenészek tűnnek fel.
Egy jó város utcáin nem csak motorzaj szól” – vallják az I bike Budapest szervezői. A városligeti réten dj-k (Turiszt, Köyök, Gumilap és Nixon) zenélnek a bringaemelés előtt és után.

  • Teherbringás és mutánsbringás felvonulás

A Cargonomia szervezésében teherbiciklikkel, magasbiciklikkel, zenélő és fura épített kerékpárokkal is indul egy szekció. A bringákat ki lehet próbálni a Városligetben.

  • Jótékonyság

A városligeti réten a RideKálmán kerékpárszerviz használt, de jó állapotú alkatrészeket gyűjt, melyekből adománybringákat építenek rászorulóknak. Ugyanitt találkozni lehet a Budapest Bike Maffia jótékonysági szervezettel is, akik szörppel és zsíroskenyérrel várnak mindenkit.

  • Bringás fotózás

Az I bike Budapest mindenkié, aki biciklizne Budapesten, és ezt szeretnék is megmutatni. A városligeti réten biciklis portréfotózást is tartanak.

  • Afterparty

Idén először afterparty is lesz, a Cargoblaster teherbiciklis dj pultja környékén.

  • Kerékpárosklub

Az ország legnagyobb biciklis szervezetének standjánál tippeket és tanácsokat adnak mindennapi kerékpáros útvonalak kitalálásához, javaslatokat várnak helyi kerékpáros fejlesztésekre, elmesélik, hogyan küzdenek a városért, ahol mindenkinek jó bringázni.

ibikebp2017-andrassyut-soosbertalan_fbcrop

A tavalyi I bike Budapesten több tízezer bringás vett részt. Fotó: Soós Bertalan

Kerékpárosbarát fejlesztésekért tekernek

Az I bike Budapesten pár órára olyan várost csinálnak, ahol mindenki biciklire tud ülni. A kerékpározás iránti igény kielégítésére fejlesztéseket szeretne elérni a Kerékpárosklub.

Ilyen a pesti alsó rakpartra tervezett kerékpáros útvonal megépítése, ami a Duna-part elérhetőségét biztosítaná, és egy belvárost átszelő kerékpáros tengely lehetne. Sajtóhírek szerint a – Margit hídtól északra tavaly megépült szakaszhoz hasonlóan – a megújuló belvárosi rakparton sem lesz jobb kerékpározni.

A Lánchíd és az Alagút felújításánál is gondolni kell a kerékpározásra – mondja a Kerékpárosklub. Hiba lenne a felújítás után ugyanekkora autóforgalmat engedni a hídra, mert akkor továbbra is a dugóban állnak majd a buszok, a kerékpározók pedig a járdán fogják kerülgetni az ott sétálókat. A Lánchíd forgalomcsillapítása nélkül az egyre nagyobb gyalogos és kerékpáros forgalom ellenére is az autók okozta zaj, szmog és balesetveszély fog uralkodni a belvárosban.

Az I bike Budapest felvonulás a Városligetben ér véget, ahol meg akarják szüntetni a Budapest egyik fő kerékpáros ütőerének számító Olof Palme sétányt. A Kerékpárosklub szerint ezzel nem csak egy városrészeket összekötő bicikli útvonalat vágnak el, a kerékpáros közlekedés fenntartása a Liget közbiztonságát is biztosítja. A szervezet javaslatcsomagot írt a Városliget fejlesztéséhez.

Szeretnék felhívni a figyelmet a belvárosi forgalomcsillapításra, a Tempo 30 övezetek kiterjesztésére, és a külvárosokat és a belvárost összekötő kerékpáros útvonalak fejlesztésének igényére is.

 

Címkék: