I Bike Budapest – Új útvonalon!

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-03-14 | 14:05· Ki

2017-ben új starthellyel és új városrészek érintésével rendezi meg a tavaszi nagy bringás felvonulást a Magyar Kerékpárosklub. Az április 22-én, délután 4 órakor a Szabadság térről induló felvonulás célja, hogy mindenkit bringára ültessen, és megmutassa – a várhatóan tízezres tömegnek – a hiányzó kerékpáros fejlesztések fontosságát.

 

Az I Bike Budapest egy vidám, fesztivál hangulatú, családbarát demonstráció, amin úgy lehet élvezni a fővárosi utcákat, tereket és hidakat, ahogy máskor nem: lezárt utakon, rendőri biztosítás mellett lehet tekerni a máskor forgalmas útvonalon. A felvonulás indulása és érkezése is parkban lesz, hogy piknikkel lehessen indítani és levezetni a tekerést. Mindenkit arra bíztatnak, hogy zenével, jelmezzel, saját kreatív ötleteikkel dobják fel a menetet!
A menethez bárhol lehet majd csatlakozni.

Az esemény megrendezéséhez több száz önkéntes csatlakozására számít a Kerékpárosklub, akiknek feladatuk az esemény hírének terjesztése és a várhatóan több mint tízezer kerékpározó gondtalan részvételének biztosítása lesz. A rendezők segítik a főbb csomópontokban az autós és tömegközlekedést, valamint a zebrák többségénél a gyalogosok számára a menet keresztezését, hogy a felvonulás ne okozzon gondot a többi városlakónak.

A külvárosokból és az agglomerációból valószínűleg idén is szervezett, bárki számára nyitott csoportok indulnak a starthoz.

I_bike_Bp

A tavalyi I Bike Budapest fináléja, az emelés (Fotó: Krisztian Bodis Photography)

Vonulás a hiányzó kerékpáros fejlesztésekért

A szervező Magyar Kerékpárosklub szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét az egyre népesebb kerékpárral járó tömegre, ami indokolja a város kerékpárosbaráttá tételét. Habár több fejlesztést jelentettek be a következő évekre, ezek továbbra sem pótolnak alapvető hiányosságokat.

A Kerékpárosklub Budapest-programja alapján a következő fejlesztésekre lenne szükség a fővárosban:

  • Elavult közlekedési hálózat és biciklis infrastruktúra bringabarát átalakítása
  • Hidak kerékpározhatósága
  • Külváros – belváros biciklis összeköttetése
  • Forgalomcsillapítás, sebességcsökkentés
  • Hiányzó főutak bringázhatósága (pl: Nagykörút, Üllői út, Váci út, Bartók Béla út)
  • Bringás útvonalak jobb karbantartása
  • MOL Bubi hálózat bővítése, sűrítése, fejlesztése
  • Területi szemléletű kerékpárosbarát várostervezés
  • Kerékpározást népszerűsítő kampányok

A felsoroltak miatt az útvonal tervezésénél nemcsak a látványosságok számítottak, hanem a városi kerékpározás szempontjából is fontos pontok érintése is. Nézzük, hol kell majd hangosabban csengetni!

Szabadság tér – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Bartók Béla útSzent Gellért rakpart – Attila út – Alagút – LánchídSzéchenyi térJózsef Attila utcaAndrássy út – Olof Palme sétány – Városliget, Királydomb

I bike Budapest 2017

A 2017-es I Bike Budapest útvonala

 

Azt, hogy pontosan milyen, a kerékpárosbarát várossá válást támogató javaslatai vannak a Kerékpárosklubnak a kiemelt területeken, ITT tudod elolvasni.

A Facebook eseményt ITT találod.

Az esemény támogatója idén is a Holland Királyság Nagykövetsége.

 

Bringás felvonulások országszerte

Aznap a Kerékpárosklub több városban is biciklis felvonulást tart. Székesfehérváron például 10 éves jubileumi Critical Mass lesz, Győrben április 30-án vonul fel a helyi szervezet.

 

Címkék: ,