Biosmink – Csak természetesen!

Doró Viki
Szerző: · 2017-02-01 | 16:36· Be

Fürjes Orsolya, az ArcSzíntér alapítója, az egészségtudatos nők biosminkese egy igazi energiabomba. Olyan szenvedéllyel beszél a biokozmetikumokról, olyan őszinteséggel sok-sok évnyi küzdelméről a különböző allergiákkal és olyan elhivatottsággal a munkájáról, hogy pillanatok alatt a hatása alá kerülsz.

 

Egy sminkes iskola elvégzése után döntöttél úgy, hogy te csak és kizárólag természetes alapanyagú kozmetikumokkal fogsz dolgozni. A döntésed a profi sminkes világban merőben szokatlan.

Már a sminkes iskola előtt észrevettem, hogy nekem semmi nem jó, amit magamra kenek. Idővel eljutottam odáig, hogy utánajártam, milyen méreganyagok vannak a kozmetikumokban, majd szétnéztem a saját fürdőszobámban a krémjeim között és mindet kidobtam a kukába. „Ez eddig rendben is van, csakhogy akkor mit használhatok?” – jött a következő kérdés. Ekkor elkezdtem nyitni a könnyen elérhető drogériaboltok natúrnak nevezett termékei felé. Az eredmény kicsivel jobb volt, de nem szűntek meg teljesen a bőrproblémáim. Természetesnek vettem, hogy bármit is kenek fel az arcomra, attól pattanásaim lesznek. Vagy azt, hogy egy tusolás után a tusfürdőtől viszket a bőröm, annyira szárazzá válik, ami viszont generálja, hogy testápolót kell használnom, amitől még rosszabbul érzem magam, mert a kőlajszármazék filmréteget von a bőrömre.
Ekkor még mindig úgy gondoltam, hogy biztosan csak nekem vannak ilyen problémáim. Egészen addig, amíg a divattervező iskolát követően el nem végeztem a sminkes iskolát. A vizsgámon a modellem kis híján anafilaxiás sokkot kapott, mert amikor felkentem a sminket, feldagadt és kivörösödött az arca és elkezdte nehezen venni levegőt. Ott értettem meg, hogy igenis sok nőt érint ez a probléma, nem én vagyok egyedi eset. Akkor döntöttem úgy, hogy csak olyan biosminkkel fogok dolgozni, ami 100%-ban megfelel az általam felállított követelményeknek és minőségi elvárásoknak.
Innentől gyakorlatilag 3 hónapba telt megtalálni az alternatívákat, amikkel tudok és akarok dolgozni. Mert vannak alternatívák!

IMG_5594

Fürjes Orsolya

 

Miben más a biosmink?

Abban, hogy nem tartalmaz kőolaj-származékot, parabéneket, szintetikus illóanyagokat, parfümöket, tartósítószereket és nem tesztelik állatokon. Az összetevők ellenőrzött öko-, biogazdálkodásból származnak, így növényvédő kemikáliák sincsenek benne. A használata pedig egészen más érzés. Nem „fulladsz bele” a sminkbe. Nem érzed úgy, hogy egy maszk van rajtad. Lélegzik a bőröd, természetesen viselkedik. A szemhéjfestéket nem fogod nehéznek érezni, vagy hogy feszítené a szemed, nem kell folyamatosan pislognod tőle. Ha buli után nem mosod le az arcod, akkor sem történik semmi.

A biokozmetikumok lehetnek növényi vagy ásványi összetevőjűek. Személy szerint én jobban szeretem a növényi összetevőket, általában azokban van gyulladáscsökkentő és táplálja is a bőrt. A kamilla vagy a mezei zsurló, mint összetevő csodákra képes, ha gyulladásra hajlamos a bőr.

biosmink

 

A biosmink márkáknál – amelyek sok esetben különleges alapanyagokat is tartalmaznak – mennyire szempont a fenntarthatóság?

Egyre több ilyen irányú szárnypróbálgatást látok, különösen a csomagolóanyagok tekintetében. Vannak már növényi alapanyagú csomagolóanyagok, pl. bambusz. Vagy épp újratölthető tégelyek. Úgy érzékelem, hogy egyre nagyobb a kereslet ezekre a termékekre és így a nyomás is a gyártók felé, hogy minél fenntarthatóbb módon állítsák elő őket.

 

Mi a tapasztalatod, nő azoknak a száma, akik különböző allergiákkal – legyen az bőr- vagy étel – küzdenek?

Allergiásnak lenni nem egy divathóbort, ezek a tünetek korábban is léteztek, csak kevés volt róluk az elérhető információ, nem tudta az, aki szenvedett tőle, hogy konkrétan mi okozza. Egy allergiás reakció akkor alakul ki látványosan, amikor a szervezet már nem bírja kilökni magából azt, ami mérgezi. Mindig vannak, akik erre érzékenyebbek és hamarabb kiderül náluk és vannak, akiknél csak hosszú évek után kezd előjönni.
Ma már nagyon sokan élünk egészségtudatosan, képezzük magunkat és ha szükséges, diétával iktatjuk ki a szervezetünkből azokat az anyagokat, amiket addig „természetesnek” vettünk. Például, hogy tejet együnk vagy sajtot. Sajnos az állati tejtermékek feldolgozása már nem arról szól, mint anno, amikor nagymamám megfejte a tehenet és megitták a csupor tejet, hanem olyan szintű feldolgozáson megy keresztül a tej, hogy a végeredményt már az emberi szervezet nem képes feldolgozni. A pasztőrizálás ráadásul megszünteti azokat az enzimeket, amelyekre a tej lebontásához szükségünk lenne. Ergo saját magunkat fertőzzük egy nem tudatos étkezéssel.
Én a bőrre ránézve 5 kérdésből meg tudom mondani, hogy mi az, amit az illetőnek az étkezéséből el kellene hagynia ahhoz, hogy utána normalizálni tudjuk a bőre állapotát és ne egy állandóan sebes, gennyes gócpontot jelentsen az életében.

IMG_5168

Orsi 2016-ban az ország legjobb sminkesei közé került a “Beauty Forum Make Up” versenyen

 

Ma már rengeteg információ érhető el a neten, ami viszont a bőség zavarához vezethet – főleg, ha laikusként kutakodsz. Te mi alapján szűröd ki a hiteltelen cikkeket?

Összességében azt tudom mondani, hogy ha ugyanazt az információt 5-10 helyen megtalálom, akár külföldi szakanyagokban is, akkor azt már hitelesnek tekintem. Ezek egymástól független médiumok, és különböző újságírók által írt cikkek, tanulmányok, nem átvett tartalmak. Ha pedig beszereztem minden elérhető információt, akkor először magamon tesztelem le az adott terméket. Már lassan 10 éve tesztelem, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Lehet, hogy az adott termékben „csak” 2 összetevő van, amire azt írják, hogy káros, viszont ha bedagad és kivörösödik a bőröm tőle, akkor azt nem fogom használni. Nagyon sokára jutottam el arra szintre, hogy amit leteszteltem és nekem nem okozott tüneteket, az az ügyfeleim 98%-ánál sem okoz gondot. Hiszen minden ember más, ami nálam nem vált ki semmilyen reakciót, az lehet, hogy másnál igen. Nekem erre is oda kell figyelnem.

Orsi

Esküvői sminkeket is készít

Tudni kell a tesztelésnél, hogy minél régebb óta nem használsz valamit – akár étkezésről legyen szó, akár kozmetikumról – annál nagyobbat fog ütni, annál egyértelműbb lesz, hogy az okozta a problémát. Gondolok itt arra, hogy amikor a tejmentes étkezést elkezdtem, mert tejfehérje allergiás vagyok a gyerekeimmel együtt, akkor először nem tűntek fel az apró változások. Kb. 3 hónap diéta után egy csak nyomokban tejet tartalmazó ételnél azonnal megjelentek a tünetek. Korábban ez nem volt ilyen egyértelmű. Viszont mostanra odáig „jutott” a bőröm, hogy ha csak tejsavat kennék rá, ami tartósítóként a kozmetikumokban, natúrkozmetikumokban is megtalálható, már attól bepirosodna. Azonnal jelez, hogy nekem ez nem jó.

 

Ilyen tapasztalattal a hátad mögött előfordult már, hogy a gyártók kikérték a szakvéleményed?

Igen, ma már a magyar gyártók kérnek fel arra, hogy teszteljem a termékeiket, sőt, hogy vegyek részt a fejlesztésben. A tesztelést csak akkor vállalom el, ha megkapom előtte az összetevők listáját és rendben találom azokat. Most van egy magyar sminkmárka a Nikoli Makeup, ami natúr termékeket gyárt. Összetételében teljesen tiszta, én pedig sminkesként abban tudok segíteni neki, hogy megmondom mi az elvárás egy terméktől, hogyan működjön.

16443135_10210296960793517_986910868_o

Az ecsetek bevetésre készen állnak – a Réthy Fashion által Orsi kérésére készített, újrahasznosított farmerből készült tartóban

Én nem egy márkával dolgozom, hanem azokkal, amik az elvárásaimnak megfelelnek mind összetevő, mind pigmentáltság, mind tartósság szintjén. Minden biosmink márkában van olyan, ami kiegészíti a másikat és ezekkel nagyon jól tudok dolgozni. Például a PHYT’S bio sminktermékeinek nincs nagyon széles színskálája a termékekből, viszont olyan bio fixálója van, mint senki másnak eddig.

 

Hogyan tudsz segíteni másoknak, hogy ugyanolyan jól ismerjék a saját bőrüket, mint te?

Tartok ökodélutánokat, ahol a résztvevők letesztelhetik, hogy az, amit én ajánlok, a bőrüknek mennyire felel meg. Akik eljönnek, azok általában rossz tapasztalatokkal rendelkeznek, ezért óvatosak, félnek, sokszor pénzkidobásnak élik meg a kozmetikum vásárlást. Az ökodélutánon elmondom a káros összetevők csoportjait, bár tény, hogy egyéni érzékenység mindig lehet, közösen találhatunk megoldást. Mivel nem egy, hanem alapból 2-3 márkát viszek, láthatja, hogy van opció. Később pedig már úgy tudok segíteni, hogy eljön hozzám egy kiscsoportos sminkoktatásra, ahol végigvesszük a színeit és a márkához kapcsolódóan a színtípust. Minden márka máshogy nevezi el a termékeit (hogy ne legyen olyan könnyű a helyzet).
Azt szeretném elérni, hogy ne mondja senki kényszerűségből azt, hogy „Én nem szeretem sminkelni magam!” Mert szerintem ilyen nő nincs. Vannak olyan alkalmak (pl. egy színház), amikor igenis mindenki szeretne sminket viselni. Szeretném, ha meglenne a választás lehetősége, hogy ő sminkelhet, ha akar és nem kell az allergiája miatt kifogásokat gyártania.

 

Édesanyaként hogyan tudod a vállalkozói létet összeegyeztetni a gyerekneveléssel?

Többnyire kevés alvással. Nekem a hétvégémből – a szakmámból fakadóan – az egyik nap foglalt. Ezt ők nehezen viselik, ezért megpróbálom úgy szervezni a következő hétvégét, hogy csináljunk valamilyen programot. Elmegyünk korizni vagy kirándulni. Ugyanakkor azt is tovább tudom adni nekik, hogy az élet nem arról szól, hogy hétfőtől péntekig bent ülsz egy irodában és olyan munkát végzel, amit utálsz. A gyerekeim látják rajtam, hogy imádom a munkám és folyamatosan megvan a választás szabadsága. Én döntöm el, hogy mit vállalok el, kivel dolgozom együtt. Ha ők ezt látják, akkor úgy érzem nem mutatok nekik rossz példát.

16426315_10210296910712265_845546913_n

Orsi és gyermekei

A vállalkozói és az alkalmazotti munkavégzésnek is megvan a helye és mind a két munkára megvan a megfelelő embertípus. Az apjuk alkalmazotti státuszban dolgozik, úgyhogy látják a különbséget, én egy másik utat mutatok nekik.

 

Milyen terveid vannak 2017-re?

Az ökodélutánon túl – ami terveim szerint havi rendszerességgel lesz –  a kiscsoportos sminkoktatást is szeretném magasabb szintre emelni. Bár ez még titok, de indul egy VIP ügyfél lehetőségem. Ők lesznek azok, akik az összes általam tesztelt termékről kapnak információt és speciális, rájuk szabott sminktanácsokat. Egy minden hónapban frissülő oktatási anyagot készítek, amihez csak a VIP ügyfelek férhetnek majd hozzá.
Végül, de nem utolsósorban a partnerkapcsolatok erősítése is célom. Hiszen egy vállalkozásban sosem vagy egyedül, mindig vannak partnereid, akikkel együtt dolgozol és alvállalkozóid, akiknek te adsz munkát.

 

 

Címkék: