Birtokolni vagy létezni? – Megosztani és fellélegezni!

Megyeri Nóra
Szerző: · 2014-10-13 | 17:34· Fókusz

Olyan társadalomban élünk, melynek egyik alappillére a magántulajdon létezése; ami az én tulajdonomban van afelett kizárólagos rendelkezési jogom van, azt csak én használhatom, uralhatom. Természetesnek és egyetemesnek tekintjük ezt a működést, mert ezt láttuk magunk körül, ebben nőttünk fel – pedig inkább kivétel ez, mint szabály, ha az emberiség egészét és történelmét nézzük.

 
Tárgyakat megosztani és közösen használni, vajon készen állunk erre? A válasz nagyban függ attól, hogy mit tartunk valódi értéknek!
Az elmúlt évtizedek gazdasági rendszere egy olyan embertípus kiszolgálására specializálódott, aki elhitte, hogy boldogabb, szebb és jobb életet élhet kizárólag attól, hogy birtokolhat valamilyen tárgyat, mint egyfajta státuszszimbólumot.
Napjainkban azonban egy új szemléletmód van kibontakozóban, ami – ha elég követőre talál – egy sokkal élhetőbb világot tesz lehetővé.
Lassan belátjuk, hogy a Föld erőforrás-készletei végesek, így a növekedés sem lehet végtelen; ésszerűsítenünk kell hát fogyasztási szokásainkat, amennyiben nem szeretnénk lakhatatlanná – ezáltal lakatlanná – tenni bolygónkat!
A közösségi gazdaságtan – angolul sharing economy – jelentős mozgalommá nőtte ki magát külföldön az utóbbi években, és hazánkban is mind több megosztás alapú vállalkozás indul el és reméli, hogy a közösség segítségével fenn is tud maradni.

Megosztható tárgyak

 
Az okostelefonom egyik végtelenül okos programja néhány hetente jelzi, hogy bizony tele van az eszköz nagyon ritkán vagy éppenséggel a letöltés óta nem is használt applikációkkal – és megkérdezi, szeretnék-e kapacitás felszabadítás céljából törölni ezek közül. Milyen hasznos lenne egy hasonló alkalmazás a szekrényeinkben, tároló helyiségeinkben, spájzainkban, pincéinkben és padlásainkon tárolt tárgyak teljes leltárával!
 
Gardrób
 Érdemes időről időre átgondolnunk, milyen tárgyak vannak a tulajdonunkban és ezek közül melyeket használjuk valóban rendszeresen, azaz valós szükségletből vannak-e a birtokunkban, illetve melyek azok az eszközök, amelyek csak bizonyos időközönként (évente egyszer-kétszer, netán havonta) kerülnek elő a szekrény mélyéről – ezeknél alternatív megoldást jelentene a közös használat.
Abban az esetben pedig, ha többé már nem akarunk használni egy terméket, jobban tesszük, ha továbbadjuk, mert az újrahasználat még az újrahasznosításnál is környezetbarátabb megoldás – a hulladékká válás elkerüléséről nem is beszélve.

 
Eladhatunk és vásárolhatunk használt, de teljesen jó állapotban lévő termékeket erre specializálódott weboldalakon: Vatera, Jófogás, ZsibvásáreBay – ma már szinte minden termék fellelhető ezeken az online piactereken és sokszor jóval kedvezőbb áron, mintha boltban vásárolnánk újonnan.
Nem kell lemondanunk a személyes vásárlás öröméről sem, mert a Garázsvásárok során pár száz forintért ritkaságokhoz, igazi retro termékekhez juthatunk. Ilyen rendezvények már szinte heti rendszerességgel vannak, sőt, akár mi magunk is szervezhetünk egyet, ha szeretnénk megszabadulni feleslegessé vált holminktól. Eladói oldalról előnye még, hogy kis összegű bevétel esetén adózni sem kell a nyereség után.
A “műfaj” sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Garázsvásárok Facebook közösségének már több mint 22 ezer tagja van.
Ingyen elvihető hirdetéseket a nagyobb online piactereken is találunk, illetve a Facebook-on is működik egy csoport, amelynek segítségével új tulajdonost találhatunk már nem használt bútorainknak, elektromos eszközeinknek, sőt, akár háziállatainknak is.
A Bérbe.hu weboldalon keresztül háztartási kisgépek, szerszámok és más eszközök teljes skáláját megtaláljuk: létrától a hegesztőn és láncfűrészen át, egészen a sövényvágóig mindent kölcsönözhetünk. Szabadidős tevékenységeinkhez sporteszközöket is bérelhetünk itt, illetve rendezvényekhez eszközöket, elektronikai berendezéseket, valamit jármű és ingatlan-kölcsönzésre is van lehetőség a portálon. Az oldal célja, hogy a magyar kölcsönző piacon található eszközök széles spektrumát közvetítse a felhasználók között. 


Olvasd és add tovább!

Könyvek esetében egy régóta jól működő közösségi rendszer a könyvtár, ahol tagsági igazolvány kiváltásával helyben olvashatunk korlátlanul, illetve tagdíj befizetésével kölcsönözhetünk is.

Olvasni mindig, mindenhol jó!

Amennyiben gyorsan szeretnénk hozzájutni könyvújdonságokhoz, választhatjuk az Első Könyvsiker Kölcsönzőt, ahol ugyan ki kell fizetnünk a vételárát a könyvnek, de ha két héten belül visszavisszük, akkor egy kedvező kölcsönzési összeg levonásán kívül visszakapjuk a pénzünket.
A Rukkola egy 2012 júliusában indult magyar közösségi könyvcsere portál, melynek mottója: „Ajándékozz el egy könyvet ma, kapsz érte másikat holnap”. Az általad felajánlott könyvekért pontokat kapsz, ezekkel vásárolhatsz az oldal választékából másikat magadnak – a kezdeményezés országszerte működik. A Rukkola 28 ezer tagja eddig 64 ezer könyvet ajánlott fel és ezek több mint 285 ezerszer cseréltek gazdát.

Jószomszédi viszony

Külföldön a Streetbank megosztó oldalon tudjuk ritkán használatos háztartási eszközeinket kölcsönadni a közösség tagjainak és cserébe mi is igénybe vehetjük az ő szerszámaikat, itthon pedig a Miutcánk kezdeményezésnek vannak hasonló célkitűzései. A Miutcánk.hu célja, hogy kommunikációs felületet biztosítson az egymáshoz közel lakó, de egymást nem ismerő szomszédok között. Az így létrejött közösség hatékonyan együtt tud működni: kölcsönkérhetnek egymástól különféle eszközöket, közös programokat szervezhetnek vagy ajánlhatnak mesterembereket, jó környékbeli boltokat egymásnak.
Együtt élhetőbb lakókörnyezetet alakíthatunk ki, mintha mindenki egyesével kezdene ennek megvalósításáshoz!
 

Megveszed, megunod, elcseréled

Ruhákkal kapcsolatosan létezik egy “aranyszabály”: amit az elmúlt két évben egyetlen egyszer sem viseltünk, azt nagy valószínűséggel többé nem is fogjuk. Érthető tehát, hogy a használt ruháknak óriási piaca van és a second hand boltokon és online áruházakon túl egyre nagyobb szerephez jutnak az alternatív megoldások is.
Ennek egyik formája az úgynevezett kirakodóvásár, ahol megunt ruhadarabjaink eladásával némi bevételhez is juthatunk.
A 2012 óta sikerrel futó Gardrób Közösségi Vásár lényege, hogy a fix asztal bérleti díjának befizetése után szabadon értékesíthetjük portékánkat. Nemcsak ruhák, de táskák, sálak és egyéb kiegészítők is gazdát cserélnek a budapesti Central Passage-on.

Turi

Lényegesen zártabb rendezvény egy lakásturi, ahová csak ismeretség útján lehet eljutni. Itt a tulajdonos a saját lakásában árusítja megunt, kinőtt, ’sosem volt az igazi’ darabjait igen csekély összegekért, de a végeredmény tekintetében így is jobban jár, mintha tovább porosodtak volna a kihasználatlan ruhák a gardrób mélyén.
Nem jár anyagi haszonnal, ha Ruhacsere Party-n frissítjük ruhatárunkat, azonban járhatunk szerencsével. A megmaradt ruhákat itt karitatív célokra ajánlják fel – ez is sokkal környezet- és közösségtudatosabb megoldás, mint ha egyszerűen csak levittük volna a hulladékgyűjtőbe.
A 2008-ban indult ÖkoTeregetés révén is kedvünkre válogathatunk egymás megunt ruhadarabjai közül. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a túlzásba vitt ruhavásárlás ökológiai következményeire, illetve általánosan a nagymértékű fogyasztás mellékhatásaira – ha ugyanis egymás között cserélgetjük a ruháinkat, akkor nem keletkezik belőlük hulladék és kevesebb új ruha előállítására lesz szükség – amivel kevesebb erőforrás kerül felhasználásra.

A környezetvédelem jegyében egyes üzletek – például H&M, Calzedonia – bevezették azt a lehetőséget, hogy néhány megunt ruhadarabért cserébe vásárlási kupont adnak vagy kedvezményesen vásárolhatunk meg egyes termékeket.
Az amerikai vinted.com oldalon pedig kisebb díj ellenében cserélhetjük el online rendelt ruháinkat, amelyek mégsem tetszenek annyira magunkon, mint azt a katalógus alapján elképzeltük.

Végül, de nem utolsósorban a lakásunk klímájához vagy új lakótársunkhoz alkalmazkodni nem tudó, illetve gyorsan növő növényeinket módunkban áll ingyenesen elcserélni a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége által működtetett weboldalon keresztül. Itt meghirdetjük az eladásra vagy cserére szánt növényeket, hajtásokat, magokat és megjelöljük mit szeretnénk érte kapni. Vannak jelképes összegért árusított növények és drágább példányok is. 

Fontos szerepet töltenek be életünkben a mindennapi tárgyaink, de jó, ha létezésüket egyfajta rugalmassággal kezeljük – továbbadjuk, amire nekünk már nincsen szükségünk, de másnak még lehet, illetve többen használunk olyan eszközöket, amelyeket ritkán veszünk csak elő – ezáltal csökkentjük környezetünk szennyezését, hulladékterheltségét és elindulunk egy élhetőbb jövő irányába.
 

A cikksorozat támogatója a Telekom.

Címkék: , ,