Csodavárás helyett

Doró Viki
Szerző: · 2018-04-09 | 21:07· Csemete

Hulladék + Szeretet = RePlacc

A hátrányos helyzetű diákok mentorálásával foglalkozó Csodaműhely Egyesület csobánkai Csoda Tanodájának kertjében használt gumiabroncsokból és raklapokból RePlacc játszótér készült egy elképesztő összefogás eredményeképp.

 

Tervezés

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) működő diákvállalkozási munkacsoportot Sándor Fruzsina vezeti, minden évben más és más diákcégekkel.

“Az idei tanévben a diákcégem diákjai az első félévben olyan bögréket álmodtak meg, gyártattak le és árusítottak, amiben 3 perc alatt elkészül egy finom édesség (a recept a bögre oldalára van írva). A karácsonyi vásárokon eladott nyereségüket – ami kb. 8-10 ezer forint volt – úgy döntöttek, hogy valamilyen jó célra szeretnék fordítani. Így merült fel az ötlet, hogy a már nem használt, kidobásra ítélt autógumikból, amelyek egyébként szemétként végeznék, alkossunk valami hasznosat, vagy legalábbis segítsünk valakiket ebben a munkában” – mesél Fruzsina az előzményekről.

És hogy kiket? A választásuk a Csobánkai Csepp Tanodára (Csoda) esett, ahol hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok fejlesztése, mentorálása zajlik.

csobankai tanoda

A Csoda Tanodában nincs helye az unalomnak

Már csak a hogyan kérdésre keresték a választ, mert az újrahasznosított játékok elkészítéséhez profi segítségre volt szükségük az AKG-s diákoknak.

Aztán a tavaszi WAMP-on hirtelen minden összeállt, amikor találkoztak a Rákóczifalván élő Vészity Katával, aki az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány kuratóriumának elnökeként már számos kreatív, szemléletformáló, környezettudatosságra nevelő foglalkozást és játékot dolgozott ki és valósított meg. Ráaádásul hulladék anyagokból!

A RePlacc projekt a jótékonyság és a környezetvédelem játékos formában való összeolvasztása, ami épp azt a korosztályt szólítja meg, amelyet a szemléletformáló kampányokkal a legnehezebb elérni.

Szó szót követett, a szövetség pedig a jó ügyre megköttetett.

A RePlacc játszótér-építést persze a Csoda Tanodában is meghirdették, az AKG-s diákcég egyik tagja, Kovács Hunor készített hozzá plakátot, amivel a közös alkotásban való részvételre buzdították az oda járó fiatalokat.

 

Megvalósítás

Március 24-én, egy kellemes, napsütéses szombaton gyűltek össze Csobánkán, hogy megvalósítsák a RePlacc játszóteret a Csoda Tanoda kertjében.

“Összecsomagoltuk az itthoni kis műhelyünket, valamint némi hulladékká vált faanyagot, gumiabroncsot, és elindultunk a Pilisbe. Természetesen ott voltak az AKG-ból az ötletgazda fiatalok, akik lelkesedést, raklapokat és festéket hoztak magukkal” – osztja meg Vészity Kata az építés élményeit.
“Csatlakozott hozzánk a Csodaműhely Egyesület egyik alapítója, Horlai Sári és azok közül a gyerekek közül páran, akik rendszeresen járnak oda tanulni, fejlődni, kikapcsolódni. Nekiálltunk fúrni, faragni, fűrészelni és csiszolni.

20180324_134651

Munkában az AKG-s diákcég “dolgozói”

Két tanodás fiú épp érettségire készült angol nyelvből, ezért részben angol nyelven folyt a diskurzus. Így segítettek nekik a fővárosi gimisek a felkészülésben!
Hamarosan megérkezett a fiatalabb korosztály is, az alsó tagozatos gyerekek. Mivel a játszótér elsődlegesen nekik készült, így ők is szerettek volna részt venni a munkában. Martin, a maga 10 évével olyan biztos kézzel bánt a szerszámokkal, mint egy profi asztalos! 
Volt lehetőség egy kis tombolásra is. A nyuszifutam tekerőszárait és a hinta kapaszkodóját egy kidobott székből raktuk össze, amit előtte – nagy szakértelemmel – szét kellett szedni. A két legkisebb vállalkozott a feladatra. 

20180324_121344

 

Délutánra minden elkészült, csak a lefestett nyusziknak kellett még várniuk a száradásra. Végül pizzával ünnepeltük a sikeres együttműködést!”

Az egyetlen nehézséget az okozta, hogy minden szerszámból csak egy darab állt rendelkezésre, és sorban állás volt, hogy mindenki kipróbálhassa a dekopírfűrészt, a csiszológépet és a körvágót. Az Ökologistic Alapítvány célja, hogy minél több helyre eljusson az újrahasznosított játékokat alkotó projekttel, ezért a szerszámpark bővítése fontos feladat, amihez minden felajánlást örömmel fogadnak.

Az újrahasznosított játékokból álló játszótér létrejötte tökéletes példája a csodavárás helyetti összefogásnak és tenni akarásnak!

 

Címkék: