Dömösön épül fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park új látogatóközpontja

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-10-03 | 20:54· Hegyen-völgyön

Az 1997-ben létrejött Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szeptember 9-én, Dömösön ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. Az esemény során bemutatásra került a Pilisi Bioszféra Rezervátum, a 2019-ben nyíló Dunakanyar Látogatóközpont, és a Nemzeti Parki Termék védjegy rendszer.

 

Az idén 20 éves DINPI hazánk második legfiatalabb nemzeti parkja. A Börzsöny, a Pilis, a Visegrádi-hegység, valamint az Ipoly-völgy területén elhelyezkedő nemzeti park egyedisége a hegységek, a síkság és a folyóvölgyek találkozásában rejlik. A Dunakanyar térségében található természeti kincsek védelmének céljából először 1978-ban két tájvédelmi körzet (Pilisi és Börzsönyi) alakult. A nemzeti park létrehozásához végül a tervezett nagymarosi vízlépcső felépítésének meghiúsulása és az azt követő tudományos kutatások, hatósági egyeztetések sora vezetett.

madarak (11)

 

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A helyi lakosság, helyi vállalkozások, oktatási intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok, valamint a természeti tájak, biológiai értékek közötti harmónia megteremtésének keretét biztosítja az UNESCO „Ember és Bioszféra” programja, a bioszféra-rezervátumok hálózata. Ebbe a hálózatba tartozik a Pilisi Bioszféra Rezervátum is, melyet az UNESCO 1981. február 17. napján ismert el hivatalosan.

 

Dunakanyar Látogatóközpont

A Dunakanyar Látogatóközpont a nemzeti parki bemutatóhelyek sorába illeszkedve, ám koncepciójában egyedi, az adott tájegységre fókuszáló kialakítással, a Komárom-Esztergom megyei Dömös településen valósul meg. A központi épületben kap helyet egy interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park élőhelyeit, védett értékeit és egyéb természeti jelenségeit bemutató kiállítás. A 150 fős konferenciaterem kulturális és természetvédelmi rendezvények helyszíne lesz. A nemzeti parki ajándékboltban és a büfében helyi, kézműves és nemzeti parki termék védjegyes termékek kapják a főszerepet.
A további épületekben található foglalkoztatókban kézműves és természetvizsgálati foglalkozásokat, illetve kisebb volumenű szakmai találkozókat lehet majd tartani, továbbá itt kapnak helyet a létesítményért felelős nemzeti parki dolgozók irodái is.
Az attrakció másik fő eleme a kert, melyben kialakításra kerül egy a Dunát formázó és a Duna-menti védett területeket bemutató tanösvény, állatsimogató, madárröpde és játszótér is. A helyszínen kerékpár és kenu kölcsönzésére is lesz lehetőség.
A látogatóközpont előreláthatólag 2019-ben kerül átadásra.

IMG_5574-22

Kenubérlésre is lesz lehetőség a Dunakanyar Látogatkóközpontban

 

Nemzeti Parki Termék védjegy

A természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Parki Termék védjegy életre hívását kezdeményezte. A védjeggyel kizárólag a védett természeti területeken, vagy Natura 2000 területeken megtermelt olyan termékek és szolgáltatások láthatók el, amelyek megfelelnek a tanúsítványi feltételeknek. A termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi anyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait.

A DINPI védjegyhasználóinak köre 2017 tavaszán több új taggal is bővült, amelynek ünnepélyes oklevél-átadója is a szeptember 9-i dömösi rendezvényen volt. Az említett kiíráson 5 új, és 3 korábbi Védjegyhasználó további termékei – többféle méz, joghurt és sajtok, bözödi alakorlisztből készült száraztészta termékek, valamint kézműves termékek (kerámiák, fajátékok) – nyerték el a Nemzeti Parki Termék elismerő védjegyet.
Az Igazgatóság jelenleg összesen 19 fő Védjegyessel, ezen belül 11 termelővel és 8 kézművessel rendelkezik.

A nyitórendezvény vendége volt Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, dr. Rácz András helyettes államtitkár, valamint Carl Manzano, a Danubeparks Szövetség elnöke.

 

Címkék: