Egy önazonos hely – Nem Adom Fel Cafe & Bar

Doró Viki
Szerző: · 2017-04-24 | 09:50· Fókusz

Több mint egy éve nyílt meg a Nem Adom Fel Cafe & Bar, Budapest első fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek által működtetett vendéglátóhelye. Az első év tapasztalatairól, fejlődésről és a „nemadomfel” lelkületről beszélgettünk Veres Mariannával, a kávézó üzletvezetőjével.

 

Mi volt a kezdeti cél, és az hogyan módosult, árnyalódott az elmúlt bő 1 év működési tapasztalatainak függvényében?

A mi üzleti tervünk két részből áll. Egyrészt tartalmazza a működéssel, szervezettel, gazdálkodással, marketinggel kapcsolatos stratégiákat, másrészt van egy társadalmi hasznosság része is. Társadalmi vállalkozásként ugyanis azzal is fontos tisztában lennünk, hogy milyen hatásokat sikerült kiváltanunk.
Visszatekintve már látjuk, hogy milyen naivan, lelkesen, hittel – és így utólag hatalmas önbizalommal, és ehhez képest viszonylag csekély tudással vágtunk bele. Azóta rengeteget tanultunk, a meglévő tudásunkat pedig fejlesztettük. Menet közben változtattunk az üzleti modellen is, például sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az üzemeltetés.
Összességében az az 1 év tapasztalata, hogy tudjuk mi az, amit csinálni szeretnénk, és azt is, hogy nagyjából miként. Most a stabilizálódás és erősödés fázisában vagyunk.

Csoportkep

A Nem Adom Fel Cafe & Bar dolgozói, a kép jobb szélén Veres Marianna

 

Az indulásnál kik voltak segítségetekre? Hiszen egy alapítvány és egy szociális szövetkezet összefogásából nőtt ki a kávézó, aminek viszont gazdaságilag is fenntarthatónak kell lennie.

A NESsT volt a mentorunk, ők azért jöttek létre, hogy társadalmi vállalkozásokat fejlesszenek és az üzleti kultúrát megismertessék velük. Több képzéssorozatukon is részt vettünk, az üzleti modellünk és tervünk is nekik köszönhetően készült el.
A Costa Coffee sokat segített a kávézás kultúrájának megismertetésében és azzal, hogy betekintést engedett a kávézók működési, szervezeti felépítésébe.
Mellettük a Fröccsterasznak, az Ízlelő Étteremnek és Hegedűs Péternek is sokat köszönhetünk, aki vendéglátást tanít a BGE-n.

 

A kávézó ma már étterem is. Milyen szolgáltatásokkal bővült még a portfóliótok?

Próbálunk több lábon állni. Egyrészt a Nem Adom Fel egy kávézó, ami étteremként is üzemel. December óta egy kiváló séffel egészült ki a csapatunk, azóta nemcsak napi menünk van, hanem a ’la carte is fogyaszthatnak a vendégeink. Másrészt rendezvényeket vállalunk itt helyben, illetve cateringes kitelepüléssel is, illetve vannak saját szervezésű kulturális programjaink.

Nem_Adom_Fel_Cafe4

Cateringes szolgáltatással is bővült a portfólió

A célunk, hogy ezek a „lábak” annyira élők, erősek és magas színvonalúak legyenek, hogy sok vendéget vonzzanak és az üzenetünk még több emberhez el tudjon jutni.

 

Ezt a célt szolgálja az is, hogy a programok között vannak kulturálisak és a belvárosban megszokott, laza hangulatú események is?

Tapasztaljuk, hogy a szórakozni vágyók már átjönnek a körút ezen oldalára is, a „bulinegyed” egyre inkább terjeszkedik. Azonban most még hozzánk „csak úgy” nem tévednek be az emberek. Akik viszont először jönnek, azok olyan fogadtatásban részesülnek és olyan színvonallal találkoznak, ami mély nyomot hagy bennük és szívesen visszatérnek.
Szeretnénk még több embert megszólítani, ennek fejlesztésén tudatosan dolgozunk. Van egy fantasztikus programszervezőnk, Köleséri Sándor, aki színész is. Ő szervezi a filmklubokat, közönségtalálkozókat, amik hétfőnként vannak. Az irodalmi kávéház sorozatunk szerdán szokott lenni, míg a kocsmakvízt betettük keddre. Ez utóbbi program nem saját szervezésünk, de nagyon örültünk a megkeresésnek, mert másfajta közönséget vonz egy ilyen program.

bojte5

Böjte Csaba testvér is ellátogatott a kávézóba (Fotó: Lettner Kriszta)

 

Jellemzően kikből áll a vendégkör?

Egyre több a törzsvendégünk, sőt, akad olyan is, aki az önkéntesünk lett – erre nagyon büszkék vagyunk! Fontos célcsoportunk a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek, vannak direkt nekik szóló programjaink is. Kiemelten figyelünk arra, hogy a termékeink árfekvése nekik is megfizethető legyen, mert általában nehéz anyagi helyzetben élnek. Ennek megkönnyítésére kialakítottunk egy rendszert, melynek lényege, hogy aki ORSZI igazolással rendelkezik, az igényelheti a 25%-os kedvezményre jogosító Nemadomfel Aranykártyát. Ehhez viszont az kell, hogy az árszínvonalunk olyan legyen, amiből tudunk engedni, és hogy legyenek olyan vendégeink, akiknek nem okoz nehézséget a teljes árú termékek kifizetése. Törekszünk korrekt árfekvés mellett magas minőségű termékeket biztosítani, hogy a környéken élők és a diákság számára is megfizethetőek legyünk.
Egyre több turista, illetve itt élő külföldi is látogat minket, keressük is a lehetőséget, hogy minél több helyen megjelenhessenek angol nyelvű anyagaink. Nagykövetségek rendezvényei is voltak már nálunk, sőt, egy észak-amerikai nőegylet is itt tartja a gyűléseit.

 

Milyen arányban dolgoznak itt fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű és ép emberek?

25-26 fő az állandó létszámunk, és azt a célt tűztük ki, hogy a kollégák 75-80%-a fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű legyen. Ezt teljesítjük is.

Nem_Adom_Fel_Cafe1

A kávézó – természetesen – akadálymentesített

 

Mennyire nagy a túljelentkezés nálatok? Hiszen kevés olyan munkahely van Magyarországon, ahol a fogyatékossággal élők valódi feladatokat kapnak, produktív tevékenységet végezhetnek.

Induláskor egyetlen Facebook hirdetést adtunk fel, amire 150 fő jelentkezett, közülük 20 főt választottunk ki, akik részt vettek egy nyitás előtti képzésen, belőlük lett a kezdő csapatunk.

A Nem Adom Fel Alapítvány egyik fő célja, hogy a fogyatékossággal élők megmutathassák, milyen erősségeik vannak, miben jók. Itt lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyíthassanak.

 

Érzékelhető fejlődés?

Egyenként és csapatként is elképesztő fejlődés tapasztalható. Rengeteget tanult és fejlődött mindenki a terhelhetőségben, a kommunikációban, a munkához való hozzáállásban, a felelősségvállalásban.
Például az autista kollégák is terhelhetők, lehet rájuk számítani. Sőt, rugalmasak a munka beosztásában, pedig náluk ez nehezen érhető el, mert szabályok mentén élik az életüket, ezektől nem térnek el. De nagy teljesítmény az is, hogy baristának be tudtak tanulni például Down-szindrómás kollégák.
A tempó ugyanolyan, mint bárhol máshol, az 50-60 fős rendezvények lebonyolítása is gördülékenyen zajlik.
A kávézóban egyfajta érzékenyítés is zajlik, ami szintén az alapítvány profiljába vág. A felszolgálókat mi tapasztalati szakértőknek hívjuk, a velük való kapcsolat segítségével kicsit beleláthatnak az életükbe a vendégek.

 

Ez a magas fokú egyéni fejlődés meglepetésként ért titeket?

A Nem Adom Fel Alapítvány és ezen a területen dolgozó szakemberek tapasztalataira alapozva reméltük és számítottunk rá, de az értelmes, produktív munka által elért ilyen mértékű egyéni fejlődésre nem számítottunk, nagyon örülünk neki. (Az az igazság, hogy a területen dolgozó szakemberek sem tudják, hogy felnőttként mennyire fejleszthetők a sérült emberek, mert gyerekkorban zajlik fejlesztés, de felnőtt korban már nem követik nyomon őket. Úgyhogy igen.)

A Magyarországon élő kb. 650 ezer fogyatékkal élő alig 10%-a dolgozik,

pedig ennél sokkal nagyobb arányban lennének benvonhatóak a munkaerőpiacra.

 

A környezettudatosság megjelenik a kávézó mindennapjaiban?

A nyitáskor a napi működés kialakítása volt a legfontosabb, ezért csak mostanában kezdtük el keresni azokat a lehetőségeket, amelyek fenntartható vendéglátóhellyé tehetnek minket.
A konyhánk bisztró jellegű és ügyelünk rá, hogy friss, szezonális, hazai alapanyagokkal dolgozzunk. Keressük a kapcsolatot azokkal a beszállítókkal, akik fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű embereket alkalmaznak. A közeljövőben szeretnénk a Felelős Gasztrohőssel is felvenni a kapcsolatot.
A berendezés egy részét kaptuk, a pultot dekoráló asztal például egy Andrássy úti palota bontásakor került hozzánk.

Nem_Adom_Fel_Cafe3

Egy ajtó új élete

Fontos – speciális – szempont volt, hogy az asztalok kerekesszékkel is megközelíthetőek legyenek, és azért esett a tonett székekre a választásunk, mert azok könnyen mozdíthatók. Lépésről lépésre haladunk, de vannak olyan dolgok, amiket az áruk miatt még nem tudtunk bevezetni (például a PLA csomagolóanyagokat).

 

Mitől más ez a kávézó, mint más budapesti helyek? Mi adja a „nemadomfel” lelkületet?

Mi lehetőséget adunk mindenkinek arra, hogy megkeresse, és ha szerencsés, meg is találja magában azt, ami az erőssége, és azt itt kibontakoztathatja. Ez a fogyatékossággal élő és az ép dolgozóinkra egyaránt igaz. Sajnos még mindig sokan nőnek fel úgy, hogy nem érzik a társadalom támogató erejét. A fogyatékossággal élőkre ez halmozottan igaz.
Sokszor elmondják a vendégeink is, hogy mennyire különleges helynek érzik a Nem Adom fel Kávézót. Ez azért is lehet, mert a sérültek nem játszmáznak, ők teljesen őszinték. Nincs semmi mesterkéltség a mosolyuk mögött. Ők valóban rád figyelnek és veled foglalkoznak. Márpedig szerintem minden embernek ez az egyik alapvető igénye: hogy figyeljenek rá.
Ahogy egy Down-szindrómás kolléga tud örülni – és tényleg örül – minden nap, abban nincs semmi játszma, megjátszás vagy érdek. Ez lehet, amit éreznek.

 

Mit terveztek a következő 1 évre és mi az álmotok 5 év múlvára?

A következő 1 évre azt, hogy stabilizáljuk a rendszert, amiben működünk és ezáltal még több embert tudjunk vendégül látni, és tovább erősítsük a társadalmi szemléletformáló hatásunkat.
A hosszú távú cél pedig mindenképp az lenne, hogy

legyen belőlünk több.

Vannak ötleteink, de az anyagi forrásainkból sokat kivett a kávézó elindítása. Gondolkodunk rajta, hogy milyen formában, miként lehetne ezt a célt megvalósítani. Hiszünk abban, hogy az önazonos helyeknek van jövőjük Budapest vendéglátóhelyeinek palettáján.

 

Cím: Bp., VII. ker. Baross u. 86. (bejárat a Magdolna u. felől)
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 9:00-22:00, szombat: 09:00-20:00, vasárnap zárva

 

Címkék: , ,