Egyetemisták a Népligetért – Felhívás

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-03-07 | 17:30· Népliget műhelymunka

18 és 25 év közötti egyetemisták jelentkezését várjuk a Népliget fejlesztésére irányuló “Társszakmák együttműködése a fenntartható városért” című workshop-sorozatunkba!

 

A ReCity Magazin saját szervezésű, 8 alkalmas műhelymunkájára elsősorban építész-, tájépítész, szociológus, kertész-, környezet- és településmérnök, formatervező, valamint építőművész hallgatók jelentkezését várjuk. A projekt célja a fiatal felnőtt tehetségek érzékenyítése a környezeti és társadalmi problémák iránt egy konkrét – jelenleg kihasználatlan, elhanyagolt – terület lehetséges fejlesztési irányainak meghatározásán keresztül. A Népliget “újragondolása”, bekötése a város vérkeringésébe, Budapest élhetőségét is jelentős mértékben javítaná.

A szombat délelőttönként megtartásra kerülő, 4 órás műhelymunkák során a jelentkezők elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek. Átfogó, komplex képet kapnak a XXI. század globális és lokális kihívásairól és az ezekre adható válaszokról, hazai és külföldi jó megoldásokon keresztül, majd csoportmunkában dolgozzák ki saját fejlesztési javaslataikat.

Ezenkívül programunkkal szeretnénk a különböző tudományágak területén tanuló fiatalokat együttműködésre, közös gondolkodásra sarkallni, annak érdekében, hogy képesek legyenek egymás szemével is látni, egy másik nézőpontot is megismerni és elfogadni, mert a hatékonyság ezáltal megsokszorozható! Különösen fontos ez a felismerés akkor, amikor környezetünk megóvása a tét.

A Népliget felülnézetből (Kép: legifoto.com)

A Népliget felülnézetből (Kép: legifoto.com)

A műhelymunkák egy-egy felkért szakértő iránymutatásával zajlanak.

 

A worshopokat tartó szakértők

 

  • Krizsán Barbara okleveles településmérnök, urbanista. Számos közterület-fejlesztési program aktív résztvevője (pl. Nyugati Grund, VÁR a TÉR, Kammermayer tér, Üllői út).
  • Tihanyi Dominika tájépítész, az Újirány csoport alapító tagja. 2015-ben elnyerte Az Év Tájépítésze Díjat. Az Újirány csoport 2000-ben a Millenáris parkkal került be a köztudatba, míg tavaly a Teleki téren valósította meg a közösségi vagy participatív tervezést a helyi lakosság aktív tagjainak bevonásával, bizonyítva ezzel a módszer létjogosultságát.
  • Koltai Tamás biológus, a moduláris növénytermesztő rendszert (Grofie) fejlesztő, valamint vertikális növényfalak építésével is foglalkozó Gourmet Garden Kft. egyik alapítója. Érdeklődése fókuszában a városi élelmiszertermelés különböző formái állnak, a Klímanagykövetség Palánta programjának vezetője.
  • Zsargó Szilvia környezetgazdaságtan szakos műszaki menedzser és ipari termék és formatervező mérnök. 2012 óta független tanácsadóként foglalkozik EU-s fejlesztéspolitikával, projektek tervezésével, menedzsmentjével. Tagja a Klímanagykövetség Egyesületnek, alapítója a Mindspace Nonprofit Kft-nek, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a nonformális környezeti nevelésre, többek között a gamification módszerére.
  • Doró Viktória, kommunikáció szakos bölcsész, magyartanár. 2008 óta foglalkozik környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, szemléletformálással újságíróként, szerkesztőként, előadóként. 2014 óta a ReCity Magazin főszerkesztője.

 

A műhelymunka résztvevőit az első alkalommal 4 kisebb csoportra osztjuk úgy, hogy különböző tudományágakat képviselő fiatalok kerüljenek össze. Ők a program végéig, 8 héten át kooperatív csoportmunkában dolgoznak, meghatározott aspektusból vizsgálva a Népliget lehetséges fejlesztési irányait.

 

A fókuszok

 

– gyermek és családbarát megoldások

– tartalmas szórakozási és kikapcsolódási formák

– zöldfelületek megóvása, ökologikus hasznosításuk

– sport és rekreáció lehetőségei

 

A műhelymunka zárásaként a 4 csoport különböző fókusszal elkészült prezentációit egy komplex tanulmányban foglaljuk össze, és Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat illetékes osztályához is eljuttatják, mint megfontolásra érdemes fejlesztési javaslatok gyűjteményét.

 

A részvétel ingyenes!

 

A jelentkezés feltételei

 

18-25 év közötti, felsőoktatásban tanuló hallgatók jelentkezését várjuk (maximum 20 fő).

Előnyt élveznek az építész-, tájépítész-, kertész- településmérnök, szociológus, formatervező és építőművész szakos hallgatók.

 

Jelentkezni 2016. március 16-ig lehet e-mailben, a doro.viki@recity.hu e-mail címen, megjelölve a felsőoktatási inézményt és a szakot, melyen a jelentkező tanul.

A műhelymunka kezdete: március 19.

Időtartama: 8 héten át heti 4 óra (szombatonként, 9.00-13.00)

 

A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és

a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

emet_logo_szines
        
ntp_72_rgb
emmi_logo

Címkék: , ,