Élelmiszermentő applikáció

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-10-05 | 15:47· Be

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Mindemellett globális „paradoxon” is: míg egyesek a megtermelt élelmiszerek jelentős részét kidobják, addig rengeteg ember éhezik.
E problémára keres megoldást a SavingFood élelmiszermentő applikáció.

 

Az Élelmiszerbank Egyesület – melynek külső kapcsolatok igazgatójával készült korábbi interjúnkat ITT olvashatjátok – az élelmiszer-pazarlás problémájának megoldásával egyszerre több szinten foglalkozik. Egyrészt folyamatosan gyűjti be a felmerülő élelmiszer-felesleget jelentős hazai gyártóktól és kereskedőktől, és juttatja el azt a nélkülözőkhöz. Másrészt a társadalom edukációján keresztül dolgozik a fogyasztói felesleg csökkentésén és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel minél több szereplőt tud bevonni a probléma megoldásába.

savingfood

Világszerte évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a kukába

 

 

SavingFood

 

Az Élelmiszerbank a SavingFood H2020 Európai Uniós projekt egyik résztvevőjeként egy új, innovatív szemléletmód bevezetésével – amelyhez egy közösséget építő applikáció is kapcsolódik – társadalmi összefogást hirdet, aminek keretében az élelmiszer-felesleg karitatív szervezeteknek való újraelosztásával csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét, valamint az éhezés és alultápláltság mértékét.

Az applikáció felületén bármely gyártó, kereskedő vagy vendéglátó beregisztrálhatja majd a nála elérhető élelmiszert, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek – olyanok, akik szétosztják a rendelkezésre álló élelmiszer-felesleget a nélkülözők között. A kezdeményezés a rászorulók segítését tűzte ki céljául. Magánemberek is jelentkezhetnek a felületen, akik segítő, önkéntes szerepet szeretnének betölteni.

 

 

Társadalmi összefogás

 

Az eddig használt (mind online, mind offline) újraelosztási-láncokon túl a SavingFood program célja az élelmiszer-pazarlás ellen fellépő társadalmi összefogás megteremtése, amely a pazarlásban résztvevő összes szereplőt bevonja a megoldási folyamatba.

Az új élelmiszer-újraelosztási modell online kommunikáló közösségen alapul,

amelynek tagjai egy applikáció segítségével különböző területekről szerveződnek össze: lakosság, gazdálkodók, nagy élelmiszerláncok, kiskereskedők, civil szervezetek, aktivisták stb., akik erős motivációval rendelkeznek annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a pazarlás ellen, akár a felesleges élelmiszerek összegyűjtésével, akár az alulról szerveződő, figyelemfelhívó kampányok indításával.
Az Élelmiszerbank már korábban dolgozott helyi élelmiszermentő közösségek kialakításán, ennek most új lendületet ad ez az új applikáció, amelynek tesztje nemsokára várható.

SavingFood

 

A SavingFood projektben több ország is részt vesz, az applikáció egyik kísérleti országa Magyarország. Hazánkban az elpazarolt élelmiszerek becsült mennyisége évente 1,8 millió tonna. Az applikációt az Élelmiszerbank már meglévő kapcsolatai körében kezdi tesztelni, de a cél, hogy középtávon egyre nagyobb közösségek férjenek hozzá a gyártók, kereskedő, vendéglátók által felajánlott élelmiszer-feleslegekhez.

 

Címkék: ,