Elfogyhat a víz Fokvárosban?

Doró Viki
Szerző: · 2018-01-16 | 14:01· Ki

Bár nálunk épp a leghidegebb téli zimankó van, a világ déli féltekén tombol a nyár. Ennek megfelelően míg hazánkban a síkosságmentesítés, addig Dél-Afrika délnyugati részén az egyre vészesebb ivóvízhiány tartja izgalomban a lakosságot.

 

A Dél-afrikai Köztársaság törvényhozási központja, Fokváros lehet a Föld első olyan nagyvárosa, amelyben – ha nem esik a következő hetekben nagy mennyiségű csapadék – elfogyhat az ivóvíz. A vízhiány oka, hogy a régiót több éve tartó aszály sújtja. Még a téli hónapokban (ott június-szept.) sem esett elegendő csapadék, ezért a várost iható vízzel ellátó víztározó is kiszáradt.

Anthony Turton, a dél-afrikai szabad egyetemek környezetvédelmi vezetőségének professzora, a New York Times-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy nem egy közelgő válságról van szó, hanem már benne vannak a legmélyebb válságban.

Screenshot 2018-01-16 13.18.10

A kiszáradt Theewaterskloof gát Fokváros közelében, 2017 júniusában.

 

Fokváros mediterrán éghajlattal rendelkezik, enyhe tél és száraz, meleg nyár jellemzi. A tél június elejétől augusztus végéig tart, ekkor esik a legtöbb csapadék (70-90 mm/hó) és erős az északnyugati szél. A nyár december elejétől márciusig tart, meleg és száraz.
Forrás: Wikipédia

 

A kormány szerint a víztartalékok még 3 hónapra elegendőek. A legrosszabb forgatókönyv szerint 2018. április 22-én elzárják a csapokat – és addig is csak akkor tarthatnak ki, ha a vízfogyasztásra vonatkozó megszorításokat vezetnek be. Ezért arra kérik Fokváros 3,74 millió lakosát, hogy napi 87 literre korlátozzák a vízhasználatukat. Ez nagyjából egy négyperces zuhanyzásra elegendő (hagyományos zuhanyfejjel). Összehasonlításképp Magyarországon naponta átlagosan 100-150 liter vizet használunk el fejenként!

Screenshot 2018-01-16 12.55.48

Fokváros vízforrásainak csökkenő vízhozamát szemlélteti az ábra

A Fokvárosi Egyetem professzorai szerint a város vízrendszerének építésekor nem számoltak azzal, hogy mi lesz, ha több éves aszály sújtja a régiót. Mint ahogy, valljuk be, más városok sem készültek fel ilyen (a múltban) ritkán előforduló eseményre. Hogyan is tehették volna, hiszen a vízvezeték-rendszerek sok esetben több száz, vagy akár ezer évesek, amikor az emberi tevékenységből fakadó klímaváltozás folyamata még el sem kezdődött.

Bár ez a különösen súlyos aszály jó eséllyel nem tart örökké, a dél-afrikaiak mégsem dőlhetnek hátra megkönnyebbülten!
Az éghajlatváltozási modellek szerint nagy valószínűséggel Dél-Afrika nyugati-foka is egy olyan területe lesz a világnak, ahol a század során az éghajlatváltozás hatásaként csökkenni fog a csapadék és nőni a szárazság – mondta Piotr Wolski hidrológus, a Climate Systems Analysis Group szakembere.

Fel kell tehát készülnie az emberiségnek arra – és nem csak az Afrikában élőknek – , hogy a víz egyre nagyobb értékké válik, amivel takarékosan kell bánnunk!

 

Forrás: Qartz Africa

 

Címkék: , , ,