Elképesztő látogatóközpont épül a Dunakanyarban!

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-05-02 | 12:48· Hegyen-völgyön

Az idén 20 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) alaptevékenysége a védett természeti értékek megóvása és bemutatása. Ennek magas színvonalú ellátása érdekében kiemelt figyelmet fordít a pályázati lehetőségek mind teljesebb körű kihasználására: a Dunakanyar Látogatóközpont is egy pályázatnak köszönhetően valósulhat meg.
A Látogatóközpont hiánypótló eleme lesz nemcsak a DINPI bemutatóhely-hálózatának, hanem a térség turisztikai attrakcióinak is.

 

A DINPI meglévő bemutatóhelyei (pl. Sas-hegyi Látogatóközpont, Ócsai Tájház, Pilisi Len Látogatóközpont, Szemlő-hegyi- és Pál-völgyi-barlang), tanösvényei többségében egész évben fogadják az érdeklődőket, folyamatosan bővítve az igénybe vehető szolgáltatások körét.

A Dunakanyar Látogatóközpont e bemutatóhelyek sorába illeszkedve, ám koncepciójában egyedi, az adott tájegységre fókuszáló kialakítással, a Pilis látogatottság tekintetében egyik kiemelkedő helyszínén, a történelmileg is jelentős Komárom-Esztergom megyei Dömös településen valósul meg.

fobejarat

Ilyen lesz a Dunakanyar Látogatóközpont főbejárata, az épület homlokzatán a DINPI címerállatával, a havasi cincérrel

A község közlekedési kapcsolatai kiválóak, hiszen ide érkezik meg Dobogókő felől a Rám-szakadékon keresztül egy nagy forgalmú turista útvonal, az ingatlan előtt halad el a Visegrádot Esztergommal összekötő közút, szomszédságában hajóállomás található és itt halad el az Eurovelo kerékpárút tervezett nyomvonala is.

A beruházás hiánypótló, mert a nemzeti park területén még nincs a látogatók fogadására és a természeti értékek bemutatására alkalmas magas színvonalú, interaktív és innovatív elemekkel bíró, nemzetközi jelentőségű létesítmény, ami egyúttal a természetvédelmi és ökoturosztikai tudásközpont szerepét is betöltené.

domos1

Tájba illeszkedő épületek és természetes alapanyagok a kertben

A Látogatóközpont egész évben várja majd az idelátogatókat, ezzel meghosszabbítva a szezon időtartamát és a helyi kis- és középvállalkozásoknak is lehetőséget teremtve arra, hogy saját bevételeik növelésével a munkaerőmegtartó potenciáljuk is növekedjen.

 

Kiállítás, tanösvény, rendezvényterem

A Látogatóközpont célcsoportja elsősorban az óvodás- és iskoláskorú gyermekek, valamint a gyermekes családok. Ezenkívül az ökoturisták, bakancsos turisták, idősebb látogatók is megtalálják a számunkra érdekes ismereteket a kiállítás, a tanösvény, illetve a vetítés tartalmai között.

A projekt megvalósítása során kialakításra kerül egy központi épület, melynek része egy interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit, és egyéb természeti jelenségeit bemutató kiállítás.

domos3

Interaktív kiállítás várja a kicsiket és szüleiket

A kiállítás mellett létrejön egy konferenciaterem, mely 150 fő befogadására képes, így az időközi, természetfilmes vetítések mellett lehetőség lesz konferenciák, workshopok, szakmai napok, illetve vállalati csapatépítők, egyéb rendezvények (pl. esküvő) lebonyolítására is, valamint időszakos kiállítások helyszíneként szolgálhat.

Az attrakció másik fő eleme a kert, melynek kialakítása a kiállítással összhangban folytatja annak tematikáját, a Dunát formázó és a Duna-menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve, az állatsimogatón és madárröpdén át a felhőtlen kikapcsolódást nyújtó játszótérig.

domos2

Madárröpde és vizes tanösvény

A most induló projekt megvalósítása, annak volumenére való tekintettel 3 évet vesz igénybe.
2019-től évente 36 ezer látogatót vár a komplexum.

A projekt teljes költségvetése bruttó 1 376 833 425 Ft.

A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-7.1.5-16) keretében valósul meg, az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány hozzájárulásával 100%-os támogatási intenzitással.

 

Címkék: ,