Energiatudatosságra nevelés már az óvodákban is

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-11-16 | 09:07· Csemete

Az energiatudatos óvodák versenyének győztese Hajdú-Bihar megye lett. Egy debreceni, egy kismacsi és egy álmosdi óvoda is a legjobbak között szerepelt. A siker a megye aktív óvodapedagógusainak is köszönhető.

 

Idén első ízben vehettek részt óvodapedagógusok az Ariston Thermo és az Energiaklub országos, ingyenes energiatudatossági képzésén. Az egynapos tréningek keretében a szakemberek olyan korszerű képzést és segédanyagokat kaptak, amelyek használatával az óvodai foglalkozások színesebbek és érdekesebbek lettek. A képzés célja az volt, hogy már az óvodás korosztályban megkezdődjön a szemléletformálás, és játékosan tanítsák takarékosságra a felnövekvő nemzedéket. A szervezők bíznak abban, hogy azok az apróságok, akik ezzel a szemlélettel nőnek fel, később felnőttként takarékosak és tudatos energia felhasználók lesznek.

 

Három lépcsős program

A tréningre bárki jelentkezhetett, aki vállalta, hogy 6 energiatakarékossági foglalkozást tart majd az óvodájában. A három lépcsős program második pontjaként egy gyermekrajzversenyt hirdetett meg az Ariston, melynek témája  a víz takarékos felhasználása volt. A foglalkozásokon részt vett apróságok számos pályaművet küldtek be, melyeket korosztályonként díjaztak. Minden korosztály nyertese Hajdú-Bihar megyei óvodából került ki.

9-kismacs_ariston

A 3 éves kategória győztese, a kismacsi óvodába járó Vámosi Ádám és az Ariston képviselői

A program harmadik lépcsőjében egy intézményi versenyre hívták az óvodákat, melyben azt díjazták, aki a legtöbb gyermekrajzzal pályázott idén.

Ebben az érdi Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda vitte el a pálmát. Mivel azonban náluk a közelmúltban volt teljes energetikai felújítás, így a nyertes végül az álmosdi óvoda lett. Ők kapták meg az Ariston Velis EVO energiatakarékos és környezetbarát elektromos vízmelegítőt. A készülékkel évente 236 kW energiát valamint hozzávetőleg 11.000 forintot spórolhatnak a villanyszámlán az álmosdi óvodában.

Emellett a rajzverseny nyertesei és az óvodáik olyan fejlesztő játékokat kaptak ajándékba, amelyek a környezettudatosságra, környezetvédelemre és a víz takarékos felhasználására tanítják meg a gyerekeket.

4_almosd2

Álmosdon is örültek a környezettudatosságra nevelő játékoknak

A nyereményeket Grzegorz Wojcik, az Ariston Thermo Hungária Kft. Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős country managere adta át Debrecenben, Kismacson és Álmosdon.
“Fontos, hogy a gyerekek már pici korban megkapják azokat az impulzusokat és alapismereteket, amivel a továbbiakban az energiatudatosság a mindennapjaik részévé válik. Akik már óvodás korban megtanulják takarékosan használni a vizet és akiknek a kis fejében helyére kerülnek a legfontosabb fogalmak, azok otthon a családban is tudatosabbak lesznek mint társaik” – mondta el a díjak átadásakor.

 

Az idei képzést tavasszal indította el az Ariston, amiben partnere az Energiaklub volt.
2016-ban közel 60 óvoda képviselője vett részt a megyei tréningeken Budapesten, Debrecenben és Miskolcon.

A játék nyerteseiről a ITT lehet tájékozódni.

 

Címkék: , , ,