Everness, a környezettudatos fesztivál

Megyeri Nóra
Szerző: · 2017-05-30 | 18:46· Ökoszalon

A spirituális feltöltődés mellett egy igazán zölden megrendezett fesztiválon vehetsz részt, ha eljössz június 20-25 között az Everness-re.

 

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Everness Fesztivál, már három évvel ezelőtt is megkapta szerkesztőségünktől a zöld minősítést. Idén ezt tovább fokozzák környezettudatos partnereik segítségével, így a zöldnek még mélyebb árnyalatával találkozhatunk majd a Balaton parti fesztiválon. Környezetbarát megoldásokkal tovább redukálódik a rendezvény környezeti terhelése, azaz

egyre kisebb ökológiai lábnyommal lépkedhetünk a spiritualitás ösvényein.

 

Felelős étkeztetés

A Felelős Gasztrohős a rendezvény előkészítési időszakában a fesztiválon működő vendéglátó egységeket tippekkel, tanácsokkal látja el, hogy minél zöldebben üzemelhessenek az esemény alatt. Többek között arra is figyelmet szentelnek, hogy minél kevesebb környezetterhelő étel kerüljön felszolgálásra – előnyt élvez tehát minden, ami hazai és idény szerinti.
Az Everness Büfé idén vállalja, hogy a Fenntartható Vendéglátóhelyek kritériumai szerint működik, de a titulus megszerzésére lehetősége lesz a többi étkezdének is.

Az étkezésekhez használt tányérok, evőeszközök, poharak idén nem csupán szelektíven lesznek gyűjtve, hanem komposztálásra is kerülnek. Ezekről az eszközökről a Doremi Today Kft. fog gondoskodni. A csapat hisz abban, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb hulladékkal szennyezzük a környezetünket. Gyakorlatias megoldásként, az általuk biztosított biológiailag lebomló étkezési eszközök – cukornád tányérok, PLA-varians evőeszközök és poharak, fenntartható erdőgazdálkodásból származó ételdobozok – kerülnek felhasználásra a két ételudvarban. Támogatásukkal a fesztiválon idén a helyi komposztálás lehetőségei is kipróbálásra kerülnek a valóban zárt láncú működés jegyében.

doremi_today

Who are you? I am plant – olvasható a Doremi Today poharán

Zöldítés Hangák módra

A Hangák, a Zöldre Érett Nők Közössége olyan társadalmi célokat szolgáló kezdeményezés, ahol nincs profit, mégis mindenki jól jár. Az Ökologistic Alapítvány lakossági programjaként azon dolgoznak, hogy a szervezet céljait kreatív, egyéni szinten is élhető, cselekvő mintává alakítsák, így ösztönözve másokat is kisebb-nagyobb környezettudatos lépések megtételére.
A csapat a rendezvényzöldítés jegyében az idei Everness szén-dioxid kibocsátását faültetéssel egyenlíti ki. Kiszámolják a fesztiválra érkezők utazásából származó „karbonlábnyomot”, ősszel pedig annyi facsemete ültetésével engesztelik ki Földanyát, amennyi képes kompenzálni azt.
A Hangák zöldtudatú csapata ezen felül az Everness életérzéshez kapcsolódva a Zöldítők Sátrában mandala formájában mutatja majd be a különböző anyagok körforgását, ökojátszótérrel várja a kisebbeket, továbbá kencekonyhájukban elleshetjük az otthon is egyszerűen elkészíthető natúr készítmények fortélyait.

 

Mini ökofalu a legkisebbeknek

Az ÖkoviFalu is várja a fiatal fesztiválozókat – óvodák udvaraira megálmodott miniatürizált ökoviláguk segítségével a gyerekek játszva az életük részévé tehetik a környezettudatos viselkedésmintákat. Ezekben a gyermekfalvakban minden újrahasznosítható anyagokból épül: 100% műanyag hulladékból készülnek a mini házak, melyeknek tetején napelem és szélturbina kap helyet.
A fesztiválon különféle zöld előadásokkal és foglalkozásokkal, mini elektromos Tesla gyerekautókkal színesítik majd a gyerekek játékélményeit.

 

Hulladékkezelés

A Humusz Szövetség több mint 20 éve dolgozik azért, hogy a nulla hulladékos életformát és szemléletet elterjessze. Ők fogják a fesztivál Zöld Önkénteseit felkészíteni arra, hogy a rendezvény ideje alatt összegyűlt szelektív hulladékot megfelelően válogassák szét, továbbá, hogy a legjobb tudásuk szerint segítsék, tájékoztassák ezzel kapcsolatosan a fesztivál látogatóit. Egy fesztivál zöldülése ugyanis nemcsak a szervezőkön múlik, hanem a résztvevőkön is, ehhez pedig nagyon fontos a megfelelő információátadás.
A keddi fesztivál napon a Zöldítők Sátrában lehet majd találkozni a Humusz csapatával, ahol előadás keretében és interaktív játékok segítségével adnak bővebb tájékoztatást a nulla hulladékos életmód gyakorlati megvalósításának módszereiről.

 

Farmergyűjtés, kiállítás és divatbemutató

A Réthy Fashion társadalmi vállalkozásként nem csupán egy a használt farmerek újrahasznosításával foglalkozó cég. Komplex programokat tartanak iskolákban, ahol a farmergyűjtő kampány egy öko-nappal zárul, ahol játékosan és élménygazdagon tanítják a környezetvédelmet.
„Farmermánia” című vándorkiállításukat, amely a farmer útját mutatja be a gyártástól az újrahasznosításig, már nagyon sok iskolában láthatták a gyerekek – és most az Everness fesztivál látogatói is megtekinthetik!
Zárásként pedig egy spontán divatbemutatót szerveznek, ahol a csatlakozó kicsi és nagy fesztiválózók a színpadon mutatják be, hogy a már kidobásra ítélt farmerokból milyen esztétikus, hordható ruhák készülhetnek.

Rethy_Fashion

 

 

A Zöldítők Sátrában idén a ReCity Magazin is képviselteti magát, ahol szakértőinkkel a fenntartható, élhető városi életmódról, annak előnyeiről és hátrányairól (pl. természettől való elszakadás és ennek lelki dimenziói) beszélgethetnek az érdeklődők.

Az Everness Fesztivál idén Alsóörsön kerül megrendezésre a Pelso Camping területén, ahol – a fentieken túl – szelektív hulladékgyűjtők, napelemes zuhanyzók, környezetbarát tisztítószerek fokozzák a környezettudatos életérzést.

A szervezők, zöld partnereikkel karöltve mindent megtesznek azért, hogy a látogatók ökológiai lábnyomát alacsonyan tartsák – azonban ez rajtuk is múlik! Érdemes tájékozódni, kérdezni, utánaolvasni annak, hogy mi mindent tehetünk azért, hogy minél környezettudatosabb módon fesztiválozzunk.

Ne feledd: a te lábnyomod, a te karmád!

 

A fesztivál időpontja: 2017. június 20-25.

Jegyvásárlás: http://www.everness.hu/hu/jegyek

logo_gasztrohos
 
logo_doremitoday
 
logo_hangak
 
logo_okologistic
 
logo_humusz
 
logo_okovifalu
 
logo_rethy
 
logo-pelsocamping

Címkék: , , ,