Fosszilis energiahordozók? Hamarosan már csak történelem!

ReCity Magazin
Szerző: · 2015-02-10 | 10:02· Fókusz

Legalábbis a 350.org mozgalom ezt szeretné elérni! Február 13-14-én kerül megrendezésre a Global Divestment Day, azaz a globális tőkekivonás napja, melynek keretében különböző akciók és demonstrációk segítségével arra próbálják rávenni a gazdasági élet szereplőit – befektetőket, vállalatokat és intézményeket – , hogy a környezetszennyező, fosszilis energiahordozókat kitermelő iparágak helyett a tiszta, megújuló energiát finanszírozzák.
Természetesen, Magyarország sem lesz tétlen!

 
 
Az Egyesült Államokból indult, mára világméretűvé vált 350.org mozgalom célja, hogy felhívja tudatosítsa az emberekben, hogy vissza kell térni a biztonságos szén-dioxid szint, azaz 350 ppm (part per million, azt mutatja meg, hogy 1 millió molekula között milyen arányban van jelen a CO2) alá. 
A cél elérése végett a fejlett országok 1997-ben megkötötték a 2005-ben érvénybe lépett kiotói klímavédelmi, szén-dioxid emissziócsökkentési egyezményt (az Egyesült Államok kivételével). Sajnos azonban ez nem vezetett eredményre, sőt, 2013 májusára elértük a rendkívül kritikusnak tartott 400 ppm-et. (Amit idén már januárban sikerült megismételnünk.)
Hiába tudjuk, hogy a következmények végzetesek lehetnek, széndioxid-kibocsátásunk mégis minden eddiginél gyorsabban nő (évente kb. 2 ppm-et).
 

350.org logo
 Bill McKibben környezetvédő, publicista és egy tucatnyi könyv – köztük a világhírű The End of Nature (A természet vége) – szerzője 2008-ban hozta létre a 350.org mozgalmat, azzal a céllal, hogy a Föld és az emberiség jövőjéért felelősséget érző embereket összefogásra és cselekvésre buzdítsa.
 
A fosszilis energiahordozók növényi és állati maradványokból keletkeznek, levegőtől elzárt bomlás során, évmilliók alatt. Szilárd, folyékony vagy gáznemű halmazállapotú, nagy energiasűrűségű, főként szenet és hidrogént tartalmazó vegyületek. A nem megújuló energiaforrások körébe tartoznak, ami a készletek végességét is jelenti. Alapvető fosszilis energiahordozók a szén, a kőolaj, az olajtermékek és a földgáz.

 
Addig pedig meg sem állnak, amíg nem sikerül a szénd-dioxid koncentrációt 350 ppm alá szorítani. Mivel a tét óriási, ezért elsősorban a világ döntéshozói, befolyásos vállalatvezetők, befektetők figyelmét próbálják felkelteni és arra ösztönözni őket, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyett az energiatakarékos és környezetbarát technikai megoldásokat és a megújuló energiaforrásokat támogassák.  

Kőolajkitermelő mélyszivattyú hajtómű (himba)
Kőolajkitermelő mélyszivattyú hajtómű (himba). Kép: Pixabay.com

A 350.org legtöbbször olyan nemzetközi konferenciák elé időzíti kampányait, melyeknek témája a klímavédelem. Ilyen volt például a 2009-es koppenhágai ENSZ klímacsúcs előtti megmozdulás, melyhez Magyarország a Villany Leo’ programmal és a Széchenyi Fürdőben megrendezett Klímafürdővel kapcsolódott, de emlékezetes marad a 2013-as Varsói Klímacsúcsot megelőző akciójuk is, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé egy füstölő szénerőművet jelképező installációval vonultak ki a mozgalom hazai aktivistái.
A legutóbbi – és talán eddigi legsikeresebb – akciójuk pedig a 2014. szeptember 21-ei People’s Climate March (Klímamenet) volt, melyet a világ 166 országában rendeztek meg (Magyarországon is). A 300 ezres New York-i menethez pedig többek között Ban Ki Mun ENSZ főtitkár, Bill de Blasio New York-i polgármester, Al Gore volt amerikai alelnök, Jane Goodall főemlős-kutató, és Leonardo DiCaprio színész is csatlakozott.
 
 

Búcsú a fosszilis energiahordozóktól

 
A 350.org 2012-ben indította el Global Divestment (magyarul nemzetközi divesztálás – az invesztálás, befektetés ellentéte) programját, melynek lényege, hogy tőkekivonásra buzdítsák azokat a cégeket és intézményeket, melyek eddig a fosszilis energiahordozók kitermelésébe, értékesítésébe fektettek nagy összegeket, vagy azok felhasználására építették üzletüket.
 
A divesztálást, vagy tőkekivonást a 350.org nem elsősorban gazdasági módszernek tekinti, hanem morális és politikai stratégiának.
A mozgalom szerint

egyértelművé kell tenni, hogy ha a bolygót tönkretenni rossz, akkor ebből profitálni is rossz.

Úgy vélik, minél inkább hangsúlyozzuk, hogy a klímaváltozás morális probléma, annál inkább lehet cselekvésre sarkallni a társadalmat.
Emellett a divesztálás politikai erőt is épít azáltal, hogy elismert intézményeket (pl. bankokat, egyetemeket) és személyeket kényszerít állásfoglalásra.
 

2014 szeptemberében a Rockefeller család bejelentette, hogy bár vagyonukat az olajnak köszönhetik, mégis úgy döntöttek, kivonják a tőkét a fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő ágazatokból és helyette a megújuló energiába fektetik a pénzt. Ez a Rockefeller Brothers Fund 860 millió dolláros vagyonának 7%-át érinti. Az örökösök úgy vélik, ha John D. Rockefeller még élne, megfontolt üzletemberként a jövőbe tekintene, és ő is ezt a döntést hozná.

Természetesen a felhívás a lakossághoz is szól, akiket szintén arra buzdítanak, hogy “a pénzem szavazat” gondolat jegyében kerüljék azoknak a vállalatoknak a termékeit, akik profitjukat fosszilis energiahordozók előállításából, illetve hasznosításából szerzik.

A 2015. febuár 13-14-én először megrendezésre kerülő Global Divestment Day (Globális Divesztálás/Tőkekivonás Napja) keretében pedig arra kérik az aktivistákat, szimpatizánsokat és a klímaváltozást megállítani akaró lakosságot, hogy szervezzenek helyi akciókat, eseményeket, felvonulásokat. A megmozdulásokon keresztül üzennek a világ vezető döntéshozóinak (különös tekintettel a november végén esedékes párizsi ENSZ klímakonferencia résztvevőire) és vállalatvezetőinek, hogy az egyre kevesebb és költségesebben kitermelhető fosszilis energiahordozók helyett ideje a környezetbarát, tiszta energiát finanszírozni!

 
 
 

Magyarország üzenete

 
A lelkes önkéntesekből álló maroknyi magyar szervezőcsapat február 14-én, délután 2 órára a Deák térre hirdetett meg egy utcai gyülekezést, melyre szeretettel várnak minden szimpatizánst, érdeklődőt!
Céljuk, hogy a lakosság körében ismertté tegyék a fosszilis energiahordozókból való tőkekivonás fontosságát. Például kevesen tudják, hogy ők maguk is sokszor ezt az iparágat támogatják a bankban vagy nyugdíjalapban tartott (és ott befektetett) pénzükkel.
Ugyanekkor a résztvevők aláírhatják a szervezők által megfogalmazott, tőkekivonás támogatását sürgető petíciót, melyet a január 1-jén alakult Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága vezetőjének, Kőrösi Csabának adnak majd át.
 
A gyülekezés időpontja: 2015. február 14. 14.00-15.00
Helyszíne: Budapest, Deák tér (a templom előtt)
Facebook esemény
 

A klímaváltozás megfékezése közös ügyünk, tegyetek érte ti is, csatlakozzatok!

 

 

 

Címkék: , ,