Gellért-hegynyi esőerdőt menthetsz meg evéssel

Doró Viki
Szerző: · 2017-01-30 | 19:07· Be

A Felelős Gasztrohősök 5. születésnapjukat ünneplik. Ez jó alkalom az összegzésre, még akkor is, ha nem térnek ki minden egyes kampányukra külön-külön (szerencsére, mert akkor egy cikksorozatot kellene indítanunk!). Az eredményeik így is elképesztőek!

 

A Felelős Gasztrohősök 5 éve magabiztosan állítják, hogy a környezetvédelemhez is a gyomron át vezet az út. Az eddig elért sikereiket látva nincs okunk kétségbe vonni szavaikat.

Ők az egyik legaktívabb hazai civil szervezet, szinte nincs olyan hónap, amikor ne lehetne hallani egy-egy újító, a szezonális élelmiszereket, a termelőket vagy épp a fenntartható módon termesztett tojásokat preferáló kampányukról, előadásukról.
Persze, nem vagyunk teljesen elfogulatlanak, hiszen a ReCity Magazin csapata sokszor aktívan bekapcsolódik ezekbe és az évek során a munkakapcsolaton túlmutató barátság alakult ki a két szervezet tagjai között. Ezért különösen nagy öröm látnunk, hogy az elmúlt 5 év befektetett munkája hogyan térül meg, válik egyre támogatottabbá. A Felelős Gasztrohősnek meghatározó szerepe van abban, hogy a fenntartható vendéglátás fogalma meghonosodott Magyarországon, és hogy egyre többen keresik a szezonális, vegyszerektől mentes, hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozó vendéglátóhelyeket. Mind szakmai körökben, mind a lakosság környezettudatosság iránt érdeklődő része számára presztízs értékkel bíró szerveződéssé nőtték ki magukat. Számít a véleményük. És ez ma, Magyarországon óriási eredmény!

Mivel ők igen szerények, ezért még egy kulisszatitkot elárulunk, amit magukról ritkán mondanak el: egy maroknyi kis csapat hihetetlen elszántsága és hite tartja életben a szervezetet. No, és az önkéntesek, akik nélkül nem tudnának a számtalan felkérésnek eleget tenni, és szemléletformáló munkájukat ilyen hatékonysággal végezni.

Íme az elmúlt 5 év eredményei címszavakban!

 

Fenntartható Vendéglátóhelyek

Az Alapítvány 2012-es megalakulása óta közel 100 vendéglátóhelynek segített előnyt faragni a fenntartható működésből. Az éttermek, kávézók, bárok a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés megszerzésével kommunikálhatják vendégeik felé környezetvédelmi elkötelezettségüket, és szerezhetnek új törzsvendégeket. A “zöldülési” trend az utóbbi években egyre erősödött: ma már olyan éttermeket is találunk a Fenntartható Vendéglátóhelyek között, mint a Gault & Millau 2017-es listáján is szereplő Babel Budapest, Bonne Chance étterem, Pajta Bisztró, vagy a Natura Hill Zebegény.

Felelos-gasztrohos-Fenntartahto-vendeglatohely

 

„A minősített vendéglátóhelyeken évente körülbelül 1,5 millió ember fordul meg. Azzal, hogy a kritriumrendszerbe beépítettük a helyi alapanyagok, a bio termékek vagy éppen a húsmentes fogások kínálatát, hozzájárulunk, hogy naponta több ezer embernek legyen lehetősége az egészségesebb és környezetbarátabb étkezésre” – mondta Boóc Judit, a civil szervezet munkatársa.

A minősítés kritériumai között olyan elvárások is szerepelnek, mint a pálmaolaj elhagyása, amelynek eredményeként évente 1,5 Gellért-hegy méretű esőerdőt mentenek meg a kivágástól a „zöld” éttermesek és étterembe látogatók.

 

Gasztro Randi

Helyben is van azonban mit tenni: a Gasztro Randi nevű eseménysorozat (amelyeken eddig 35 termelő és 60 vendéglátóhely képviselője ismerkedhetett meg egymással) célja, hogy minél több séf szerezze be alapanyagait közvetlenül hazai termelőktől.

„Már két Gasztro Randin is részt vettem, mert nagyon hasznos kezdeményezésnek tartom. Séfként kifejezetten érdekel, hogy kik azok a magyar termelők, akik nyitottak rá, hogy együtt dolgozzunk és megtaláljuk azokat a fajtákat és termelési módszereket, amelyek segítségével éveken át izgalmas, kreatív és finom ételeket tehetek a vendégeink asztalára. A Randik azt bizonyítják, hogy egyre több a jó minőségű hazai termék” – mondta Heiszler Olivér Michelin-csillagos séf a tavalyi Gasztro Randiról, ami rekord számú résztvevővel és kiállítóval zajlott.

Felelos-gasztrohos-fogj-kezet-a-termelovel-gasztro-randi-kisebb

A szervezet mára olyan partnerhálózatot épített ki, amelyen keresztül a Fenntartható Vendéglátóhelyek kedvezményesen juthatnak a HoReCa szektorban használt termékekhez is, így csökkentve a környezetbarát intézkedések bevezetésével járó esetleges extra kiadásokat. Ezek konkrét környezeti megtérülést is hoznak: a jelenleg műanyag helyett lebomló csomagolóanyagokat használó vendéglátóhelyek például évente 6,9 tonna széndioxid-kibocsátást spóroltak meg, ami 53 Budapest-London repülőút kibocsátásával egyenértékű.

A csapat a szakmai munka mellett saját közösségét is építi: szezonális főzésre, élelmiszer-pazarlás csökkentésére buzdító kampányaikkal terelik a lakosságot a felelős étkezés irányába.

 

Kirajzolódó trendek

„A közösségi médiában egyértelműen látszik, hogy a szezonális, helyi élelmiszer egyre forróbb téma. Elég rákeresni az “eatlocal” vagy a “farmtotable” hashtagekre az Instagramon, és máris milliós számú fotót találunk a témában. Míg néhány éve elsősorban az egészséges étkezés volt a központban, ma már ez egyre inkább kiegészül a környezetvédelmi szempontokkal, hiszen az emberek tudják, hogy a kettő milyen szorosan összefügg” – mondta Varga Judit, az Alapítvány igazgatója.

food-696305_1920

Célok

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja, hogy a következő 5 évben 1000 vendéglátóhely szerezze meg a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést; a vendégek számára pedig a minősítés megléte ugyanolyan fontos szempont legyen, mint az ár vagy a konyha jellege.

 

 Kedves Gasztrohősök! Még sokszor 5 évet kívánunk nektek!

 

 

Címkék: ,