Glamping – kempingezés luxuskivitelben

Megyeri Nóra
Szerző: · 2016-06-24 | 14:44· Hegyen-völgyön

A kempingezés szó hallatán általában gumimatrac pumpálásra, hívatlan ízeltlábú látogatókra és egyéb kényelmetlenségekre asszociálunk, amely sokunkat tart távol ettől az élménytől. Számukra jelent megoldást a glamping, amely egyszerre természetközeli, de mégis kényelmes nyaralást tesz lehetővé úgy, hogy közben ökológiai lábnyomunkat csak minimális mértékben növeljük, a hagyományos sátorozáshoz képest.

 

 

Ökoturizmus és glamping találkozása

 

Az ökoturizmus lényege, hogy felelősségteljesen utazzunk, nyaraljunk a világ különféle pontjain, megőrizve az ottani természeti és kulturális értékeket úgy, hogy a helyi lakosság  jól-létére is tekintettel vagyunk.
A Világ Turisztikai Szervezet előrejelzése szerint, az ökoturizmus 2020-ig a leggyorsabban növekvő piaci szegmens lehet az idegenforgalmi iparban. Statisztikai adatok alapján nemzetközi utazásainknak körülbelül 7%-át töltjük a természetben, szeretünk tehát megpihenni a zöldben.

Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a sátorozás, ami azonban nem vonzó mindenki számára. Ha egyszerre szeretnénk környezettudatosan vakációzni, ám a komfortzónánkat sem kívánjuk elhagyni, akkor nekünk találták ki a glampingezést. A glamping szó az angol glamorous és camping szavak egybeolvadásából keletkezett, és stílusos-fényűző kempingezési módot jelent, azaz luxuskempingezést. Találkozik tehát a természetközeliség és a kényelem a glamping során, úgy pihenhetünk a természet lágy ölén a sátorban, jurtában, faházikóban, hogy közben szállodai komfortérzetünk van!

Hogyan lehetséges ez?

Az ökoturizmus elvei és a glamping működésének eszméi illeszkednek egymáshoz. A főbb alapelvek, hogy a lehető legkisebbre kell csökkenteni a természetre és a kultúrára gyakorolt negatív hatásokat, oktatni kell a természet megőrzésének jelentőségét, az üzleti tevékenységnek tiszteletben kell tartania a helyi környezetvédelmi és természetvédelmi erőfeszítéseket és a már meglévő infrastruktúrára kell támaszkodnia. A glamping üzemeltetése vállalkozásonként eltérő lehet, de a törekvés az alacsony környezeti hatásokra egységes. Jellemző, hogy a szálláshelyek lehetőleg újrahasznosított anyagokból készülnek, szélenergia és mobil napelemek szolgálnak energiaforrásul, az élelmiszerek beszerezhetők helyi termelőktől, környezetbarát tisztítószerekkel takarítanak és a pihenés mellett igyekeznek a nyaralók környezettudatosságát is növelni.

 

 

Mobil glamping

 

A Lushna Glamping kiváló példája az ökoturisztikai kempingezési lehetőségnek. Gyártmányaik maximálisan környezetbarát termékek, melyek 100%-osan fenntartható forrásból származó, kezeletlen fából készülnek. Könnyen mozgathatók, a világ bármely pontján egyszerűen összeszerelhetők, elhelyezésük nem igényel ásást – talajrögzítő csavar segítségével stabilizálható.  Gyakorlatilag a környezetre gyakorolt hatásuk nem nagyobb, mint a “sima” sátorozásnak. A luxus szabadtéri sátrak mellett környezetbarát faházakat, kabinokat, szaunákat és fürdőszobákat is készítenek.

Lushna5

Lushna szétszerelhető fasátor

 

A glamping egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen a helyi viszonyokhoz és kultúrához igazítható,  így bármerre is járunk a világban mindenhol a területre jellemző glamping-élményben lehet részünk.
Az alábbiakban a szavak helyett beszéljenek a képek!

 

Glamping-Leeds-Castle

Glamping Leeds-ben, egy kastély parkjában

 

glamping-france

Luxusjurta belülről, Franciaország

 

Glamping, Montana, USA

Glamping az USA-beli Montanaban

 

Glamping-Treehouse

Glamping faház Washington államban

 

Amennyiben kedvet kaptatok, nem muszáj messzire utaznotok, hiszen Magyarországon is kipróbálható a glampingezés, például a Nomád Hotelben Noszvajon!

 

Képek forrása: www.laurelandwolf.com, www.glamping-lushna.com