Gombázz be Pali bácsival!

Felelős Gasztrohős
Szerző: · 2014-07-24 | 22:16· Be

A Fehérvári úti piacon árusító gazdákkal készült riportsorozat – a Fogj kezet a termelővel! – 2. része a Felelős Gasztrohős tollából.

A korábbi visszautasítások miatt kissé elkeseredve vágtunk bele a következő napba: mi lesz, ha nem áll velünk szóba senki?
Valóban ilyen jól megy a piacosoknak, hogy nincs szükségük egy kis reklámra? Lehet, hogy igazak a pletykák, és a piacon tényleg csak kevés igazi termelő van, a többiek pedig a nagybaniról szerzik be az árut?


Ahogy a sorok között sétáltunk, lassan kezdtünk megnyugodni: volt, aki ránk köszönt és volt, aki maga jött oda hozzánk megkérdezni, hogy haladunk a munkával.
Kezdtük észrevenni a piacosok közötti baráti csoportokat: a néni, aki tegnap még a lépcsőhöz közel ült, ma a piac másik részénél lévő asztalnál üldögélt.
“Nekem ott van hátul asztalom, de oda sokkal kevesebben jönnek el, mint ide. Úgyhogy amikor a Miklósék nincsenek itt, megengedik, hogy az ő asztaluknál legyek. Sajnos ilyenkor külön kell fizetnem az asztalbérletért, de még így is megéri” – tudtuk meg a költözés okát.

Fotókat azonban még így is nehezen készíthettünk.
Kiderült ugyanis, hogy az egyik kereskedelmi tv csatorna sokszor szokott képanyagot felvenni a hírek mellé ezen a piacon – legutóbb pont egy olyan alkalommal, amikor valaki medvehagyma helyett gyöngyvirág levelet evett és belehalt. A piac helyi medvehagyma árusát kérték meg, hogy nyilatkozzon az esetről, akitől ezután félreértésből a vásárlók féltek medvehagymát venni.
Igyekeztünk megnyugtatni őket, hogy mi csupa jószándékkal érkeztünk és a fotók célja pont az, hogy a vásárlók megismerjék a megbízható termelőket – de még így is sokszor falba ütköztünk.

A Fehérvári úti piacra jellemző a sokszínűség, a kistermelők többfajta zöldséget vetnek, de mindenből keveset hoznak. Persze olyan nagyobb termelőket is találtunk, akik csak egy-két féle termékre specializálódtak, de arra nagy mennyiségben: gyümölcsösök, akik mindig a szezonra jellemző gyümölccsel jönnek ki (ottjártunkkor épp epertől piroslott a piac), vagy krumplisok, akik a krumpli mellé még elvetnek pár tő hagymát is.

Kovács Pali bácsinál azonban csak egyetlenegy terméket lehet kapni, de azt szinte egész évben, hiszen szerencsére ez nem szezonfüggő.

A gomba egy olyan különleges élelmiszer, amit télen-nyáron lehet enni.

Egy növény, aminek azonban a fehérjetartalma magas (1 kg gomba = 1 liter tej), ráadásul olyan teljes értékű fehérjét tartalmaz, mint a hús, így vegetáriánus menükben kiváló fehérje helyettesítő. Magas szelén és kálium tartalma miatt pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Mégis, Magyarországon valamiért keveset eszünk belőle. Pedig a Fehérvári úti piacon egy kifejezetten barátságos bácsitól vásárolhatjuk meg a szebbnél szebb darabokat. Persze az állandó kínálat nem a vadgomba, nincs is annyi erdő/rét Magyarországon, ahol ennyi gombát lehetne szedni. Pali bácsi először gyanakodva méregetett minket, hogy miért vagyunk ilyen érdeklődők, de amikor elmagyaráztuk a jövetelünk célját, megnyílt és elmesélte nekünk a saját és a gombák történetét.

Mint kiderült, már 14 éve árul gombát ezen a piacon, de előtte 36 évig kamionosként rótta az utakat. Az üzletet a veje vezeti, de a lánya és a felesége is részt vállal a munkában, a gombák locsolását pedig egy segédmunkás végzi, így öten élnek ebből a tevékenységből.
Egy nagy pincét bérelnek Budafokon – ahol egyébként 72 kilométernyi pince húzódik a föld alatt, aminek egy részében szintén gombát termesztenek.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mi abszolút laikusok voltunk a gombatermesztés kérdésben, ezért csillogó szemekkel hallgattuk Pali bácsit!
Akinek a könyökén jön ki a gombatermesztés művészete, attól elnézést kérünk – sőt, kérjük, hogy ha valamit félreértettünk, kommentben javítsa ki – , aki azonban hozzánk hasonlóan eddig csak ette a gombát, itt egy kis gyorstalpaló.

Kiderült, hogy mai modern korunkban a  gombát olyan zsákokban termesztik, amik trágyával/komposzttal vannak tele. A gombatermesztéshez itt Budapesten általában lótrágyát használnak. DE! Még mielőtt elhatároznátok, hogy soha többé nem esztek gombát, megnyugtatásként közöljük, hogy a trágyát előtte természetesen hőkezelik, hogy kiöljék belőle a nemkívánatos baktériumokat és kártevőket, és csak ezt követően szórják be az ún. micéliummal, ami a gombatestet felépítő sejtfonal.
A trágyát nem Pali bácsiék készítik, azokat az összes pincébe fix időpontokban szállítja egy cég, amihez az összes termelőnek alkalmazkodnia kell.
A gomba egy elég hatékony élőlény: az első micéliumos beszórásból akár ötször is lehet szüretelni. Pali bácsi a messzibe merengve mesélte, hogy amikor kinő a zsákokból a gomba, akkor az egész pince úgy néz ki, mintha két napja havazna: gyönyörű látvány.
Persze – a mezőgazdaság többi ágához híven – a gombatermesztés sem csak annyiból áll, hogy elülteted, aztán kinő.

Nem mindegy a pince páratartalma és hőmérséklete – ezeket folyamatosan ellenőrizni és változtatni kell, mert ha dohos a pince, akkor a gomba elpusztul és akár milliós összegek mehetnek kárba (a trágya, a zsákok, a bérleti díj, a sejtfonal, stb). Ezen felül szükség van még egy erős derekú szedőre, mert ezt a műveletet itt Budapesten kézzel végzik. Pali bácsiéknak 800 zsákjuk van, minden zsákban kb. 20 kg gomba, amit általában Pali bácsi felesége/lánya és a szakmunkás szüretel.
Az így előállt mennyiséget természetesen nem mind a piacon adják el, a veje boltoknak is értékesít.

Pali bácsi igazából csak azért jár ki a piacra azzal a pár kilogrammal, mert szeret emberek között lenni. Nem a családjával lakik és így legalább nincs egyedül egész nap, ráadásul itt drágábban is el tudja adni a gombát, mint amennyit a boltok fizetnek érte, persze, több is vele a macera, de szereti ezt csinálni.
“A furcsa az egészben… – mondja Pali bácsi keserű mosollyal – hogy hiába, veszik meg tőlünk olcsóbban a gombát a boltosok, a vásárlók az üzletekben még így is drágábban juthatnak hozzá, mintha idejönnének hozzám a piacra.”

Címkék: , ,