Közlekedés okosan, avagy gyerekkel a városban

Búza Viktória
Szerző: · 2016-07-18 | 11:56· Csemete Egyéb

Gyakran megkapom vadidegenektől, hogy mennyire nehéz lehet nekem két kicsi gyerekkel tömegközlekedni. Ilyenkor nem teljesen értem mire gondolnak – úgy sejtem, a saját félelmeiket vélik felfedezni a helyzetben – , mivel én magam ezt soha nem éltem meg problémaként.  

 

Hogy mi a titok? A válasz nagyon egyszerű és nagyon környezetbarát.
Hordozókendő.

Egy kis beruházással megkönnyítettem az életem, ami már az első pillanattól kezdve a szabadság érzésével ajándékozott meg. Sokszor hallok olyan ellenérveket, miszerint kényelmetlen, nehéz, drága, tönkreteszi a hátat, de ezek közül – ha jól használják – egyik sem állja meg a helyét.

Először is, nem mindegy, hogy milyen a kendő, mert sokan készítenek sokfélét, amelyeknek nagy része sajnos valóban nem alkalmas hordozásra (az előítéletek erősítésére viszont igen). Épp ezért fontos alaposan utánanézni, hogy mit veszel meg! Ha kell, próbálj ki többfélét és kérd ki szakember tanácsát!
Az ár ez esteben (sem) egyenesen arányos a minőséggel. Attól, hogy valami több tízezer forintba kerül, az még nem a minőség védjegye, hiszen egy párezer forintos kendő is lehet szuper.

Szintén fontos tisztában lenni azzal is, hogy egy használt kendővel általában sokkal jobban jársz, mint egy újjal, mert a használt már puha és kezes, sokkal könnyebb vele kötni, és nem utolsósorban még olcsóbb is. Lényeges szempont az is, hogy egy kendő kiszolgál több gyereket is, ami egy babakocsiról már nem feltétlenül mondható el.

Hogy tönkreteszi-e a hátam? Ha rosszul kötöm, akkor igen. Ha veszem a fáradtságot, és elmegyek egy tanácsadóhoz, ahol megtanulok jól kötni, akkor nem. Ha ragaszkodom az elöl hordozáshoz, akkor garantáltan. Az elöl hordozás már kisebb súlynál (4-5 kg) is megterheli a gerincet, hátul viszont vígan lehet nagyobb súlyt is cipelni. Aki nem hiszi, próbálja ki egy hátizsákkal. Egyébként, ha a gyerek a hátamon van, sokkal inkább tudom, hogy mit csinál, mintha egy babakocsiban tolnám kifelé fordítva, mert így még a lélegzetvételét is érzem.

horodzokendo

 

Szóval hordozni szuper dolog, főleg ha az ember lánya minél zöldebben szeretné élni az életét és a barátai a város más részeiben laknak.

Több gyerekkel (és főként picikkel) sajnos a bicikli nem megoldás, a babakocsival közlekedés pedig egy rémálom a BKK járatain és bár imádunk sétálni, azért napi szinten nem szeretnék 10 kilómétereket megtenni két gyerekkel. „Háti gyerekkel” az élet számomra sokkal egyszerűbb, hiszen van két szabad kezem, amivel tudok kapaszkodni, és tudom fogni a másik gyereket is.

 

 

Bevásárlás gyerekkel?

 

És hogy probléma-e a bevásárlás? Nem fogok hazudni, néha az. De ennek az oka legfőbbképp bennem keresendő, mert nem tudok ellenállni a sok szépségnek a piacon és csak akkor kapok észbe, amikor már alig bírom a szatyrot és haza is kell még jönni.

Ma már több áruháznál és drogériánál van lehetőség a házhozszállításra. Ez egyrészt azért jó, mert a legrövidebb úton juttatja el az árut az egy környéken élőkhöz, tehát sokkal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mintha mindenki saját maga kocsikázna el a boltba; másrészt sokkal tudatosabban tudom megtervezni a bevásárlásaimat, hiszen nem az aktuális hangulatom szerint döntök, nem beszélve arról, hogy a gyerek hisztit is el lehet kerülni ezzel a megoldással. Nekem ez így sokkal egyszerűbb és jobb.

hordozókendő

Apukáknak is jól áll a hordozás

 

Persze, a fent leírtak nem jelentik azt, hogy mindenkinek feltétlenül hordoznia „kell”, vagy hogy a babakocsi rossz. De ez is egy megoldás, ami hozzásegíti az anyákat ahhoz, hogy a gyerekekkel való közlekedést ne rémálomként éljék meg.

 

Címkék: ,