Gyüttment Fesztivál 2017

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-07-24 | 15:14· Ökoszalon

A vidékről álmodók és a vidéken álmodók, jövőbeni és már Gyüttmentek idén harmadik alkalommal találkoznak, hogy fesztivál környezetben és hangulatban osszák meg egymással a tudásukat, kicseréljék tapasztalataikat, és megcsinálják Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválját.

 

Időpont: 2017. augusztus 24-27.

Helyszín: 9825 Oszkó, Oszkói Szőlőhegyi Pincesor

Papírhulladékból laskagomba, lakóház építése 1 millió forint alatt, ruházkodás helyi alapanyagokból, tényleg működő közösségi együttélési minták, innovatív, ökologikus megélhetési formák vidéken – történetek egy új, létező paradigma kellős közepéről.

 

Közösségben a közösségért

Közel kétszáz, a vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás és program mentén a Gyüttment Fesztivált szervező  Mindenegyüttmegy Egyesület megmutatja, milyen az a világ, amiben élni szeretnének, és amiben szerintük élni lehet. Egyetértünk velük abban, hogy a város nem élhető a vidékről származó tisztességes élelmiszerek és más javak nélkül, a vidéknek pedig szüksége van a városok nyújtotta háttérre. Ennek a kapcsolatnak egyensúlyba kell kerülnie ahhoz, hogy társadalmunk fenntartható legyen, és bár a vidéki élet, kultúra és gasztronómia napról-napra népszerűbb, tudás és kapcsolatrendszer hiányában mégis többen költöznek Budapestre, vagy más városokba, mint vidékre.

Gyuttment1

Ilyen az igazi, tájba illeszkedő fesztivál! Az épületek és installációk is természetes anyagokból készültek

A Gyüttment Fesztiválon megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata. Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és bemutatkoznak korunk – az ökotudatos létezéshez kapcsolódó – forradalmi vívmányai is. Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keresik a résztvevők a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre.

“Felismertétek, hogy a társadalom rendje csak addig kikezdhetetlen, amíg áldozatai nem tudják elképzelni, hogy élhetnének másképpen is” – mondta Lányi András márciusban a Kisközösségek szelíd szabadságharca című, gyüttmentekhez szóló köszöntőjében.

 

Zéró Hulladék fesztivál

Hatalmas kalandban lehet része annak, aki ellátogat a fesztiválra: több ezren együtt kísérletet tesznek arra, hogy megvalósítsák azt a fesztivált, ahol nem járunk térdig a műanyagban, ahol csak olyan hulladékot hagyunk magunk után, amit a helyszínen komposztálni lehet. Mire van és mire nincs szükség a hulladékmentes élethez? Mit és hogyan kell komposztálni, hogyan sarjad új élet a komposztból? Mivel tisztálkodj és mivel tisztíts? Milyen hulladékmentes alternatívák léteznek a szépségápolási szerekre és az intimhigiénés eszközökre?

A Zéró Hulladék mellett a 2017-es év fontos változása, hogy vándorfesztivállá alakult a Gyüttment.
Két csobánkapusztai év után idén a Vas megyei Oszkó látja vendégül a fesztivált.
Az Oszkó örökségét gondozó Hegypásztor Kör meghívására több száz éves tölgyfák és zsúpfedeles présházak között, a szőlőhegyen lesz a 2017-es találkozó, ahol bemutatkozik Oszkó és környéke, a vasi hegyhát. Az idei évtől összegyűjtik a helykereső gyüttmenteknek a környék kínálta lehetőségeket. Polgármesterek, gazdák, vidékfejlesztők, tapasztalt gyüttmentek mutatják meg azokat a beköltözhető házakat, megművelésre váró földeket, társakra váró gazdaságokat, munkalehetőségeket, amik a tőke híján lévő fiatalokat, családokat segíthetik az új élet elkezdésében.

Gyuttment3

Vajon sikerül hulladékmentesen fesztiválozni?

Mire számíts még?

  • Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyíthetik a gyüttment életet.
  • Közös alkotásra, workshopokra, hogy a résztvevők használható, gyakorlati tudást szerezzenek.
  • Hagyományőrző és természetes építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldásokra, praktikákra.
  • A közösségben végzett munka élményére: közös építés, főzés, kertészkedés!
  • Táncra és mulatságra! Kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok, zenekarok részvételével.  Forgó, Canarro, Korai Trancemission, Iparkutya, Meszecsinka, Vanmocsello, Csángálló és DzsinnKalaDzsi!
  • Termelői piacra a fesztiválra érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival.
  • Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra.
Gyuttment2

 

A programokról bővebben a Gyüttment Fesztivál weboldalán olvashattok.

A képek forrása: http://gyuttmentfesztival.hu/galeria/

 

Címkék: , ,