Hangák – Nők a környezetért és a közösségért

Doró Viki
Szerző: · 2015-03-05 | 13:40· Etikus üzlet

A Hangák egyesíti a környezetvédelmet, a közösségépítést és az adományozást. A nők által nőknek létrehozott kezdeményezés célja, hogy úgy juttasson el környezetbarát termékeket a háztartásokba, hogy közben közösséget is épít. 

A keletkező nyereség egy része pedig azokhoz az alapítványokhoz, egyesületekhez kerül, melyeket a közösséghez csatlakozók megjelölnek, a hangakört működtető nők, anyák pedig vásárláskor kedvezményeket kapnak.

Az ötlet Kucsinka Gabriella fejéből pattant ki, őt kérdeztük az indulásról, a hangakörök működéséről, és idei terveikről.

Mikor indult a Hangák és mi adta az ötletet?

 
A Hangák másfél éve indult, amikor az előző vállalkozásom rajtam kívül álló okokból megszűnt és én válaszút elé kerültem. Próbáltam meglátni a kialakult helyzetben a lehetőséget, és hamar tudatosult is bennem, hogy már csak olyan tevékenység jöhet szóba, aminek a szellemiségével teljes mértékben azonosulni tudok. Mivel nem találtam olyat, amiben a nekem fontos elemek (környezettudatosság, közösség, jó ügyek támogatása) egyszerre jelennek meg, ezért kitaláltam egyet. Aztán egyszercsak egy pillanat alatt összeállt az egész, olyan volt, mint egy villanás, én pedig rohantam a barátnőmhöz, hogy megosszam vele az ötletet. Persze onnan még egy fél évre volt szükség, hogy összeálljon a gyakorlatban is.
Időközben az is világossá vált, hogy a kitalált rendszer nem tud üzleti alapon működni, hanem mint szívügyem tehet gazdagabbá engem.
Úgyhogy azóta lett főtevékenységem, sőt, melléktevékenységem is, hogy “megengedhessem” magamnak ezt az értékalapon működő “luxust”.

Kucsinka Gabriella
Kucsinka Gabriella és kislánya

Mi a Hangák célja?

Új eszközökkel motiválni az embereket a tudatosabb létezésre. Hiszen velünk, illetve a hanga segítségével bárki jó áron juthat magyar, környezetbarát termékekhez, ami ráadásul “házhoz jön”, és szívesen adunk infókat, tippeket, az elszántabbaknak recepteket is.
Az is erős motivációnak bizonyult, hogy a vásárlóhoz közel álló “ügy” kap adományt a folyamat során.
Nem titkolt szándékom volt, hogy jófej csajokat tereljünk össze a közös cél zászlaja alatt. Sok nő számára a “hangaság” egyfajta hidat jelent az otthonlét és a “felnőtt” világ között. Tehát célunk az is, hogy a gyermekükkel otthon levő nőket lehetőséghez juttassunk, hogy hasznosnak érezzék magukat bármiféle tőke és sok idő befektetése nélkül. Több hangánk a közösségünk és a “hangázás” segítségével kapott szárnyakat és találta ki, mihez szeretne kezdeni, egyikük ma már coachnak tanul és nagyon büszke vagyok rá.
 

 

A hangakörök a “közösségi vásárlás” elve szerint működnek, de mit is jelent ez pontosan?

 
Az egy-egy hangához tartozó közösség a hangakör, bennük az a közös, hogy valami hozzájuk kapcsolódó, szívükhöz közel álló ügyet (egyesületet, alapítványt) támogatnak a közös vásárlással. Például az egy sportegyesületbe járók együtt vásárolnak egy hanga segítségével, aki összeszedi, követi a közös rendelést, eljön érte és eljuttattatja a többiek számára. Van olyan közösség, ami 60-80 ezer forintot is összegyűjt egy évben a kiválasztott szervezet/intézmény számára.
A hanga, aki a Hangákhoz csatlakozik és aktívan részt vesz a közös zöldülésben kedvezményt kap a vásárlás után, de muszáj hozzátenni, hogy ez egy jelképes összeg, a meggazdagodás reményével nem érdemes csatlakozni hozzánk. 

 

Hány hangakör van Magyarországon és hol van a legtöbb?

 
Majdnem 70 kör van már, 80%-uk Budapesten és az agglomerációban. A Budapesten csatlakozni kívánóknak azonnal tudunk elérhető hangát ajánlani, de a főváros környékét is szépen lefedtük.
A honlapunkon van egy hangatérkép, ezen jól látszik, hogy szinte teljesen “körbelőttük” Budapestet.

 

Átlagosan hány tagja van egy hangakörnek?

 
Nagyon változó, van 5-10 tagú és van 120 tagú hangakörünk is. Azoknak van könnyebb dolguk, akik már meglévő közösségen (pl. sportegyesület, óvoda, munkahely) belül népszerűsítik a Hangákat.

Fürdőgolyó készítése

Kik csatlakozhatnak hangaként hozzátok? Van a csatlakozásnak valamilyen feltétele?

 
Egyetlen feltétel van: nyitottság a zöldülésre. Fontosnak tartom, hogy ne toljunk újabb elvárásokat senkire, tényleg mindenki saját ideje, energiája, vérmérséklete szerint lehet hanga, így van olyan, aki 4 kolléganőjével és a családjával vásárol; és van, aki azonnal létrehozott egy külön zárt közösségi oldalt erre a településén, és ott aktív kommunikációt folytatnak.
Nálunk senki nincs kiemelve, nincs arany és gyémánthanga, mindenki értékes tagja a csapatnak.

Jó érzés, hogy a sokféleségünk tényleg színesíti a csapatot.

Egy dolgot kérünk mindenkitől: ne azért csatlakozzon, hogy saját magának kedvezménnyel tudjon vásárolni! A jó szándék, a segíteni akarás szükséges a saját hangakör kialakításához.

 

Az egyes hangaköröknek van lehetőségük a személyes találkozásra? Vannak például közös programok?

 
A hétköznapokban virtuálisan tudunk együtt lenni (pl. levelezőlistán keresztül). Nagy élmény volt látni, hogy a kezdetben kicsit mesterséges közösségformálás után ma már nélkülem is nagy élet zajlik a különböző “hangás” fórumokon. Drukkolunk egymásnak szülésnél és az első napon az új munkahelyen, valamint sok barátság is szövődött már.
Időről időre próbálunk lehetőséget teremteni a személyes együttlétre, ilyen volt a flashmob, a Hangák szülinapi buli, a közös fürdőgolyó készítés, március 13-án pedig a Világcsücsökben lesz közös krémdezodor készítés.
Ilyenkor átbeszéljük a felmerülő kérdéseket, ötleteket, tapasztalatokat cserélünk. Mindig úgy szervezzük, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat, mert így az is el tud jönni, aki nem tudná kire bízni a kicsiket.

Hangák flasmob


 

 

Eddig hány civil szervezetet, óvodát/iskolát támogattatok és mekkora felajánlható összeg gyűlt össze?

 
Kb. 40 alapítványt, egyesületet jelöltek meg a hangák, akiket támogatni szeretnének és eddig valamivel több mint egymillió forint az össztámogatás értéke.

A bevétel megoszlása
 

Titeket ki támogat?

Nincs támogatónk, bár életem minden területén fantasztikus emberekkel vagyok körülvéve, akiknek egy jó mondata felér egy inspirációval. Mint vállalkozóknak, muszáj több lábon állnunk a férjemmel ahhoz, hogy megfinanszírozzuk a családi kasszát. Cikkeket írok, vezetek egy szintén női témájú projektet és a bevételeinkből úgy gazdálkodunk, hogy jusson az ügyünkre nem csupán pénz, de idő, energia is. Ezt legtöbbször az éjszakai és hajnali órákban tudom megtalálni, amikor a három gyerek alszik.
Mivel a számtalan feladat túlnőtt rajtunk, a Hangákba félállásban egy 3 gyerekes anyukát alkalmazunk, hogy vigye a hétköznapokat, nélküle már sehol nem lennénk.
Ha kitalálok valamit, akkor nekiállok és körbejárom a felmerülő adminisztratív, jogi kérdéseket, ebben a férjem a legnagyobb segítségem, jó páros vagyunk: én jobb vagyok ötletekben, ő a kivitelezésben erős. Az egész családtól sok türelmet kér, hogy kéthetente a pincétől a padlásig porok, flakonok vannak és viszonylag szűk időintervallumon belül 60 hanga, férjek, gyerekek érkeznek hozzánk. Az édesanyám, aki szintén hanga a maga nyugdíjas közösségében, egyben a hátterünk is: viszi a háztartást, vigyáz a gyerekekre, amíg a férjem és én dolgozunk, önmegvalósítunk.
A családot és a közösséget tartom a legértékesebb támogatásnak.

Gabi gyermekei körében

Milyen terveitek vannak 2015-re?

 
A tavaszt egy flakon és tégely visszavételes kampánnyal nyitottuk, és egy hangakörként működő alapítvány segítségével gondoskodunk arról, hogy biztosan újra a körforgás részévé váljanak. Ennek a gyakorlati része – a tárolás, szállítás, motivációs rendszer – éppen kitalálás alatt van. Egyre szorosabb a kapcsolatunk más kezdeményezésekkel: összeülünk és keressük a közös pontokat. Folyamatban van például közös zöldülés egy alapítvánnyal, akik egy speciális területen tevékenykednek, míg egy másik alapítvány tagjaival kézműveskedésben, közös programokban gondolkodunk, amiben lesz valami különleges, de még nem árulhatom el, hogy mi.  
 

„Tégy egy lépést! Mindegy mekkorát” – vallják a Hangák. Ők pedig nem csak beszélnek róla, kitartóan menetelnek előre.

 

 

 

Címkék: , ,