Három napelempark épül Magyarországon

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-02 | 15:45· Be

Megújuló energiában erősít a MOL 

Villamos energiát termelő napelemparkokat épít a MOL Magyarország három városban. A társaság saját beruházásában három üzemében épül napelempark: Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia (MPK), Százhalombattán a Dunai Finomító, valamint Füzesgyarmaton a bányászati üzem területén – jelentette be ma sajtótájékoztatón Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója. A napelemparkok várhatóan az év végéig készülnek el, és a megtermelt zöldáram mintegy 9000 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja majd ki.

 

Hamarosan indul az építkezés a MOL Magyarország három üzemében Tiszaújvárosban, Százhalombattán és Füzesgyarmaton, a megépült naperőművek a tervek szerint összesen 18,38 MWp kapacitással működnek majd és több mint kilencezer háztartást tudnak ellátni villamos energiával.

A KSH adatai szerint Magyarországon a megújuló alapú villamosenergia-termelés aránya az összes villamosenergia-felhasználásból 7,2% volt 2016-ban. Ennek legnagyobb hányadát, 46,4%-át a biomassza adta, míg a napenergia csupán 6,3%-ot tett ki (ez 2011-ig 0% volt).

napelempark

Kép forrása: pixabay.com

A MOL projektje a KÁT (Kötelező Átvételi Támogatás) feltételei szerint valósul meg, ennek keretében a MAVIR szabályozott áron veszi át a megtermelt energiát húsz éven keresztül.

Amikor a MOL 2030 stratégiát megalkottuk, elköteleztük magunkat az innovatív és alternatív technológiák mellett. Olyan fejlődési útra léptünk, amely további beruházások alapja lehet. A most kiépülő napelemparkokkal a MOL hozzájárul Magyarország megújuló energetikai vállalásainak teljesítéséhez is. A napelemparkok telepítésével egyrészt a MOL a ki nem használt ipari területein is megtérülő beruházást valósít meg, mindeközben jelentős zöld energiát állít elő, mintegy 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást vált ki évente, ezzel is óvva a légkört” – mondta a sajtótájékoztatón Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

A hagyományos energiatermelésben nagy tapasztalatokkal rendelkező vállalat az innovatív újításokban is élen jár: idén januártól MOL Limo néven közösségi autómegosztó szolgáltatást is kínál, illetve 2012-ben elsőként indított el hazánkban elektromos autóknak gyorstöltési lehetőséget, hamarosan pedig több száz töltőt állít fel a régióban a Next-E konzorcium keretében.
Mindezeken túl a MOL jelentős áramkereskedelemmel is rendelkezik, 2017 óta látja el kereskedőként kizárólag megújuló energiaforrásokból nyert árammal az ALDI-t.

 

Címkék: ,