HellóAnyu! – Ahol gyereknek és felnőttnek is jó lenni

Doró Viki
Szerző: · 2015-01-30 | 11:54· Csemete

2015. január 31-én nyitja meg kapuit a HellóAnyu! baba- és családbarát közösségi tér és kávézó, ahol a szülők – elsősorban az édesanyák – felnőtt közegben tölthetik az idejüket, míg velük egy térben a kicsik – korosztályuknak megfelelő – játékokkal múlathatják az időt. Az ötletgazda, Lipták Orsi, 2010 óta dolgozik azon, hogy az álomból valóság váljon.
 
 
Néhány hónappal ezelőtt egy régen látott barátnőmmel terveztem egy kellemes délelőttöt eltölteni, aki előre jelezte, hogy vele tart Janka, az ő gyönyörű, eleven, 1 éves kislánya is. Barátnőmnek egyetlen kérése volt: olyan helyre menjünk, ahol befér az ajtón a babakocsival! Gondoltam, ez nem okozhat problémát, és hogy a kedvükben járjak, bababarátnak hirdetett kávézót kerestem. Az ajtóval nem is volt probléma, azonban a „babasarok” a kávézó eldugott különterme volt, ahol a kúszó-mászó apróságot nem lehetett letenni a földre, mert szőnyeg helyett hideg padlólap borította a helyiséget. Megrökönyödésemet látva barátnőm felvilágosított: a legtöbb hely bizony nem tud mit kezdeni a gyerekekkel.
Legalábbis így volt eddig! A NESsT Enterprise HellóAnyu! társadalmi vállalkozás ugyanis ezen kíván változtatni.
 

Anyaközpont: kisgyerekes anyák alulról jövő kezdeményezése, akik olyan védett teret alakítanak ki, ahol az anya és a gyerek együtt tudja jól érezni magát és mind a kettő olyan programokon vehet részt, amely a korosztályuknak megfelelő. Közösségépítő, kulturális és oktatási célokat szolgál. Ettől a HellóAnyu! csak annyiban tér el, hogy a kávézó beiktatásával gazdaságilag is fenntarthatóvá válik.
HellóAnyu! logó
 A HellóAnyu! kezdeményezést, ami szakmai szempontból anyaközpontnak minősül, Lipták Orsi álmodta meg, és már 2010 óta dolgozik a megvalósításán. 3 gyerek anyukájaként és külföldi élettapasztalattal felvértezve úgy gondolja, hogy habár Budapest sokat fejlődött e téren (is) az utóbbi egy-két évben, de még mindig van hova.
A város nem elég családbarát és ezen ideje változtatni!
 
 

Akkor és most

 
„Miután 11 évvel ezelőtt megszületett az első gyerekem, úgy éreztem, az életem sok területén akadályoztatva vagyok. Olyan élethelyzetbe kerültem, amire egyáltalán nem számítottam, mert arra, ami a szülés után jött, nem tudtam eléggé felkészülni.” – emlékszik vissza kezdő anyuka korára Orsi.

Lipták Orsi
Lipták Orsi. Fotó: Szőllősi Mátyás

„Az egy dolog, hogy egy kisbabával otthon maradsz egyedül, de többé nem tudsz a régi helyekre eljárni, a régi barátaiddal találkozni, egyáltalán sehova se tudsz menni – főként télen –, mert egy kisbabával szinte semmi sem kompatibilis. Legalábbis akkoriban ez volt a helyzet. Azóta szerencsére érzékelhető fejlődés, és nemcsak a vendéglátóhelyek, hanem a közvélemény is nyitottabbá vált.”

És hogy mindez minek köszönhető?

„Egyrészt bekerült a köztudatba és a gyakorlatba a kötődő nevelés, az igény szerinti szoptatás és a babahordozás, ami akkoriban még nagyon gyerekcipőben járt. Az internet elterjedése is sokat segített. Ma már rengeteg fórum van, ahol ezekről a dolgokról lehet tájékozódni, beszélgetni, tapasztalatokat megosztani és a neten szerveződő virtuális csoportokból sokszor offline, valódi közösségek születnek, akik találkozni is szeretnének egymással. Megnőtt az igény arra, hogy gyerekekkel együtt mozogjunk a városban. Így hát a kínálat is elkezdett ehhez alkalmazkodni. Megjelentek olyan kávézók, ahol van gyereksarok, egyre több étteremben van etetőszék, és ma már vannak olyan boltok, ügyfélszolgálatok és várótermek, ahol a gyerekeket játszósarok várja.”
 
Orsi azonban nem elégedett meg ezzel, olyan hely kialakításáról álmodott, ami nemcsak a közösségi tér funkcióit köti össze egy kávézóéval, hanem ahol az anyukák tanfolyamokon is képezhetik magukat – legyen szó az ökoháztartás alapjairól vagy éppen a CV írás fortélyairól, hiszen a kisgyerekes nők nemcsak a közösségi életből, hanem a munkaerőpiacról is gyakran kiszorulnak. 
 
 

Az első lépések

 
A HellóAnyu!-t egy blog írása előzte meg, ahol Orsi megpróbálta összegyűjteni a már meglévő családbarát kezdeményezéseket.
A másik ötlet – amit most már csak órák választanak el a megvalósulástól – egy felnőtt kávézó létrehozása volt, ami Orsi szavaival élve

„nem játszóház és nem is játszótér, ahol szegregálva vannak a gyerekesek, hanem egy rendes felnőtt kávézó, ami teljesen gyerekbarát.

Itt úgy találkozhat egy nő hasonló helyzetben lévő kisgyerekes szülőkkel vagy akár a még gyerek nélküli barátnőivel, hogy nem egy homokozó sarkán ül, hanem egy belvárosi kellemes környezetben.”

HellóAnyu!

A megfelelő helyszín kiválasztása sok időt vett igénybe, mivel több szempontnak is meg kellett felelnie. Például, hogy jól megközelíthető – lehetőleg belvárosi – legyen, utcára néző nagy ablakokkal rendelkezzen és lehetőleg néhány különteremmel is, ahol majd a tanfolyamokat tarthatják.

„Budapest 5 kerületét jártuk be, egy csomó helyet láttunk és elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzati helyiségek azok, amelyeket fenn tudunk tartani. Ráadásul társadalmi célú tevékenységet folytatunk, ami az adott kerületnek is hasznos.
Végülis a NESsT és a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével sikerült kivennünk egy nagyon rossz állapotban lévő helyet a VII. kerületben. Mint társadalmi vállalkozás, kedvezményt kapunk az önkormányzattól. Már az utolsó simításoknál tartunk, és január 31-én végre hivatalosan is megnyitunk!”
– mondja boldog mosollyal.
 
 

Kényelem és funkcionalitás

 
Az alsó szint, ami közösségi térként működik, 120 m2. Itt kapott helyet egy hatalmas babamatrac, kanapés, babzsákos, hempergős rész, ahol az anyukák úgy tudnak a babák köré ülni és beszélgetni, mint otthon a nappalijukban. Ugyanitt van egy asztalos vendégtér kialakítva és a nagyobb gyerekeknek egy sarok játékokkal, könyvekkel, rajzolási lehetőséggel.
„A cél az volt – meséli Orsi – hogy ha például én bemegyek a 3 gyerekemmel, akik közül az egyik pici, a másik óvodás, a harmadik iskolás, akkor mindannyian megtalálják a saját igényeiknek megfelelő elfoglaltságot és én is jól érezhessem magam.”
 
Orsi a tér eképpen való kialakítását a nyár folyamán Kapolcson már tesztelte, ugyanis ő a Palya-udvar gyerekkuckójának ötletgazdája és egyik szervezője.
„Ott a nézőtér mellé tettünk be egy nyitott gyerekkuckót, így a gyerekesek sem maradtak le a koncertekről. Nagyon jól működött.”
 
A lenti térben beszélgetőköröket is terveznek. Szeretnék, ha a gyesen lévő anyukák előadást tartanának a többi anyukának: valaki felkészül egy őt érdeklő témából és arról beszámol a többieknek. Ez közösségépítés szempontjából is hasznos és a hasonló élethelyzetben lévő emberek számára értékes tapasztalatmegosztást is jelent. 
 
Az emeleten, ami 80 m2, 3 különterem áll rendelkezésre, ahol igény szerint szerveznek majd programokat – gyerekbarát kialakítással. Az egyik terembe már beköltözött a Színtér Projekt, ők kreatív workshopokat, alkotóműhelyeket tartanak.

Színtér projekt
A Színtér Projekt terme

A kávézó rész kialakításában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az ÁNTSZ volt segítségükre, együtt rajzolták meg a terveket, hogy minden a szabályoknak megfelelő legyen és ne a nyitás előtt derüljön ki, hogy mondjuk a csap rossz helyre került.
 
 

Környezet- és egészségtudatos

 
A HellóAnyu! szellemiségében az egészséges, környezettudatos életmódot képviseli.
„Árulunk kávét, teát, szörpöket, salátákat, szendvicseket, sütiket és tervezzük, hogy minden nap lesz egy kétfogásos, gyerekbarát menü is. Azaz nem zsíros, nem fűszeres, hanem olyan, amit a babák is megehetnek.” – avat be a részletekbe Orsi. 
„Az egészen piciknek pedig pürékkel, turmixokkal készülünk. Mindenből törekszünk az egészségesre, a szezonálisra, előnyben részesítjük a termelői, 50 km-es körzetből származó élelmiszereket. Az igényekhez igazítva alakítjuk, formáljuk majd a kínálatot.” – teszi hozzá.
A vegyszermentesség nemcsak az ételeknél cél, hanem a teljes üzemeltetésnél. Ennek érdekében a Messzelátó Egyesülettel szerveznek a személyzetnek oktatást, illetve az érdeklődő anyukáknak ökoháztartás-tanfolyamot.
 
A HellóAnyu!, amivel Budapest nagyot lép előre a családbarát városok képzeletbeli listáján, a VII. kerületi Csányi utca 7. szám alatt található.
 
Budapest vibráló, izgalmas hellyé nőtte ki magát, ami azonban nemcsak a turisták kedvelt úticélja, de az itt élők otthona is. Ahhoz, hogy jó legyen itt lakni, nem szabad megfeledkezni a jövő városlakóiról, a gyerekekről sem.

 
HellóAnyu! – már vártunk!

A képek forrása a HellóAnyu! Facebook oldala.

 

 

Címkék: , ,