Híresek és zöldek 2.

Búza Viktória
Szerző: · 2016-05-09 | 20:39· Ökoszalon

Újabb példamutató hírességeket mutatunk be, akik tisztában vannak az ismertséggel járó felelősséggel, és ezt egy-egy fenntarthatósághoz kapcsolódó terület iránti elkötelezettségükkel bizonyítják. Hugh Jackman a fenntartható kereskedelem, Paul McCartney a húsmentes hétfő, míg Bono, a U2 frontembere a környezetvédelem és a szegénység elleni küzdelem zászlóvivője. Híresek és zöldek sorozatunk 2. része.

 

Hugh Jackman

 

Az ausztrál színész (X-men, Nyomorultak) és zenész (The boy of Oz) nemcsak e két területen tehetséges, de kiváló üzletember is. Még 2009-ben, az „Oh my God” című dokumentumfilm forgatásán találkozott egy etióp kávétermelő fiatalemberrel, aki megváltoztatta az életét.

Miközben együtt dolgoztak a farmon, rengeteget beszélgettek és Jackman számára egyértelművé vált, hogy a legnagyobb segítség, amit nyújthat, az a kereskedelem fenntarthatóvá, méltányossá tétele. Mit jelent ez a gyakorlatban? Minőségi, ellenőrzött származási helyről érkező alapanyagokat, amelyek megtermeléséért a gazda is megkapja az őt megillető bért és juttatásokat.

Jackman visszatérve az Egyesült Államokba nyitott egy zsebkendőnyi kávézót, ahol az etióp férfi farmjáról származó kávét szolgálják fel. A bevételt teljes egészében visszajuttatja a termelőnek. Az üzlet annyira beindult, hogy ma már két kávézót működtet, és az etióp mellett perui, guatemalai és pápua új-guineai kávét is exportál, természetesen ezekből az országokból is csak önfenntartó farmokról és a bevétel teljes összegét visszajuttatva a farmereknek. Ő így képzeli a jótékonykodást és szerintünk jól csinálja.

Hugh_Jackman

Hugh Jackman

 

Paul McCartney

 

Az egykori gombafej, a legendás Beatles oszlopos tagja, hosszú évek óta az erőszakmentesség és a vegetáriánus táplálkozás szószólójaként is ismert, így nem meglepő, hogy elsőként állt a Magyarországon is terjedőben lévő brit kezdeményezés, a Húsmentes Hétfő mellé.

A ma már 35 országban működő projekt célja, hogy a hétfő világszerte vegetáriánus legyen. A zenész szerint ez a hét legalkalmasabb napja a tudatosságra, hiszen hétvégén kevésbé figyelnek oda az emberek arra, hogy mit esznek. A kezdeményezés célja – az állatvédelem mellett – végső soron az éghajlatváltozás megállítása, hiszen a húsmentességgel (különösen a marhahús-mentességgel) nagy mennyiségű szén-dioxid és metán kibocsátás takarítható meg. Nemcsak egészségesebbek leszünk mi, emberek, de a légkört is kíméljük.

A Húsmentes Hétfő mozgalom több mint hat éve működik sikeresen, és egyre több követője lesz, köztük olyan neves személyek is, mint Jamie Oliver angol sztárséf, Arnold Schwarzenegger színész és volt kaliforniai kormányzó, valamint Woody Harrelson színész.

paul mccartney

Paul McCartney (Kép forrása: rockbook.hu)

 

Bono

 

A világhírű U2 ír frontembere, évek óta harcos emberi jogi aktivista, küzd az AIDS-krízis kezeléséért, az afrikai országok felzárkóztatásáért, és ha mindez nem lenne elég, a környezetvédelemnek is elkötelezett híve. Bár túlzás lenne szentként beállítani, hiszen rengeteg támadás éri, például a világkörüli turnékkal okozott méretes karbonlábnyom miatt, mégis azt üzenjük a kritikusoknak: tessék csak utána csinálni!

2005-ben indította útjára az Edun-t, ami egy etikusan működő divatmárka. A feleségével, Ali Hewson-nal közösen vezetett üzlet célja, hogy hozzájáruljanak az afrikai emberek nyomorból való kiemeléséhez, méltatlan életkörülményeik javításához, de nem pénzzel és követhetetlen segélyekkel, hanem fenntartható vállalkozásokkal. Erre utal a cég mottója is: „Kereskedelmet, ne alamizsnát!”

Az Edun elkötelezett biopamut felhasználó ez teszi ki a felhasznált szövetek 50%-át.

bono

Bono

 

Kíváncsi vagy mit tesz Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo és Emily Deschanel a környezetért? Olvasd el sorozatunk első részét!

 

Címkék: