Hódít a megújuló energia: az új célszám a 35%

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-01-29 | 17:40· Be

A klímaváltozás káros hatásainak csökkentése az Európai Unió egyik prioritása. Ennek érdekében január elején az Európai Parlament(EP) plenáris ülésén elfogadták azt a tárgyalási mandátumot, amely célként fogalmazza meg, hogy a teljes energiafogyasztás legalább 35 százalékát megújuló forrásokból kell fedeznie 2030-ra az EU-nak. Ezzel párhuzamosan az energiahatékonyságot is ugyanekkora mértékben kell növelni.

 

Az EP-képviselők az energiahatékonyság növelése érdekében a kötelező célt határozták meg: 2030-ig 35%-kal kell mérsékelni az EU energiafogyasztását.

 

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrásokból felhasznált energia aránya az elmúlt években csaknem a duplájára nőtt: a 2004. évi 8,5%-ról 2015-re 16,7%-ra emelkedett. Ezzel az EU jó úton halad, hogy 2020-ra elérje a 20%-os célkitűzését (Magyarország vállalása 14,65%).
2014-ben az EU-s tagállamok egyetértettek abban, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások részarányát 27%-ra kell növelni, de az EP-képviselők most legalább 35%-os célkitűzést kérnek.
Emellett szeretnék elérni, hogy a háztartásoknak joga legyen megújuló energiaforrásokból megtermelni a saját villamos energiájukat, tárolni és fogyasztani anélkül, hogy azután díjakat vagy adókat kellene fizetniük – olvasható az Európai Parlament oldalán.

solar-2666770_1280

Kép forrása: pixabay.com

Szabályozott bioüzemanyagok

Az EP a közlekedési szektor energiafelhasználásának “zöldítésére” is tett javaslatot, e téren a célszám 12%, azaz ennyit kellene zöld forrásokból előállítani. Az elsőgenerációs, élelmiszer-alapú, erdőirtást serkentő bioüzemanyagokat pedig a 2017-es szinten kell tartani, arányuk a közúti és vasúti közlekedésben legfeljebb 7% lehet”,

a pálmaolajat 2021-re ki kell vezetni a piacról.

A fejlettebb bioüzemanyagok és újrahasznosított üzemanyagok arányának 2021-re legkevesebb 1,5%-ot, 2030-ra 10%-ot kellene elérnie.

Az EP állásfoglalásában arra is kitért, hogy 2022-re a transzeurópai úthálózat 90 százalékát elektromos töltőállomásokkal kell felszerelni.

Kép forrása: Bigstock.com

A képviselők ezeken felül támogatási rendszert hoznának létre, hogy a fenntarthatatlan biomassza-felhasználás helyett a környezetbarát források és technológiák jussanak nagyobb szerephez. Úgy vélik, az energiatermelésben a maradék- és hulladékfának kell elsőbbséget biztosítani.

Az EP a most elfogadott tárgyalási mandátum alapján fog egyeztetéseket kezdeni a másik uniós társjogalkotó szervvel, a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal, illetve az Európai Bizottsággal.
Szakértők szerint az uniós parlament álláspontja ambiciózusabb, mint az Európai Bizottság eredeti javaslata, ennek ellenére vannak olyan környezetvédő szervezetek amelyek a mostaninál határozottabb fellépést sürgetnek a bioetanol ellen.
Marc Olivier Herman, az Oxfam nemzetközi civil szervezet munkatársa szerint hiába szeretett volna az EP véget vetni annak, hogy élelmiszereket égessenek üzemanyag-előállítás céljából, a bioüzemanyag-lobbi erősebbnek bizonyult – írja az MTI.

 

Címkék: , , ,