Hogyan lesz Gombóc Artúr az óvodásból?

Molnár Ibolya
Szerző: · 2014-05-25 | 18:46· Csemete

Edukátorként lelkes zászlóvivője vagyok az egészségmagatartás kialakításának. Mivel közismert a magyar lakosság elkeserítő egészségi állapota, ezért egy település szintű program kidolgozásához előzetes felmérést végeztem egy kisváros óvodájában.

Egy reggel beültem a kisváros egy találomra kiválasztott óvodájának egyik csoportjába, és egy csendes sarokban jegyzetelni kezdtem. A megfigyelésem ezúttal csupán arra irányult, hogy milyen ételt hoz magával otthonról egy kisgyermek. Ezen a ponton teljes joggal tiltakozhatunk, hiszen mit is hozhatna mást, mint amit a szülő a kezébe nyom?

Íme az eredmény:

Reggel 7-től 9-ig 27 kisgyermek érkezett a csoportba.
Összesen hat fő hozott otthon készített szendvicset, további három valamilyen gyümölcsöt, ketten chips-es zacskót szorongattak, két kisfiú ropit reggelizett, négyen friss péksüteményt – a legtöbben vastagon porcukrozott kakaóscsigát, míg ezen a reggelen a sláger egyértelműen a túró rudi volt, a maradék 10 kisgyermek ugyanis azt evett.

Mellé folyadéknak teát, cukrozott gyümölcslevet (egy esetben még kólát is) vagy ásványvizet hoztak otthonról.

Számoljunk egy kicsit!

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása alapján a közétkeztetésben részesülő kisdedek étkezését szigorú szabályokhoz kötik.  Az óvodai korcsoport napi energiaszükséglete 1350-1650 kalória (Kcal)/nap, ebből egy fő- és két kisétkezést kell biztosítani. Természetesen ezen kívül még számtalan előírásnak meg kell felelni, mint például a maximalizált sóbevitelnek, vagy a napi meghatározott mennyiségű kalciumtartalmú tejtermékek meglétének.

 

Nézzük, hogy a fentebb felsorolt élelmiszerek mennyi kalóriát tartalmaznak:
– egy kis, 45 grammos chips: 259 Kcal (a magas sótartalmáról nem is beszélve!)
– egy kakaóscsiga: 278 Kcal
– egy szelet teljes kiőrlésű kenyér: 40 Kcal
– egy túró rudi: 109 Kcal
– egy átlagos nagyságú alma: 118, egy banán 135 Kcal (ezek vitamintartalma nem elhanyagolandó!)
– egy dl 100%-os gyümölcslé átlagban kb. 80 Kcal, míg a dobozos kóla 148 Kcal-t tartalmaz.

A fentieket szorozzuk meg bátran öttel és mindez még csak a reggeli! Saját kis kutatásom eredményének tükrében nem meglepő, hogy miért van ilyen sok elhízott gyermek Magyarországon!
A bölcs mondás szerint az vagy, amit megeszel, de gyermekként az vagy, amit a szüleid megetetnek veled. Ezért rendkívül fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, mennyi kalóriát, sót, cukrot, adalékanyagot (mesterséges színezéket, aromát, tartósítószert) tartalmaz az az étel, amit a gyermeküknek adnak.

 

Címkék: , ,