HOLNAP – Film a közösség erejéről

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-02-14 | 14:08· Ökoszalon

Különleges vetítés, különleges film, különleges közösségekkel február 14-től országszerte 20 helyszínen.

 

A Szívügyeink Napján, február 14-én 14, majd néhány napon belül további 6 helyszínen a HOLNAP c. francia dokumentumfilmmel és beszélgetésekkel ünnepeljük azokat az embereket, akik egy boldogabb, zöldebb, igazságosabb jövőért cselekszenek. A programot a Védegylet, az Átalakuló Közösségek és az Ökofilmklub szervezi.

 

A HOLNAP (Demain) c. dokumentumfilmet Franciaországban több mint egymillióan látták, jelenleg 27 országban vetítik. 2016-ban elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó César-díjat.

 

A film készítői kritikus szemmel járják körbe a világot azzal a céllal, hogy olyan közösségi kezdeményezéseket mutassanak be, amelyek a mai elavult, konfliktusokhoz vezető rendszereket meghaladják. Számos gyakorlati megoldásba kapunk betekintést a város és a lakók tulajdonában lévő koppenhágai szélerőműtől kezdve az angol todloderni közösségi kertekig (Elképesztően Ehető), ahol még a rendőrkapitányság előtt is paradicsomot és kukoricát lehet szedni.

A_Holnap_bajnokai

A film készítői

Február 14-e a szívügyeinkről szól, a változ(tat)ás lenyűgöző emberi képességéről: az álmokról, melyek mára számos helyen a hétköznapok részévé váltak. A Holnap című film “hőseinek” álmairól szól, melyeket a szívükben hordtak és kemény munkával, másokkal összefogva valóra váltottak. És ezek nem kis álmok ám: egészséges élelmiszer, energiafüggetlenség, zöld gazdaság, részvételi demokrácia és bizalom alapú oktatás.

A HOLNAP meghívó egy olyan világba, ahol együtt, összefogásban, civil kurázsival minden nép megtalálhatja saját lehetőségeit. Nincs varázslat, nincs recept. Csak A HOLNAP életteli, éltető története, amit számos országban, így Magyarországon is, együtt írunk meg.

– Hogy engedheted meg magadnak, hogy zöld legyél?
– És te hogy engedheted meg magadnak, hogy ne legyél az?

(Koppenhága egyik városvezetőjének tették fel a kérdést. Idézet a filmből.)

 

Szívügyeink Napja – Közösségi vetítések

A helyi vetítéseket „a holnap bajnokai” szervezik; olyan személyek, akiknek szívügyük, hogy saját környezetükben minél több embert inspiráljanak egy reményteli magyar holnap irányába, aminek létrejöttéért szívesen tesznek is.

A filmet követő beszélgetéseken meghívott szakértők osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel:

Dr. Drexler Dóra, Gyebnár Péter (Fenntartható Térségért Alapítvány), Koszecz Sándor (Életfa Kulturális Alapítvány), Magyar Permakultúra Egyesület, Dr. Pálvölgyi Talás (BME), Perl János (Táplánszentkereszt polgármestere), Pócsi Gabriella (Körösök Völgye Natúrpark Egyesület), Prof. Dr. Vig Károly (Savaria MHV Múzeum), Tracey Wheatley (Védegylet), Zlinszky János (PPKE- JÁK), Köves Alexandra (Corvinus, Nemnövekedés Mozgalom), Doró Viki (ReCity Magazin főszerkesztő).

Helyszínek:

FEB 14.  BÉKÉSCSABA
FEB 14.  BP. CSEPEL – TAMARISKA HÁZ
FEB 17.  BP. I.KER. – TRIP HAJÓ
FEB 23.  BP. II.KER. – BEIK
FEB 14.  BP. V.KER. – NAPHIMNUSZ MŰHELY
FEB 14.  BP. IX.KER. – CORVINUS
FEB 14.  BP. XIV. KER. – GREENPEACE (ZÁRTKÖRŰ)
FEB 14.  BP. XIX.KER. – WEKERLE
FEB 14.  DUNAKANYAR
FEB 17.  ÉRD
FEB 14.  GÖDÖLLŐ
FEB 13.  HAJDÚBÖSZÖRMÉNY
FEB 14.  KECSKEMÉT
FEB 14.  NAGYKOVÁCSI
FEB 14.  PÉCS
FEB 14.  SZEKSZÁRD
FEB 14.  SZENTENDRE
FEB 14.  SZOMBATHELY

 

Címkék: , ,

  • Zoli

    Sziasztok! Meg lehet nézni a filmet valahol a közeljövőben (2018. március)?