A HOSZ ismét elindítja Hulladéktelep-kezelő tanfolyamát

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-04-03 | 19:31· Ki

Még idén szerezhetnek államilag elismert szakvizsga bizonyítványt a 32 851 02 OKJ azonosító számú Hulladéktelep-kezelő, alsó-középfokú szakképzettséget nyújtó tanfolyamon a résztvevők. Megfelelő számú jelentkező esetén a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) Budapesten tartja meg tanfolyamát.

 

Ez a képzettség megfelel a 439/2012. (XII. 29.) Kormányrendelet 7.§ m) pontban a hulladékgazdálkodási tevékenység engedélyezési feltételeként meghatározott „legalább középfokú környezetvédelmi szakirányú végzettség” kritériumnak, valamint a 2009. évi LXI. törvény 6.§ (1) bekezdés f) pontja által a fémkereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások számára előírt feltételnek. Ez azt jelenti, hogy a hulladékbegyűjtéssel, -kezeléssel, -hasznosítással és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak telephelyenként gondoskodniuk kell a telepvezető megfelelő szakképesítésének meglétéről.

A HOSZ képzésének Pest Megyei Kormányhivatalnál vezetett közhiteles nyilvántartás szerinti engedélyszáma: E-000724/2014/A001

A tanfolyam erőssége évek óta, hogy több mint húsz fős oktatói csapatát a szakmában elismert vezetők, szakértők alkotják, így a résztvevők a napi gyakorlatba azonnal átültethető tudást szerezhetnek.

http://barnimages.com/

Kép forrása: hosz.org

Vezető oktatók:
Dr. Pozsonyi Katalin (egyéni ügyvéd, adótanácsadó),
Balika István (okleveles kohómérnök, Metalex 2001 Kft. elektronikai hulladék ágazatvezetője),
Dr. Hornyák Margit (okleveles vegyészmérnök, egyetemi doktor, környezetvédelmi szakértő),
Höflinger Norbert (mérnök-tanár, a HWD Recycling Kft. stratégiai igazgatója),
Horváth Erika (közgazdász, a Klarwin Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója),
Toronyi Zoltán (közgazász, KEXPORT Klaszter menedzser).

A legutóbbi tanfolyam zárásakor a vezető oktatók kiemelkedő szaktudását és segítőkészségét elismeréssel nyugtázták a résztvevők.
A tanulást oktatási segédletek is támogatják.

A 2017. évi tanfolyam szakvizsgáján a 20 vizsgázó 4,85 átlagú eredményt ért el, a képzést és oktatásszervezést értékelő elégedettségi mutatók átlaga az eddigi legjobb, a tízes skálán összességében 9,58 lett, az oktatók értékelése 9,4.
Az előző időszakban az akkori nevén Hulladékfelvásárló- és telepkezelő képzésen (OKJ 32 851 01) 2015-ben 4,30, míg 2016-ban 3,87 volt az elért vizsgaátlag. az elégedettségi mutatók pedig 2015-ben 8,5, 2016-ban pedig 9,30 szintet értek el. Az oktatók 2015-ben 8,33-as, 2016-ban 9,33-as átlagú értékelést kaptak.

 

A Hulladéktelep-kezelő tanfolyam képzési moduljai: hulladékkereskedelem és -gazdálkodás, hulladéktelep-kezelés, hulladékgyűjtés és -szállítás, hulladékválogatás és -feldolgozás.

A kötelező óraszám minimum 270 óra, ami előzetes tudásmérések sikeres teljesítése esetén tovább csökkenthető (a képzési program lehetővé teszi a felmentést bizonyos tananyagegységek alól az előzetes tudásmérési eredmények alapján). Az előzetes tudásmérésen és a modulzárókon eredményesen vizsgázók még az idén szakvizsga bizonyítványt szerezhetnek (nyári szünettel).
A képzés kiemelt figyelmet fordít az alapvető jogi és vállalkozói tudásanyag átadására, de a fő hangsúly az egyes hulladékáramok kapcsán szükséges anyag- és áruismereten, illetve a technológiai folyamatok megismerésén van.

A HOSZ célja, hogy a tanfolyamon bizonyítványt szerzők olyan jól képzett szakemberekké váljanak, akik valóban képesek egy hulladéktelep kezelési feladatainak ellátására.

A tanfolyamot alapvetően szombati napokon tartják, de az üzemi gyakorlathoz hétköznapi oktatási napok kijelölése is szükséges, összesen várhatóan nyolc alkalommal. Az időbeosztást a képzés indulásakor ütemterv formájában előre megadják.

A jelentkezés feltétele:

– alapfokú iskolai végzettség,
– egészségügyi alkalmasság.

A tanfolyam helyszíne: Budapest

Indulási időpont: megfelelő létszám esetén, várhatóan májusban

Szakvizsgára bocsátás feltétele: modulzáró vizsgák eredményes teljesítése. A tanfolyamon a hiányzás mértéke nincs maximálva, de minden résztvevő érdeke a személyes jelenlét, amelyet jelenléti íven vezet a HOSZ.

Bizonyítvány: a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által szervezett szakképesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a tanfolyami résztvevő államilag elismert „Hulladéktelep-kezelő” OKJ-s bizonyítványt kap.

hulladek

 

Részvételi díj és vizsgadíj

Minden résztvevő részletfizetési kedvezményt kap!
HOSZ tagoknak, amennyiben a résztvevő az előzetes tudásméréseket megfelelően teljesíti: 259.000 Ft + szakvizsgadíj.
Amennyiben az előzetes tudásfelmérésen a jelentkező nem megfelelően teljesít, további tanfolyami díj az adott tananyagegységekre: műszaki és természettudományos alapismeretek gyakorlati alkalmazása: 46.000 Ft, hulladékgyűjtés-szállítás: 83.500 Ft.
Nem HOSZ tagoknak, amennyiben a résztvevő valamennyi előzetes tudásmérést megfelelően teljesíti: 299.000Ft + szakvizsgadíj.
Amennyiben az előzetes tudásfelmérésen a jelentkező nem megfelelően teljesít, további tanfolyami díj az adott tananyagegységekre: műszaki és természettudományos alapismeretek gyakorlati alkalmazása: 53.200 Ft, hulladékgyűjtés-szállítás: 96.300 Ft.

További kedvezmény: Azonos költségviselőtől érkező minden második jelentkező: 45.000 Ft.

A vizsgadíj várható összege 39.000 Ft (az aktuális jogszabályi feltételek szerint a szakvizsgára jelentkezéskor határozzuk meg).
A fizetés a szolgáltatási illetve felnőttképzési szerződés szerinti havi ütemezésben történik, első részlet 50.000 Ft a jelentkezésre küldött díjbekérő alapján esedékes.

A műszaki és természettudományos műveltség előzetes tudásfelmérésének sikeres teljesítését tudás felfrissítő tréninggel segítik.

Jelentkezni április 19-ig a www.hosz.org honlapon található jelentkezési lap visszaküldésével lehet az oktatas@hosz.org e-mail címre.

 

Címkék: ,