Hulladékos workshopok tanároknak

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-03-10 | 23:24· Ki

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) 2016 februárjában „Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” projektje keretében pedagógusok számára szervezett térítésmentes workshopokat az ország három pontján.

 

A HOSZ „Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” projektjének egyik pillérét a pedagógusok számára szervezett workshopok jelentették, ahol szakmai tájékoztatást adtak a szelektív hulladékgyűjtésről és hulladékgazdálkodásról, jó pedagógiai gyakorlatok kerültek bemutatásra, és nem utolsósorban lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, konzultációra.

 

A február 18-ai budapesti helyszínt követően február 23-án Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában került megrendezésre a workshop, míg február 24-én Székesfehérváron, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Középiskolájában tartották meg a műhelyt.

Minden helyszínen 2 szakértő előadását hallgathatták meg a résztvevők. Budapesten és Debrecenben Hankó Gergely természetvédelmi mérnök, az ÖKO-Pack Kft. PR és marketing vezetője, míg Székesfehérváron kolléganője, Kump Edina környezetkutató mutatta be a hulladék történetét, az ember egyéni és közösségi felelősségét, a hulladékhierarchia különböző lépcsőfokait a legrosszabbtól, azaz a lerakástól egészen a legfelső szinten álló megelőzésig.

Kump Edina

Kump Edina székesfehérvári pedagógusoknak tart előadást

A jelenlévő pedagógusok olyan előremutató kezdeményezésekről is hallhattak, mint az újrahasznosító központok, melyekből a következő években egyre több lesz, vagy épp az újrafelhasználást művészi fokra emelő ökodizájnról is.

A második előadó mindhárom helyszínen Fürchtné Mayer Mária környezetvédelmi ökológus és szakértő, tanár volt, aki a környezeti nevelés jelentőségét emelte ki és számos  – a fenntarthatóságot szolgáló – jó gyakorlatot mutatott be saját iskolája, a Petrik Lajos Szakközépiskola elmúlt éveiből. Végül a környezeti nevelés különböző tantárgyakban való alkalmazására is hozott ösztönző, szemléletes példákat.

A foglalkozásokon részt vevő – összesen 83 – pedagógus igen aktív volt, megosztották egymással saját iskoláik környezetvédelmi munkájához fűződő tapasztalataikat, jó ötleteiket, de felvetettek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos nehézségeket is.

A workshopok végén az elhangzott előadások szerkeszthető változatai mellé egy 120 diakockából álló prezentációs segédletet is kaptak, valamint egy információs brosúrát Hulladékhasznosítás címmel.

 

A program másik pillérét a tanulóknak szervezett hulladéktelep látogatások adták, melyekről ITT olvashat bővebben.

 

“Szemléletformálás iskolák és hulladékgazdálkodó vállalkozások helyi együttműködésével” projekt záró szakmai eseményére 2016. március 22-én, 10 órakor kerül sor a budapesti Hotel Danubius Arénában.

 

A szemléletformáló projekt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság

támogatásával valósult meg.

OKTF NHI logo

www.szelektalok.hu

Címkék: , ,