III. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-05-25 | 09:50· Ökoszalon

2017. május 26-28. között immár harmadik alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, mely mára az ország egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvénye lett. Idén először – a fesztiválhoz kapcsolódva – 21 városban Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat tartanak. 

 

2017-ben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál égisze alatt két filmszemle (a Nemzetközi Filmszemle és a Kárpát-medencei Filmszemle) kerül megrendezésre. Az idei versenyre a világ 58 országából közel 300 nevezés érkezett, melyek közt a legnagyobb európai filmes és TV stúdiók alkotásai is megtalálhatók. A fesztivál röpke 3 év leforgása alatt olyan hírnevet szerzett magának szakmai körökben, hogy idén a nevezők között már olyan világhírű alkotó is szerepel, mint Sir David Attenborough.

Székelyhidi Tamás, az esemény és a hozzá kapcsolódó kísérőrendezvények egyik főszervezője a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte, hogy bár rendkívül örülnek a színvonalas, nemzetközileg is elismert alkotók filmjeinek, de továbbra is prioritás számukra a hazai és a Kárpát-medencei magyar ajkú alkotók filmjeinek népszerűsítése, presztízsük növelése.

Az idei fesztivál több új programelemmel bővült.

 

Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok

Akik a gyermeknapi hosszú hétvégén nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, azoknak sem kell búsulniuk! Annak érdekében, hogy az érdeklődőknek az ország minden részén lehetőségük legyen megtekinteni a hazai és Kárpát-medencei alkotók – sok esetben premier – filmjeinek vetítéseit, a szervezők elindították az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat.
Felhívásukra 19 magyarországi és 2 erdélyi város reagált pozitívan, melyek az alábbiak:
Budapest, Debrecen, Hatvan, Hódmezővásráhely, Jászberény, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentendre, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Veszprém, Zalaegerszeg, valamint Kolozsvár és Székelyudvarhely.
Itt ugyancsak május 26-28. között ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várják a helyi szervezők az érdeklődőket!

 

Trash Art Magyarország

A másik újdonság a Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás, melynek keretében a hazánkban működő művészeti iskolák és természet-, illetve környezetvédelemmel foglalkozó intézmények készítettek 2-2,5 méter magas szobrokat hulladékból. A pályaművek témája az ember hatása a környezetre (a pályázat címe “Antropocén – Az ember kora” volt), a kiállítás célja pedig, hogy felhívja a társadalom figyelmét napjaink egyik legégetőbb környezeti problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére.

Az elkészült szobrok a környezet nagyköveteinek, a jövő nemzedékek képviselőinek tekinthetők. Hírül viszik, hogy a pazarlás és a fogyasztási eufória helyett a környezettudatosság és “a kicsi szép” szemlélet jelenti a homo sapiens sapiens (értelmes ember) hosszú távú boldogulásának sarokköveit. A hulladék alapanyagokból tervezett és megvalósított alkotások a művészet nyelvén reagálnak a XXI. század környezeti problémáira. A felhasznált hulladékok így a lehető legmagasabb szinten, egy tartós alkotásban születnek újjá, és a jövőben az ország több pontján hirdetik majd a Trash Art Magyarország üzenetét – olvasható hitvallásuk Facebook oldalukon.

Aztakeservit.com_TrashArt

Az AztaKeservit.com hulladékszobra

A kiállításra 17 csapat (többek között a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Kisképző, AztaKeservit.com,  Debreceni Egyetem, Herman Ottó Intézet) 20 installációt készített, melyek először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg május 26-a és június 10-e között.

 

Kísérőprogramok

Idén másodjára indul országjáró útjára Gödöllőről a Varázslatos Magyarország elnevezésű szabadtéri fotókiállítás, mely hazánk nemzeti parkjainak szépségeit, természeti és kulturális értékeit mutatja be.

Vojnits_Jozsef

Az illat vonzásában. Fotó: Vojnits József

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel 2017-ben is megrendezésre került a Jam for Nature zenei tehetségkutató, melynek legjobbjai szintén fellépnek a fesztiválon.

A rendezvény három napja alatt a gödöllői fő filmvetítési helyszíneken, a Királyi Kastély Lovardájában és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program.

Az Alsóparkban a fesztivál szakmai partnerei – környezet- és természetvédő szervezetek – számtalan változatos szórakoztató és ismeretterjesztő programmal várják a családokat.

Vackor

Hétvégén az Előadók sátrában a filmek hátteréről, kalandjaikról mesélnek a készítők. Például a képen látható Vackorról is.

 

Címkék: , , , ,